Blog

Szybkie bułeczki bezglutenowe do święconki

17/04/2014

Szybkie bułeczki bezglutenowe do święconki

17/04/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Skąd wziąć bezglutenowy chlebek do święconki? W sklepach tego nie znajdziemy… Co więc włożyć do bezglutenowego koszyczka? Pieczywo to symbol Chrystusa, pomyślności i dobrobytu.  Co robić? Oto szybki, sprawdzony przepis na bułeczki kukurydziano – serowe na proszku do pieczenia, z mlekiem ryżowym i jajkiem (lub zastępnikiem). A jak i tego nie zdążymy? Nikt nam głowy nie urwie za kromkę bezglutenowego chleba ze sklepu, prawda?

 

 

buleczki kukur skladnikiSkładniki:

– 50 g twarogu;

– 125 g bezglutenowej mąki kukurydzianej (użyłam Glutenexu, bo ma licencjonowany Przekreślony Kłos) ;

– 40 ml oleju;

– 75 ml mleka (użyłam ryżowego);

– jajko;

– pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;

– szczypta soli i cukru;

– dodatki smakowe i odżywcze wg uznania: pestki  dyni lub słonecznika, siemię lniane, mak, starte oliwki, tymianek, bazylia, kurkuma itp;

 

Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C. Wszystkie składniki  – oprócz proszku do pieczenia – zmiksowałam (można też utrzeć). Na końcu wsypałam proszek do pieczenia (taka kolejność uchroni wypiek przed zakalcem) i znów wymieszałam składniki.  Masę nałożyłam do 9 papierowych foremek i wstawiłam do gorącego piekarnika. Po 25 minutach bułeczki były gotowe. Parę minut później nadawały się do rozkrojenia i posmarowania masłem.

Pycha, urzekną nawet glutenożerców!

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się