Oczywiście wczorajszy wpis o nowej, bezglutenowej piekarni w Lesznie był żartem z okazji 1 kwietnia. Nie ma tu bezglutenowej piekarni i pewnie nie powstanie (to nieopłacalne przedsięwzięcie w mieście tej wielkości). Nie zmienia to faktu, że nam wszystkim marzyłby się taki luksus, prawda? Doskonałej jakości i smaku pieczywo znajdziecie za to w najlepszej (moim zdaniem) w Polsce bezglutenowej piekarni w Warszawie. Wszystkie produkty można tam kupić również internetowo.
Każdemu z nas marzy się piekarnia bezglutenowa zlokalizowana w swoim mieście. Z pachnącym o poranku świeżym pieczywem bezglutenowym, z ciastami na zamówienie i w codziennej sprzedaży. Taki czas jeszcze nadejdzie, zobaczycie :). Na razie jednak korzystajmy z istniejących piekarni bezglutenowych, cieszących się dobrą marką i znakomitymi produktami. Osobiście uwielbiam piekarnię-cukiernię Margitę w Warszawie.
Piekarnia oferuje wszystkie produkty z międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. To znakomite produkty o bardzo dobrym składzie (zwłaszcza chleby z naturalnych mąk i na zakwasie). Nie reklamuję tej piekarni, ale ponieważ mam o niej doskonałe zdanie, dzielę się nim ze wszystkimi zainteresowanymi (zobacz tutaj).