Blog

Tortilla z sosem bolońskim

22/11/2016

Tortilla z sosem bolońskim

22/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie macie czasem dość sosu bolońskiego z makaronem? U nas w takich chwilach sprawdza się bezglutenowa tortilla po bolońsku. Jest sycąca i pożywna, na dodatek pełna wartościowego białka i włoskich smaków. Dla bezglutenowych dzieci tortilla będzie zdrowym fastfoodem, znanym z ulicznych knajpek i budek.

Składniki (5 tortilli)

Składniki na sos (5 porcji)

  • 500 g mielonego mięsa
    dowolne, np.: wołowina, wieprzowina, drób
  • 1 cebula
    posiekana
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
    korzeń
  • opcjonalnie kawałek selera
    lub inne ulubione warzywo
  • 2-3 ząbki czosnku
    posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
    w sezonie użyj świeżych pomidorów
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie po ¼ łyżeczki przypraw bez śladowych ilości glutenu: np. tymianku, kurkumy, bazylii
  • ¼ szklanki wody

Przygotowanie tortilli

Wymieszaj w misce mąkę, sól, jajko, olej i mleko. Ma powstać półpłynne ciasto naleśnikowe. Rozgrzej patelnię i wlej łyżkę oleju. Wlewaj porcjami cienkie porcje ciasta i smaż na złocisty kolor.

Po usmażeniu nałóż na tortille gęsty, gorący sos: porcję sosu ułóż na ¼ części tortilli i zwiń ją w trójkąt: na pół i ponownie na pół. Możesz też nałożyć sos wzdłuż tortilli, a następnie zwinąć ją w rulon. Podawaj gorące danie z dużą porcją ulubionych warzyw.  

Przygotowanie sosu

Usmaż mięso, przyprawiając je tymiankiem, kurkumą, solą i pieprzem. Na osobnej patelni zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj je do mięsa wraz z koncentratem, startą marchewką, selerem i pietruszką. Dopraw bazylią, solą i pieprzem. Duś kilka minut, ma powstać gęsty sos mięsny. Gdy masz czas, zamiast koncentratu możesz użyć świeżych pomidorów obranych ze skórki lub pomidorów z puszki. Dojrzałe pomidory zalej wrzątkiem na kilkanaście sekund, następnie zanurz je w zimnej wodzie i obierz. Pokrój na kawałki  i dodaj do usmażonego mięsa.

W naszym bezglutenowym domu tortilla z sosem bolońskim jest dość młodym wynalazkiem, ale od razu podbiła wszystkie serca. Najbardziej lubię przygotować sos ze świeżych pomidorów bez skórki, ale zimą częściej korzystam z koncentratu pomidorowego lub z pomidorów z puszki. Wszystko doprawiam dużymi listkami bazylii – świeżymi lub mrożonymi. Pachnie bosko i włosko, wygląda niecodziennie, a smakuje wybornie :).

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się