W Żabce i innych sklepach można kupić bezglutenowe mini brownie, ale zdecydowanie taniej jest upiec je samemu. Oszczędzamy ponad 15 zł, a w gratisie dostajemy dom wypełniony zapachem czekolady…. Tyle poezji, teraz realia 🙂 Nasza Zosia przetestowała dzisiaj bezglutenowe Brownie Mix – nowość w ofercie Incoli. Dodała jajka, olej i wodę, dosypała garść migdałów, zmiksowała 2 minuty, upiekła i gotowe. A jakie pyszne! Puszyste, a jednocześnie miejscami lekko wilgotne. Nie znam prostszego przepisu na bezglutenowe brownie, z którym poradzi sobie każde dziecko i leworęczna gospodyni. Dlatego warto mieć w domu mix na pół kilo bezglutenowego brownie. Opakowanie mixu kosztuje około 23 zł + 2 jajka, olej i woda i pieczenie – daje to łączną sumę około 25 zł. Gdyby natomiast kupić pół kilo gotowych batoników mini brownie, kosztowałoby to około 40 zł. Rachunek jest prosty, podobnie jak przepis. A co do składu – nie podoba mi się w tym mixie tylko jeden surowiec.
Składniki na 500 g bezglutenowego brownie

- opakowanie Brownie Mix Incola
kupisz TUTAJ - 2 jaja
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek wody
- opcjonalnie 3 łyżki posiekanych migdałów
bez glutenu - opcjonalnie owoce do dekoracji
- opcjonalnie bita śmietana
lub lody bezglutenowe
Jak przygotować bezglutenowe brownie z migdałami?
- piekarnik nastaw na 180 stopni
- formę np. 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia
- do miski wsyp mix z opakowania
- dodaj jajka, olej i wodę
- wyrabiaj ciasto mikserem około 2 minuty
- dodaj posiekane migdały i wymieszaj całość łyżką
- przelej ciasto formy, wstaw do piekarnika na 30-35 minut
- bezglutenowe brownie wyjmij z formy dopiero, gdy ostygnie
- możesz je ozdobić świeżymi owocami, musem malinowym lub bitą śmietaną

Skład Brownie mix Incoli
Mieszanka na bezglutenowe brownie ma krótki skład. Znajdziemy tam cukier, skrobię kukurydzianą, kakao, syrop glukozowy, mąkę ryżową, gumę guar jako zagęstnik, sól, aromat naturalny i substancje spulchniające. Jeśli dodamy do mixu jaja, olej i wodę, to uzyskujemy bardzo fajne w smaku i składzie brownie bezglutenowe.
Dla mnie byłoby idealne w 100%, gdyby nie syrop glukozowy. Zastanawiam się, czy naprawdę nie da się dodać do produktu więcej cukru, zamiast owego syropu? Czy chodzi tu o atrakcyjną dla producenta cenę tego surowca, czy o jego właściwości? Jeśli ktoś zna się na technologii, chętnie poznam odpowiedź 🙂
Gdzie kupić gotowe brownie bezglutenowe?

A jeśli nie macie piekarnika, a lubicie bezglutenowe brownie, oferuje je już kilku producentów w Polsce. W sieci sklepów Żabka znajdziecie mini brownie Incoli, w kawiarni Costa Coffee można kupić brownie bezglutenowe tej marki. Pyszne brownie oferują również piekarnie HERT i Putka Bez Glutenu. Szukajcie ich też w sklepach internetowych.