Blog

66

Szybkie, domowe ciasto bananowe

25/01/2014

Szybkie, domowe ciasto bananowe

25/01/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

bananowiecMy, bezglutenowe mamy, jak nikt inny potrzebujemy przepisów na szybkie coś z niczego ;) Bananowiec Kasi jest właśnie takim smakołykiem, do którego nie potrzeba skomplikowanych składników, ani gotowych mieszanek mącznych któregoś z producentów.

Ciasto upieczemy bez użycia miksera, za to z dodatkiem słodkich, dowolnych owoców suszonych. Idealne dla alergików!

 

bananowiec Kasi skladnikiSkładniki:

– 3-4 dojrzałe banany, mocno kropkowane;

– 1/3 szklanki oleju roślinnego;

– 3/4 szklanki brązowego cukru;

– 1 roztrzepane jajko (opcjonalnie);

– łyżeczka cukru waniliowego bez śladowych ilości glutenu;

– 1 łyżeczka sody bez śladowych ilości glutenu;

– szczypta soli;

– 1 i 1/2 szklanki uniwersalnej mąki bezglutenowej;

 

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Widelcem rozgniatamy banany na papkę. W misce mieszamy mokre składniki: jajko (zamiast jajka można dać dodatkowe pół banana lub trochę soku owocowego), olej oraz rozgniecione banany. W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy i sodę.

Łączymy zawartość obu misek, mieszamy masę łyżką, a następnie przelewamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można także do małych, muffinkowych foremek). Wstawiamy do piekarnika na około 50-60 minut.

Jak chcę uszczęśliwić dzieci, do masy dodaję pół tabliczki czekolady, pokrojonej na małe kawałki – napisała w e-mailu Kasia, która podzieliła się swoim bananowym przepisem.

Od siebie dodam, że ciekawie smakują także bakalie wtopione w masę lub ułożone na wierzchu ciasta, przed włożeniem do foremki. A nasze bezglutenowe dzieci będą zachwycone, jeśli pozwolimy im brać udział w pieczeniu. Takie bezglutenowe ciasto bananowe mogą zrobić nawet bez udziału dorosłych!

Tak, dieta bezglutenowa jest kolorowa i pyszna!

KOMENTARZE (66)

ElCia 15/03/2024 16:15
Właśnie robię to ciasto, jako mix mąki dałam po pół szklanki mąki kukurydzianej, jaglanej i ryżowej, jestem ciekawa jak mi wyjdzie :-)
Bezglutenowa Mama 25/03/2024 15:56
Brawo za własną kompozycję mąk :) daj znać, jak wyszło ciasto :)
Anna 09/03/2024 11:00
Nie podano temp. pieczenia. A także wielkości foremki. To dla mnie jest ważne. Dziękuję 🙂
Anna 09/03/2024 11:00
Nie podano temp. pieczenia. A także wielkości foremki. To dla mnie jest ważne. Dziękuję 🙂
Bezglutenowa Mama 11/03/2024 21:32
Zerknij, na samym początku sposobu wykonania jest podana temp - 180 st. C; a foremka to około 30 x 10 cm :)
Anabel 02/01/2024 11:25
Dziękuję bardzo za odpowiedź i podpowiedź😘 robiłam to ciasto już trzy razy i za każdym wychodzi super😋 przy okazji życzę wszystkiego dobrego i dużo zdrówka na nowy rok😊
Bezglutenowa Mama 05/01/2024 09:59
Bardzo się cieszę, że pokochałaś ten przepis, my również uwielbiamy to ciasto :)
Rysia 20/11/2023 16:07
Pyszne i szybkie ,zawsze wychodzi 😉👌
Bezglutenowa Mama 23/11/2023 14:26
I tanie składniki, to dzisiaj też bezcenne :) Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
Anabel 15/09/2023 09:14
Witam🤗 od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i to wszystko jest dla mnie nowe i jeszcze trochę skomplikowane 😔Piekłam takie ciasto jak byłam zdrowa no i tam ten proszek był. W wielu przepisach też jest.Pierwszy raz będę piekła to ciasto a w przepisie nie widzę proszku czy ciasto uda się bez proszku.
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:07
Początki diety są zawsze trudne :) W tym przepisie jest soda, nie jest potrzebny proszek :) Ale możesz swoje dawne glutenowe przepisy przerabiać na bezglutenowe, zamieniać mąki, zamiast pszennej mąki dawać mixy, tu jest poradnik: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowy-mix-co-to-jest
Karolina 03/11/2021 20:49
A jak bym chciała zrobić z samej mąki kokosowej?
Ewelina 18/06/2021 13:59
Zrobiłam, tylko zmniejszylam ilość cukru. Dla mnie rewelacja. Większość wypieków bezglutenowych to suche wióry. To ciasto jest wilgotne i nie kruszy się. Polecam
Ewa 02/05/2021 09:59
Wyszło pyszne, puszyste, znika błyskawicznie! Robiłam na jednej szklance mąki kukurydzianej i 1/2 szklanki skrobi z tapioki, oraz ksylitolu zamiast cukru.
Bezglutenowa Mama 16/11/2020 14:39
Kingo, spróbuj z termoobiegiem, ale ustaw temperaturę np. 165 st C i przez chwilę krócej - sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Potem daj znać :)
Kinga 14/11/2020 09:05
Witam,czy piekąc z termoobiegiem ciasto wyjdzie dobre?Inaczej mój piekarnik nie działa :/ piekąc z termoobiegiem chleb i ciasta "zwykle",pełne glutenu,wychodziły twarde i suche A syn i bez.tegp jest bardzo wybredny jeśli chodzi o jedzenie :D
Viola 06/09/2020 23:08
Pieczęcie z termoobiegiem?
Bezglutenowa Mama 08/09/2020 06:48
Nie, po prostu góra-dół :) Udanego wypieku :)
irina 29/04/2020 14:52
juz drugi raz bede robila:) sprobuje z kakao mieszam maki sojowa kokosowa kukurdzana jedna mama tu pisala migdaly dodac! dzieciako beda zachwecony! czekam dopoki babany dojrzaja:D
Bezglutenowa Mama 08/09/2020 06:47
Super pomysły :)
Gosia 06/04/2020 11:03
To ciasto jest tak genialne, ze brak mi słów! Ma same zalety: - pracy przy nim jest na 4-5 minut, - można wykorzystać przejrzałe banany, które często się marnowały, - zawsze wychodzi, - jest pyszne Dziękuje za tak wspaniały przepis ❤️
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 06/04/2020 11:13
Gosiu, bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu :)
Maria 14/03/2020 17:41
Hej, a próbował ktoś robić bez sody? Wyjdzie zakalec?
Bezglutenowa Mama 15/03/2020 19:22
Hmm, trudno mi powiedzieć, COŚ musi mieć, by urosło....
Asia 26/12/2019 14:22
Nie wiem czemu ale zawsze przy spodzie wychodzi mi lekki zakalec ... Robie bez jajka maka Balviten mix for bread
Bezglutenowa Mama 27/12/2019 20:11
Asiu, spróbuj na mix C - to mieszanka do wypieku ciast. Skoro jest zakalec, to spróbuj jeszcze zostawiać ciasto po upieczeniu na około 10 minut w zamkniętym piekarniku.
Monika 22/01/2019 21:21
Witam, pieke juz 3 raz ciacho i wychodzi pyszne zastanawia mnie tylko jak najlepiej przechowywać ciasto ?Pozdrawiam serdecznie
Bezglutenowa Mama 28/01/2019 14:23
Moniko, cieszę się, że ten przepis cieszy się powodzeniem w Twojej kuchni :) Moim zdaniem t bezglutenowe ciasto bananowe najlepiej w worku lnianym :)
Monika 31/12/2018 23:14
Witam ciasto wyszlo pyszne juz 2gi raz ,synek dodal mega duzo rodzynek i jest slodziutkie zamiast oleju rzepakowego dodaje olej kokosowy i zamiast cukru 1/3 ksylitolu polecam wszystkim jest szybkie proste i pyszne!buziaki dla bezglutenowej mamci:)
Bezglutenowa Mama 02/01/2019 12:53
Bardzo się cieszę, że eksperymentujesz z zamiennikami :) Buziaki :)
Basia 17/12/2018 18:46
Zrobiłam z kukurydzianej, piekłam dłużej, ok. 70 min. i niestety jest mocno mokre/zakalcowate. Nieodpowiednia mąka? W smaku pycha :D Z góry dziękuję.
Bezglutenowa Mama 02/01/2019 12:53
Basiu, czy użyłaś samej maki kukurydzanej?
Justyna 13/11/2018 21:20
Dodalam tez lyzeczke kakao
Justyna 13/11/2018 21:18
Pyszne. Mala czesc maki ( ok 3-4 lyzki) zastapilam mielonymi migdalami. Ciasto wyszlo idealnie wilgotne( nikt by nie poeiedzial ze jest bezglutenowe); niektore kawalki bananow byly wieksze i po upieczeniu maz myslal ze to budyn:)
Bezglutenowa Mama 14/11/2018 09:20
Justyno, świetny pomysł z migdałami i kawałkami bananów :) Tutaj podrzucam przepis - co prawda na muffinki, ale to to samo ciasto - z samych mąk jednorodnych: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe-weganskie-muffinki-bez-cukru-nie-tylko-dla-dzieci/
Magda 05/08/2018 21:49
Witam, Od niedawna jestem na diecie bezglutenowej, ale jadłam same sucharki ,bo nie miałam pomysłu, i nie chciało mi się nic innego robić. Ale Pani pszepis jakoś mnie zachęcił i skusiłam się zrobić to ciasto . I od teraz te ciastka będę robić co niedziele. To najleprze ciacho (u mnie przyjeło nazwe błotniak :) ) jakie udało mi się zrobić :) Ide piec 2 partie :) Dziękuje bardzo;)
Krzych 07/03/2018 09:36
Co to jest cukier waniliowy?? Bo w sklepach jest tylko cukier wanilinowy...
Marta 09/03/2018 08:58
W sklepach eko można już kupić cukier waniliowy, czyli z prawdziwą wanilią. Można go również zrobić samemu, w domu, z cukru pudru i laski wanilii.
Klaudia 12/12/2017 15:15
Wykorzystałam ten przepis do zrobienia muffinek. Wyszły rewelacyjne. Puszyste i mocno bananowe. Pycha. Bardzo dziękuję za przepis. :)
Bezglutenowa Mama 12/12/2017 22:41
Świetnie Klaudio - zaletą muffinek jest to, że krócej się pieką, a na dodatek można je słodko ozdobić :)
Natalia 05/11/2017 10:35
Jaki wspaniale pozytywny wpis, dziękuję!:D
Bezglutenowa Mama 05/11/2017 19:44
A ja życzę udanego wypieku i smacznego :)
Maria 22/08/2017 15:44
Dziękuję za taki prosty i smaczny przepis:) ciasto wyszło bardzo dobreserdecznie pozdrawiam:)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 23/08/2017 16:40
Smacznego i na zdrowie :) Pozdrawiam słonecznie :)
Ida 29/05/2017 22:29
Ech, no i niestety zakalec o wysokosci max. 3cm w foremce o takich samych wymiarach jak Twoja. Twoje ciasto wyglada na wyzsze. Mysle, ze moze za malo dodalam proszku do piecznia- bo 1 lyzeczke, a Ty polecasz sode. Czy powinnam uzyc 2lyzeczki proszku? W sumie smaczny, ale ... ;)
Bezglutenowa Mama 30/05/2017 12:28
Bardzo mi przykro..... Nie mam pojęcia, dlaczego to ciasto Ci nie wyszło. Może zawinił brak sody, trudno mi powiedzieć. Wszystko inne zrobiłaś tak, jak w przepisie? A jakiej użyłaś mąki uniwersalnej?
Ida 29/05/2017 17:01
Jakie wymiary foremki, bo narazie ciasto po przelanie wyglada bardzo plastkie i boje sie, ze nie urosnie i bedzie kompromitacja ;) ?
Bezglutenowa Mama 29/05/2017 18:30
Ida, używam keksówki, o wymiarach ok. 30x10 cm. Urośnie, nie martw się :)
Ela 10/04/2017 23:35
Robiłam zupełnie bez cukru, sama zmieszałam mąkę kokos, owsianą i ryżową. Smakuje super tylko konsystencja ciut suchowiórowa. Dzięki za inspirację
Bezglutenowa Mama 11/04/2017 08:50
Świetny pomysł z ciastem bez cukru. Za konsystencję wiórowatą może być odpowiedzialna mąka kokosowa. Następnym razem spróbuj użyć innych proporcji: kokosowej dać najmniej.
Laura 19/02/2017 18:43
Wyszło mi strasznie kruche... Robi się jak bułka tarta... Jednak jajko potrzebne...
Bezglutenowa Mama 19/02/2017 22:04
Lauro, naprawdę jajko jest niepotrzebne. Często piekę to ciasto, moje znajome również. Wychodzi OK. Przeanalizuj, na jakim etapie coś mogło pójść nie tak.
kamila 26/01/2017 19:45
Zrobione i wyszło przepyszne
Bezglutenowa Mama 26/01/2017 20:31
Bardzo się cieszę :) Mnie to ciasto już zawsze będzie się kojarzyć z Willą Wzgórze Poręba - tam je piekłyśmy z Aliną.
magda 26/03/2016 14:16
Witam Zrobiłam to ciasto już kilka razy. Jest naprawdę dobre. Czasem też mąkę miks bezglutenowy mieszałam z mąką ryżową lub z kaszy gryczanej czy jaglanej. W zależności co mam w szafce :) Teraz na wielkanoc zrobiłam z podwójnej ilości i trochę masy przełożyłam do innej miseczki i dodałam maku. Do formy wlałam trochę ciasta bazowego, potem masy z makiem i resztę bazowego. Pięknie rośnie mi w piekarniku i ciekawa jestem jak w środku będzie wyglądało. Na górę dam polewę czekoladową z olejem kokosowym i przystroję płatkami migdałowymi.
Karolina 11/01/2016 13:54
Witam a czy mąka ryżowa. Kukurydziana lub inna nada się? Mąż od pół roku jest na bezglutenowej diecie i dopiero zaczynamy przygodę z taką kuchnia..mieszanki gotówce już zbrzydly i są drogie..
madzia 02/01/2016 16:33
witam czy można dodać inny olej np lniany ,kokosowy ?
Bezglutenowa Mama 02/01/2016 20:12
Olej lniany nie, bo jada się go tylko na zimno. Gdy olej tłoczony na zimno ogrzejesz, powstają w nim szkodliwe substancje; kokosowy pewnie się sprawdzi, ale nie używam go, więc nie mam doświadczeń; Może być zwykły rzepakowy, słonecznikowy, winogronowy, ryżowy itp;
Sanndra 02/08/2016 20:45
Z olejem kokosowym piekę wszystkie ciasta bezglutenowe lub smaruję nim blachę zamiast masła. Polecam z firmy Ölmühle Solling , Bio z zapachem.
Madzia 07/01/2016 19:26
Dziekuje bardzo moja mama choruje na raka i dlatego szukam takiego przepisu bez glutenu bez cukru i olej użyty tez jest ważny bede próbować
Bezglutenowa Mama 09/01/2016 12:28
Zgadza się: dieta w nowotworze musi być pozbawiona cukru, białej maki i wszelkich niezdrowych składników, za to musi mieć dużo warzyw, ryb, orzechów, nasion. Dużo zdrówka :)
magda.w 12/02/2014 07:31
ja robilam kiedys takie muffiny. dawalam jeszcze zurawine, migdaly i gorzka czekolade. tylko nie wiem czy one zawieraja gluten. pozdrawiam
Marta Bezglutenowa Mama 12/02/2014 14:35
Jasne, takie muffinki będą super! Dodatki, które wymieniłaś, są bezglutenowe, ale muszą być z pewnego źródła... :)
Marta Bezglutenowa Mama 28/01/2014 10:53
Jasne. Koleżanka z Opola zrobiła wersję glutenową i ciasto było OK.
Bartek 26/01/2014 21:52
Czy to ciasto wyjdzie też z pszennej mąki? Idę niebawem na urodziny do znajomych i już wiem, jaki zrobić im słodki prezent :)
Bezglutenowa Mama 13/12/2022 12:32
wyjdzie :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się