– Dziewczyny, jak zrobić chrupiące gofry bezglutenowe? – padło pytanie po śniadaniu w pensjonacie. – Moje zawsze są chrupiące i na dodatek tanie – odpowiedziała Gosia z Wrocławia, mama Grzegorza z celiakią. Nie miała wyjścia, musiała podzielić się z koleżankami swoim sekretem. W ten sposób zdobyłyśmy jej przepis na tanie, najprostsze i chrupiące gofry bezglutenowe – z zaledwie 5 składników! Dzieci miały wieczorną ucztę, a mamy – szybkie warsztaty kulinarne. Na blogu też się podzielimy sekretem. Oto tanie, najprostsze i chrupiące gofry bezglutenowe – ekstra szybki przepis! Jak wspomniała Gosia, są to jednocześnie tanie gofry bezglutenowe, koszt porcji to zaledwie 50 groszy! Pod warunkiem, że użyjecie konkretnych składników podanych poniżej.

Pamiętajcie, że każda mieszanka bezglutenowa ma inny skład, zatem chłonie inną porcję płynów. Dlatego w przepisie na tanie, chrupiące i najprostsze gofry bezglutenowe proporcje składników dotyczą wskazanych surowców. Jeśli chcecie przygotować to danie z innej mieszaki, sprawdźcie pozostałe przepisy na blogu przepisy KLIK lub sami dozujcie ilość płynów i mąk.

A, jeszcze jedno: to przepis na gofry bezglutenowe bez proszku do pieczenia i jakichkolwiek innych spulchniaczy!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – są tam przepisy na ciasta, obiady, kolacje, pieczywo, święta, śniadania

Składniki na tanie i najprostsze gofry bezglutenowe

  • około 340 mieszanki bezglutenowej
    uniwersalnej marki Grano bez glutenu KLIK
  • 3 jajka
  • około 160 ml mleka
  • 5 łyżek oleju
  • opcjonalnie 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie tanich, chrupiących i najprostszych gofrów bezglutenowych

  • rózgą rozkłóć jajka tak, by powstała lekka piana
  • wsypuj stopniowo mąkę i wlewaj porcjami mleko, cały czas mieszając ciasto
  • dodaj olej i cukier waniliowy – i – opcjonalnie zwykły cukier
  • ciasto na tanie, chrupiące i najprostsze gofry bezglutenowe powinno mieć konsystencją rzadszą od ciasta na racuchy, a gęściejszą od naleśnikowego
  • rozgrzej gofrownicę i chochelką wlewaj ciasto
  • smaż kilka minut, aż staną się chrupiące i lekko rumiane 
  • podawaj z cukrem pudrem, owocami, miodem, dżemem, konfiturami, bitą śmietaną i wszelkimi dodatkami

Wersja z bananami – tanie, chrupiące i najprostsze gofry bezglutenowe

Gosia zdradziła nam, że do gofrów dodaje zawsze rozgniecione, mięciutkie banany i wtedy inaczej dozuje porcję mleka. Dodatek owoców sprawia, że zbędny jest cukier, a nawet dodatki.

Te gofry bezglutenowe same w sobie są wtedy pyszne, oczywiście chrupiące i słodziutkie. Dlatego smakują nie tylko dzieciom na diecie bezglutenowej, ale wszystkim glutenożercom, małym i dużym 😎

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!