Przekładany, bogato zdobiony tort gluten free można zamówić w sprawdzonej cukierni, ale tak naprawdę honory urodzinowego ciasta spełni niemal każdy domowy wypiek w okrągłej foremce. Uwaga: sprawa nie dotyczy tortu dla bezglutenowych dzieci, które uwielbiają być w tej materii dopieszczone :).
Ponieważ dziś są moje urodziny, zagrałam przy piekarniku na makowo-orzechową nutę.
– 250 gram masła;
– 8 jaj;
– 400 gram maku;
– 200 gram dowolnych orzechów;
– szklanka cukru białego lub brązowego;
– cukier waniliowy;
Masło roztapiamy i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Orzechy oraz sparzony mak mielimy w maszynce (można kupić gotowy mak mielony Back Mit- dzwoniłam do producenta, ów mak jest bezglutenowy). Żółtka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym (ja mam domowy) i dodajemy doń wystudzone masło. Masę mieszamy z makiem i orzechami, na koniec dodajemy świeżo ubitą pianę z 8 białek i lekko mieszamy łyżką.
Ciasto wlewamy do dowolnej foremki – podłużnej lub tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 – 50 minut. Studzimy, nie wyjmując z blaszki.
Zapewniam, że nic się nie stanie, jeśli do masy zapomnimy dodać mak… W wieczornym zawirowaniu tak właśnie uczyniłam (co widać na zdjęciu). Gdy mnie olśniło, naprędce i nie bez emocji wylałam masę z tortownicy, domieszałam mak i ponownie napełniłam formę. W serduszkowych foremkach zostawiłam ciasto orzechowe, bezmakowe :). Tort wyszedł, ale jeszcze czeka na rozkrojenie, ale serduszek musieliśmy spróbować. Są pyszne, nawet bez maku!
Nie wszyscy muszą być cukiernikami i piekarzami. Gdy zbliżają się nasze lub dziecka urodziny, nie jest grzechem skorzystać z gotowych wypieków. Możemy użyć gotowych, bezglutenowych spodów biszkoptowych i przełożyć je dowolną masą albo zamówić ciasto w sprawdzonej, w pełni bezpiecznej cukierni. W Wielkopolsce bezkonkurencyjne torty z licencjonowanym przekreślonym kłosem piecze Glutenex. Dla mnie są nieco za słodkie, ale przy składaniu zamówienia można poprosić o dozowanie cukru ;)
Od koleżanek wiem, że sprawdzone, pewne torty i ciasta we Wrocławiu piecze bistro Obiadomek, które należy do programu Menu bez Glutenu. Tort zamówimy też w piekarni bezglutenowej KIM we Wrocławiu.
W innych miastach zalecam ostrożność… W Lesznie spotkałam się z ogólnodostępną cukiernią, która oferowała pieczenie na wynos bezglutenowych babek i innych ciast na bazie… ZWYKŁEGO PROSZKU DO PIECZENIA. Nieźle truła swoich klientów, prawda? Jeśli same nie mamy cukierniczych zdolności, lepiej poprosić o upieczenie tortu koleżankę lub babcię, podając jej nasz, sprawdzone produkty. Np. tort makowo-orzechowy to świetna alternatywa dla kogoś, kto chce sprawić niespodziankę bezglutenowej osobie, a nie ma w szafce bezglutenowej maki. Bo ten tort upieczemy bez mąki!
(*) Przepis pochodzi od Cecylii spod Wschowy, ekspertki od domowej kuchni. Propozycja zastąpienia białego cukru trzcinowym jest mojego autorstwa ;) W oryginalnym przepisie jest jeszcze łyżeczka cynamonu.
PS. Na opakowaniu cukru brązowego Tesco jest napis, iż produkt może zawierać śladowe ilości glutenu. Dlaczego go użyłam, wyjaśnię niebawem w kategorii: Produkty.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
KOMENTARZE