Blog

8

Szkodzą celiakom w kawiarni w Białymstoku

08/12/2014

Szkodzą celiakom w kawiarni w Białymstoku

08/12/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

WP_20141121_182Gdy niedawno byłam w Białymstoku, pocztą pantoflową dowiedziałam się w której cukierni skosztuję bezglutenowych wypieków.

Pokierowano mnie do Baristacji w centrum miasta. Krótka rozmowa z obsługą rozwiała wątpliwości: ciasto opisane jako „bezglutenowe” mogło mnie zwalić z nóg… Kawiarnia po prostu bawi się w gluten-free.

 

 

WP_20141121_183Na ladzie w Baristacji w Białymstoku prezentował się szeroki wybór ciast. Wśród nich: BEZGLUTENOWE  ciasto makowe z bakaliami, ustawione na drewnianej, okrągłej tacy. Wokół okruszki ze wszystkich innych ciast, a na sąsiedniej desce wyraźnie widać warstwę mąki. Pytam miłego pana za barem (potem na zdjęciach poznaję, że to współwłaściciel, Marcin Zalewski), czy jest ciasto bezglutenowe.

Oczywiście, jest bezglutenowe z makiem – odpowiada z uśmiechem.

 

 

walekWtedy zaczynam moje dochodzenie (no, odezwała się we mnie nuta dziennikarski śledczej).

Dopytuję, czy zawiera proszek do pieczenia, a jeśli tak, to jaki. Po uzgodnieniach na zapleczu otrzymuję odpowiedź, że ciasto zawiera proszek.

A jaki, czy bezglutenowy? – pytam.

 

 

maka-kukurydziana-1kg No… zwykły – słyszę.

Pytam więc o mąki użyte do wypieku ciasta. Załoga uzgadnia w kuchni recepturę i pokazuje mi mąkę kukurydzianą Melvit i mąkę ryżową Melvit – o których dawno wiadomo, że nie spełniają wymogów diety bezglutenowej.

Pytam dalej: w jakich warunkach został wypieczony makowiec, czy użyto osobnego miksera (w zakamarkach urządzenia  przylepia się mąka i drobiny ciasta, dlatego zawsze trzeba mieć dwa osobne miksery w kuchni dla glutenowców i bezglutenowców). Okazuje się, że mikser jest jeden i kuchnia też jest jedna.

 

 

kuchniaprzedszkolna (4)Znam wiele kuchni w restauracjach, kawiarniach i pensjonatach. Nie muszę więc sobie wyobrażać, jak upieczono  pseudobezglutenowe ciasto…. Wokół fruwa zwykła mąka, naczynia i blaty są omączone, załoga ma na sobie te same ubrania, w których przed chwilą miksowała ciasto na babkę glutenową… To normalne warunki w każdej kuchni, dlatego nie ma możliwości, by powstało tam bezglutenowe ciasto!

Przepraszam, w tym cieście nie ma jednak proszku do pieczenia – prostuje po chwili mój rozmówca.

Staram się go uświadomić, że nie wolno sprzedawać jako bezglutenowe ciasta, które siłą rzeczy zawiera gluten.

 

 

WP_20141121_182Ale my każdego klienta informujemy przy sprzedaży, że nasze bezglutenowe ciasta nie do końca są bezglutenowe – zapewnia mój rozmówca.

Dziwne, mnie pan nic takiego nie powiedział, gdy zapytałam o bezglutenowe ciasto…

Powiedziałbym, gdyby pani zamówiła porcję – odpowiada, a ja udaję, że wierzę.

 

Polagra 2014 cd (11) A gdybym była osobą głuchoniemą z celiakią? Gdybym zobaczyła ciasto z etykietą: „bezglutenowe” – to bym po prostu je kupiła, a pan nie miałby możliwości wyjaśnić mi, że ono zawiera gluten! – drążę dalej, wnerwiona ignorancją miłego pana. – To bezprawne nazywać bezglutenowym coś, co nie ma badań lub nie powstaje w warunkach i z produktów zapewniających czystość od glutenu.

 

 

WP_20141121_183Baristacja – miły, przytulny lokal przy jednej z głównych ulic w Białymstoku. Szkoda, że oferuje „bezglutenowe” dania bez świadomości konsekwencji, jakie może wyrządzić ludziom, którzy im zaufają….

A czyni to stale, co potwierdza wieść gminna oraz wpisy w mediach i na Facebooku. Na dodatek Baristacja zaprasza bezglutenowców np. na żytnio – razowe ciasto z daktylami!:

 

 

konkurs Na talerzu (1)Wpis z Facebooka z 17 marca:

„Bezglutenowcy przybywajcie, dzisiaj na ladzie :
1) żytnio – razowe ciasto z daktylami

2) bezglutenowe ciasto z jabłkami na mace kukurydzianej

3) bezglutenowe brownie na kaszy jaglanej z orzechami włoskimi
porcja 8 zł.

Zapraszamy”

 

 

 

chleb Schaer z jajami (3)Wpis z Facebooka z 22 października, który naprawdę może skusić celiaków, spragnionych świeżego, bezglutenowego chleba:

2 porcje chleba bezglutenowego są u nas do kupienia. Na zakwasie ryżowym. 13 zł / 600 g. Zapraszamy”

 

 

paczkiWpis z Facebooka z 1 marca, który mógł kusić zarówno bezglutenowe dzieci, jak i dorosłych, nieświadomych, że nie można w tej samej cukierni piec pączków glutenowych i bezglutenowych:

„Dzień dobry !!! Zapusty w Baristacji … czekają na Was:
1 ) pączki hiszpańskie z ciasta ptysiowego,
2) pączki nadziewane naszym kremem waniliowym z czekoladą
i …. PĄCZKI BEZGLUTENOWE !!! ( wedle życzeń naszych gości) z wiśniami i bez nic ( jak to się w Baristacji mawia)”

 

 

 

 

 

Wpis z Facebooka z 18 grudnia

Jedzonko, jedzonko, jedzonko….

NOWE PROPOZYCJE MENU : ZAPRASZAMY OD JUTRA OD GODZINY 10.00 ( 19 GRUDNIA 2013)

Pancake tradycyjny oraz bezglutenowy ( mąka kukurydziana i ryżowa ) z syropem klonowym
 

 

 

WP_20141121_026Nie przeczę, że właściciele lokalu mają ciekawy pomysł i wypiekają dobre, świeże, glutenowe pieczywo. I życzę im na tym polu dalszych sukcesów. Jestem jednak wściekła, że sprzedają swe niektóre produkty jako bezglutenowe, a tym samym wyrządzają krzywdę osobom chorym! To po prostu nie w porządku. Tym bardziej, że w Białymstoku nie brakuje sklepów z produktami bezglutenowymi (m. in. na zdjęciu).

 

 

 

 

 

WP_20141121_015I mam nadzieję, że osoby z Białostocczyzny, które są chore i naprawdę nie mogą jeść glutenu, nie kupią w Baristacji żadnego wypieku (choć kawa ponoć jest tam fenomenalna). Inna rzecz z osobami, którzy tylko unikają glutenu z własnego wyboru – im takie „bezglutenowy” wypiek z Baristacji nie zaszkodzi. Celiakom natomiast polecam odwiedziny w specjalistycznych sklepach….

 

 

 

 

 

chleb Schaer z jajami gotowy (2)A na koniec jeszcze fragment artykułu podlaskie.strefabiznesu.pl:

Kawa, pasja i chleb – tak w trzech słowach można opisać Baristację – mówi Emilia Andrzejewska. – Kawy mamy najlepsze, jakie są dostępne na rynku. A chleb codziennie świeży, wypiekany na miejscu: żytni z dodatkami albo bezglutenowy – dodaje Marcin Zalewski.”

 

 

 

Pani Emilio i panie Marcinie – nie wprowadzajcie proszę w błąd chorych ludzi. Jeśli macie na względzie dobro chorych ludzi i chcecie zaoferować bezglutenowe wypieki, zrfóbcie rozeznanie na rynku i otwórzcie osobną, bezglutenowa piekarnię, z certyfikatami. I to będzie uczciwe.

 

 

 

KOMENTARZE (8)

Rafał 22/07/2020 21:55
W FIT CAKE NA ROCHA 31 LOK 117 BIAŁYSTOK na 200 % wszystko z certyfikatem menu bez glutenu. To jedyna sieć Niecukierni.pl w POLSCE
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 29/07/2020 08:53
Rafał, dzięki za cenne info
Paula 05/10/2019 11:12
Wystarczyłoby zmienic nazwę na "bezpszeniczna" i nagle byłoby więcej klientów, którzy by się nie czepiali :) Firmy nie są świadome, że po jedzenie "bezglutenowe" ustawiają się w kolejce osoby z alergia na pszenicę. Większość osób dziwi się jeżeli pytam o zawartość pszenicy w wyrobach "bezglutenowych" i nie rozumieją dlaczego rezygnuje z większości produktów, Polska 100 lat za murzynami. Upieraja się na obecne "trendy" zamiast dowiedzieć się o potrzebach mieszkańców. Zamiast napędzac klientów pięknym napisem "bezglutenowe" i sluchac czepiania się bezglutenowcow dostosować nazwę do możliwości kuchni. Czyz nie byłoby prościej i na pewno lepiej? Wszyscy byliby świadomi ich wypieków i wiedzieliby gdzie się udać po odpowiednie jedzenie. Jednak Pani powinna również mniej nerwowo reagować. Przez takie zachowanie udając się do miejsc bezglutenowych i zapewnianiu kelnera o alergii na pszenicę dostałam Łysa pizze. Usunięto mi gluten z całej pizzy, dzięki czemu dostałam "pizze z szynka, pieczarkami i pesto" bez szynki i pesto. Właśnie o to mi chodziło....
Bezglutenowa Mama 07/10/2019 08:47
Paula, trudno reagować mniej nerwowo, gdy specjaliści -czyli cukiernicy i piekarze - nie znają podstawowych zasad diety bezglutenowej....
Meg 17/12/2014 21:30
Wydaje mi się rzeczą oczywistą i logiczną, że skoro miejsce nie jest tylko bezglutenowe to szczątkowe ilości glutenu mogą się znaleźć w potrawach, ale osoby chore wiedzą czy mogą sobie na to pozwolić czy nie. Przecież nigdzie certyfikaty bezglutenowości w Baristacji nie wiszą. I szkoda, że w tych sklepach Pani nie zapytała czy dają gwarancję na produkty bezglutenowe...
Bezglutenowa Mama 17/12/2014 21:34
Problem w tym, że nie wszystkie osoby chore mają świadomość, że szkodzi im gluten z okruszków spadających na ciasto "prawie bezglutenowe" z talerza na tej samej ladzie. Osoby nowo zdiagnozowane lub nie szukające wiedzy po prostu wierzą, że jedzą bezglutenowo... - a nie jedzą...
Anula80 08/12/2014 11:45
Powinno się ich zgłosić do Sanepid'u :( W Gdańsku ostatnio też "wynalazłam" pseudo bezglutenowe wyroby: był to chleb sprzedawany na hali w Gdańsku i muffinka w kawiarki-cukierni Fajne Baby. Oczywiście po wywiadzie okazało się, że miały tyle wspólnego z bezglutenowymi, co nic :( Trzeba mieć oczy dookoła głowy i zasadę ograniczonego zaufania (do minimum nawet bym powiedziała).
Bezglutenowa Mama 09/12/2014 23:18
Dokładnie tak - najgorsze jest to, że nacinają się osoby świeżo po diagnozie, albo mało świadome zagrożeń. Jednych i drugich jest sporo, więc "interes" takich firm kwitnie....
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się