W Żabce i innych sklepach można kupić bezglutenowe mini brownie, ale zdecydowanie taniej jest upiec je samemu. Oszczędzamy ponad 15 zł, a w gratisie dostajemy dom wypełniony zapachem czekolady…. Tyle poezji, teraz realia ;) Nasza Zosia przetestowała dzisiaj bezglutenowe Brownie Mix – nowość w ofercie Incoli. Dodała jajka, olej i wodę, dosypała garść migdałów, zmiksowała 2 minuty, upiekła i gotowe. A jakie pyszne! Puszyste, a jednocześnie miejscami lekko wilgotne. Nie znam prostszego przepisu na bezglutenowe brownie, z którym poradzi sobie każde dziecko i leworęczna gospodyni. Dlatego warto mieć w domu mix na pół kilo bezglutenowego brownie. Opakowanie mixu kosztuje około 23 zł + 2 jajka, olej i woda i pieczenie – daje to łączną sumę około 25 zł. Gdyby natomiast kupić pół kilo gotowych batoników mini brownie, kosztowałoby to około 40 zł. Rachunek jest prosty, podobnie jak przepis. A co do składu – nie podoba mi się w tym mixie tylko jeden surowiec.
Mieszanka na bezglutenowe brownie ma krótki skład. Znajdziemy tam cukier, skrobię kukurydzianą, kakao, syrop glukozowy, mąkę ryżową, gumę guar jako zagęstnik, sól, aromat naturalny i substancje spulchniające. Jeśli dodamy do mixu jaja, olej i wodę, to uzyskujemy bardzo fajne w smaku i składzie brownie bezglutenowe.
Dla mnie byłoby idealne w 100%, gdyby nie syrop glukozowy. Zastanawiam się, czy naprawdę nie da się dodać do produktu więcej cukru, zamiast owego syropu? Czy chodzi tu o atrakcyjną dla producenta cenę tego surowca, czy o jego właściwości? Jeśli ktoś zna się na technologii, chętnie poznam odpowiedź ;)
A jeśli nie macie piekarnika, a lubicie bezglutenowe brownie, oferuje je już kilku producentów w Polsce. W sieci sklepów Żabka znajdziecie mini brownie Incoli, w kawiarni Costa Coffee można kupić brownie bezglutenowe tej marki. Pyszne brownie oferują również piekarnie HERT i Putka Bez Glutenu. Szukajcie ich też w sklepach internetowych.