Blog

Tęsknisz za pysznym ciastem? Oto przepis na bezglutenowe, odwrócone ciasto figowe

24/09/2024

Tęsknisz za pysznym ciastem? Oto przepis na bezglutenowe, odwrócone ciasto figowe

24/09/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na bezglutenowe, odwrócone ciasto figowe

Jesteś na diecie bezglutenowej i tęsknisz za smakiem domowego, puszystego ciasta z owocami? I żeby tak wszyscy domownicy razem usiedli do stołu i cieszyli się wspólnym czasem i słodkim ciastem, pysznym dla każdego?

Oto przepis na odwrócone bezglutenowe ciasto figowe. Powstaje z kilku prostych składników, takich jak masło, jajka, cukier, mąka ... Tak, jak piekło się dawniej, od zawsze.

Przepis został stworzony na bazie mieszanki bezglutenowej MultiMix marki Incola, która ma unikalny skład, dlatego nie podmieniaj jej na inny mix. Podmienić za to można owoce i zamiast fig użyć śliwek, jabłek, bananów, nektarynek - na co tylko masz ochotę. 

Od raz życzę smacznego, to bezglutenowe odwrócone ciasto figowe zdobędzie serca każdego, kogo poczęstujesz... 

Liczba osób 8 osób
Czas 70 minut
Poziom Raczej łatwe
Budżet Dość tanie
odwrócone bezglutenowe ciasto figowe

Potrzebna będzie też forma o średnicy około 20 cm, arkusz papieru do pieczenia, 1/3 łyżeczki masła , 1 łyżeczka bezglutenowej bułki tartej.

Składniki

  • 80 g mieszanki bezglutenowej Multi Mix Incola
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej bez glutenu
  • 120 g cukru
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny wegańskiej
  • skórka starta z cytryny
  • sok z a/2 cytryny
  • około 8 fig lub śliwek

Pamiętaj! Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę.

ciasto bezglutenowe z owocami

Wykonanie

  • Spód formy wyłóż papierem do pieczenia, ułóż połówki fig lub śliwek
  • boki posmaruj masłem i oprósz bułką tartą
  • Piekarnik nastaw na 180 st C, grzałka góra-dół
  • Mąkę bezglutenową Multi Mix wymieszaj ze skórką cytrynową, sodą, proszkiem i solą
  • Ubij masło na puszystą masę (3-4 minuty)
  • Wsypuj po 2 łyżki cukru i dalej miksuj
  • Dodawaj po 1 żółtku i wyrabiaj mikserem, na końcu wlej sok z cytryny
  • W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli
  • Sztywną pianę dodawaj porcjami do ciasta i delikatnie mieszaj łyżką
  • Gotowe ciasto przełóż do formy, wygładź powierzchnię
  • Odwrócone ciasto bezglutenowe piecz około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wyłącz piekarnik, po 10 minutach obróć formę do góry dnem i wysuń ciasto na drewnianą deskę. Gdy przestygnie, podawaj z dobrą kawą.


Poznaj najlepsze przepisy bezglutenowe na każdą okazję
bezglutenowe ciasto figowe

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się