Blog

6

Szybkie, zdrowe ciasteczka bez glutenu

14/01/2015

Szybkie, zdrowe ciasteczka bez glutenu

14/01/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

fistaszkoweGdy Zosia przyszła dziś ze szkoły, znalazła na stole książkę kucharską otwartą na fistaszkowych ciasteczkach.

Jagiełko, upieczemy?  – zapytała z błyskiem w oku. – Akurat mamy bezglutenowe masło fistaszkowe, które tata przywiózł mi z Berlina.

Byłyśmy same w domu, więc Bezglutenowa Mama nie mogła nam służyc radami. I całe szczęście :).

 

 

 

fistaszkowe1Składniki (*):

– 200 g naturalnego, bezglutenowego masła fistaszkowego (gęstego, niesłodzonego, z zawartością orzeszków co najmniej 90%);

– 70 g ksylitolu lub cukru;

– 50 g mąki gryczanej bezglutenowej;

– 1 jajko;

– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;

 

 

 

 

ciacha2Nie miałyśmy wiele czasu (niebawem miała wrócić Bezglutenowa Mama), więc robota paliła nam się w rękach. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Zosia odważyła składniki, starannie wylizując łyżkę po masle fistaszkowym. Wbiłam do miski jajko, wrzuciłyśmy pozostałe składniki.

Jagiełko, wyrobisz ciasto? – Zosia spojrzała na mnie błagalnie. Chyba nie miała ochoty bawić się w jasnobrązowej mazi…..

 

 

 

 

ciachaDobra, ale będę zjem za to łyzkę masła fistaszkowego – postawiłam warunek i zakasałam rękawy. Masę wyrabiałam ręcznie przez około minutę, aż przestała lepić się do rąk.

Potem pracowałyśmy już wspólnie. Formowałyśmy w dłoniach kulki, a z rąk spływał nam orzechowy tłuszcz… Specyficzne odczucie. Za to pachniało nieziemsko :). Kulki, spłaszczone do grubości około 1-1,5 cm układałyśmy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

A może udekorujemy te kulki kolorową posypką bezglutenową? – i Zosia jednym susem wyjęła z szafki słoik z posypką.

 

 

 

 

fistaszkoweZośka, przecież tego nie ma w przepisie. A jak nam ciasteczka nam przez ten eksperyment nie wyjdą? – próbowałam oponować, pamiętając, że w jej szafce od dwóch tygodni stoi ukryta przed mamą polewa z masy karobowej i masła.

Wyjdą, wyjdą – stwierdziła Zosia -eksperymentatorka i wsypała posypkę do miseczki. Obtaczała tam każdą kulkę i ponownie układała na blaszce.

 

 

Blachę wstawiłam do piekarnika na 20-25 minut.  Ciasteczka się piekły, a my musiałyśmy posprzątać miski, łyżki i posypkę, która rozsypała się na podłodze. Poszło nam szybko, a po skończonej pracy mogłyśmy wyjąć blaszkę. Zosia przystawiła krzesło do piekarnika i ustawiła na nim drewnianą deseczkę. Rękami owiniętymi w kilka wartw ściereczki otworzyła piekarnik i szybkim ruchem wyjęła blaszkę, po czym ustawiła ją na deseczce. Nie wiem, jak ona to robi, ale nigdy się nie poparzyła!

 

Słuchajcie, te fistaszkowe ciasteczka upiekły się fenomenalnie! Od razu zjadłyśmy po dwa ciasteczka, a potem, zgodnie z przepisem, postanowiłyśmy zaczekać do następnego dnia. Podobno mają lekko stwardnieć i będą w nich wyczuwalne przyjemne grudki, jakby w krówce… No, jestem ciekawa, ile dotrwa do jutra ;)

 

(*) Przepis pochodzi z książki „Kuchnia polska bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej.

 

KOMENTARZE (6)

Anna 11/06/2018 13:04
Czy np. to z firmy SANTE GO ON będzie ok? na etykiecie nie ma wzmianki o glutenie..
Bezglutenowa Mama 11/06/2018 13:14
Kiedyś kupowałam chyba firmy Avena, w Netto na zdrowej półce. Skoro na masełku SANTE nie ma info o glutenie, a jednocześnie są dobrze oznaczone alergeny lub ich śladowe ilości, to będzie OK. Przy okazji podrzucam link o czytaniu etykiet: https://bezglutenowamama.pl/jak-robic-bezglutenowe-zakupy-jak-znalezc-gluten-na-etykiecie/
Anna 11/06/2018 12:52
A gdzie kupię takie pewne bezglutenowe masło fistaszkowe o dobrym składzie?
sebastiasia 14/01/2015 23:45
Wyglądają pysznie. W piatek wybieramy się do znajomych, wiec musimy sie zaopatrzyć w bezglutnowe jedzenie. Na pewno skorzystam z przepisu, podmienię tylko masło fistaszkowe na domowe masło słonecznikowe Jeżeli jeszcze nie próbowałaś to polecam. Chyba moje ulubione, zaraz obok orzechowego.
Bezglutenowa Mama 26/01/2015 23:01
Też się przyłączam do prośby o przepis :)
Anula80 18/01/2015 11:12
Może podasz przepis na to masło? :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się