Blog

2

Szybkie brownie bezglutenowe z migdałami, z gotowego mixu

24/04/2019

Szybkie brownie bezglutenowe z migdałami, z gotowego mixu

24/04/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W Żabce i innych sklepach można kupić bezglutenowe mini brownie, ale zdecydowanie taniej jest upiec je samemu. Oszczędzamy ponad 15 zł, a w gratisie dostajemy dom wypełniony zapachem czekolady…. Tyle poezji, teraz realia ;) Nasza Zosia przetestowała dzisiaj bezglutenowe Brownie Mix – nowość w ofercie Incoli. Dodała jajka, olej i wodę, dosypała garść migdałów, zmiksowała 2 minuty, upiekła i gotowe. A jakie pyszne! Puszyste, a jednocześnie miejscami lekko wilgotne. Nie znam prostszego przepisu na bezglutenowe brownie, z którym poradzi sobie każde dziecko i leworęczna gospodyni. Dlatego warto mieć w domu mix na pół kilo bezglutenowego brownie. Opakowanie mixu kosztuje około 23 zł + 2 jajka, olej i woda i pieczenie  – daje to łączną sumę około 25 zł. Gdyby natomiast kupić pół kilo gotowych batoników mini brownie, kosztowałoby to około 40 zł. Rachunek jest prosty, podobnie jak przepis. A co do składu – nie podoba mi się w tym mixie tylko jeden surowiec.

Składniki na 500 g bezglutenowego brownie

  • opakowanie Brownie Mix Incola
    kupisz TUTAJ
  • 2 jaja
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • opcjonalnie 3 łyżki posiekanych migdałów
    bez glutenu
  • opcjonalnie owoce do dekoracji
  • opcjonalnie bita śmietana
    lub lody bezglutenowe

Jak przygotować bezglutenowe brownie z migdałami?

  • piekarnik nastaw na 180 stopni
  • formę np. 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia
  • do miski wsyp mix z opakowania
  • dodaj jajka, olej i wodę
  • wyrabiaj ciasto mikserem około 2 minuty
  • dodaj posiekane migdały i wymieszaj całość łyżką
  • przelej ciasto formy, wstaw do piekarnika na 30-35 minut
  • bezglutenowe brownie wyjmij z formy dopiero, gdy ostygnie
  • możesz je ozdobić świeżymi owocami, musem malinowym lub bitą śmietaną

Ono jest pyszne ;)

Skład Brownie mix Incoli

Mieszanka na bezglutenowe brownie ma krótki skład. Znajdziemy tam cukier, skrobię kukurydzianą, kakao, syrop glukozowy, mąkę ryżową, gumę guar jako zagęstnik, sól, aromat naturalny i substancje spulchniające. Jeśli dodamy do mixu jaja, olej i wodę, to uzyskujemy bardzo fajne w smaku i składzie brownie bezglutenowe. 

Dla mnie byłoby idealne w 100%, gdyby nie syrop glukozowy. Zastanawiam się, czy naprawdę nie da się dodać do produktu więcej cukru, zamiast owego syropu? Czy chodzi tu o atrakcyjną dla producenta cenę tego surowca, czy o jego właściwości? Jeśli ktoś zna się na technologii, chętnie poznam odpowiedź ;)

Gdzie kupić gotowe brownie bezglutenowe?

A jeśli nie macie piekarnika, a lubicie bezglutenowe brownie, oferuje je już kilku producentów w Polsce. W sieci sklepów Żabka znajdziecie mini brownie Incoli, w kawiarni Costa Coffee można kupić brownie bezglutenowe tej marki. Pyszne brownie oferują również piekarnie HERT i Putka Bez Glutenu. Szukajcie ich też w sklepach internetowych. 

KOMENTARZE (2)

cezar 11/11/2019 17:54
24zlote za mix cukru i skrobii, komentarz moze byc tylko jeden: hahahahah
Bezglutenowa Mama 12/11/2019 14:04
Niezupełnie cukier ze skrobią - jest dobrej jakości kakao, proszek do pieczenia, zagęstnik zastępujący gluten - plus cena za skomponowanie mieszanki :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się