Blog

4

Świeży chleb na feriach

17/01/2016

Świeży chleb na feriach

17/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

willaporeba2 (3)Dziś w jadalni Willi Wzgórze Poręba czekała na nas spora niespodzianka. W koszyczkach pachniał świeży bezglutenowy chleb, niedawno wyjęty z piekarnika. Były nawet dwa rodzaje: drożdżowy oraz owsiany na proszku do pieczenia. Na paterach apetycznie układały się bezglutenowe szynki, domowy pasztet, polędwica i kabanosy. Na szwedzkim stole czekały bezglutenowe płatki ryżowe, a dla alergików – klarowane masło. Na narty ruszyliśmy więc w pełni syci.

 

willaporeba2 (2)Dzisiejsze bezglutenowe śniadanie zadowoliłoby wszystkich smakoszy: bezglutenowe dzieci i bezglutenowych rodziców. Cały szwedzki stół był bezglutenowy – z wyjątkiem jednego koszyczka z glutenowym chlebem i talerza z glutenowymi kiełbaskami.

Aha, osobne były jeszcze glutenowe płatki kukurydzane i kuleczki czekoladowe. A poza tym: hulaj, bezglutenowa duszo!

 

willaporeba2 (4)Syci i w pełni usatysfakcjonowani ruszyłyśmy z Aliną do drugiej kuchni, by z własnego prowiantu przygotować bezglutenowe kanapki na cały dzień.

Do dyspozycji miałyśmy chleb bezglutenowy: drożdżowy i na zakwasie, szyneczki, rzeżuchę, powidła, paprykę, masło klarowane i domowy smalec…. W kwadrans przygotowałyśmy zapas jedzenia na parę dni oraz jakieś bezglutenowe przekąski i gorącą herbatę w termosie.

 

willaporeba2 (1)Po sześciu godzinach pilnowania zjeżdżających dzieci wróciłyśmy do willi, gdzie pani Beata czekała z gorącym, pysznym rosołem (z bezglutenowym makaronem). Po chwili na stoły trafiły talerze z gotowanymi udkami, surówką i ziemniakami, ozdobione słodkimi ananasami i gotowaną marchewką. Wszyscy: glutenowi i bezglutenowi goście zajadali ten sam obiad, przygotowany zgodnie z zasadami programu Menu bez Glutenu.  A na deser: podwójna porcja bezglutenowego sernika  z czekoladą….

 

Znów nasyceni i przejedzeni zasiedliśmy do wieczornych pogawędek, a dzieci (bezglutenowa czwórka) zniknęły w sali zabaw. Niech ten zimowy wieczór w Kotlinie Kłodzkiej  trwa jak najdłużej….

 

KOMENTARZE (4)

elżbieta 19/01/2016 20:12
Niestety dużo pracuję i sama nie piekę chleba ,tylko jem ,,kupny"Jedyny jaki mi smakuje to BEZGLUTEN -chleb słonecznikowy.Czasami opakowanie jest w środku lekko zaparowane(nie otwarte jeszcze,w trakcie przechowywania w domu) Czy to jest niebezpieczne?Po otwarciu para zniknęła,obejrzałam chleb pod kątem pleśni,ale wydaje mi się,że nic nie widziałam.Czy taki chleb po otwarciu przechowywac w zamrażarce?Zanim zjem to opakowanie,to minie ok.3dni.
Bezglutenowa Mama 19/01/2016 22:58
Bezglutenowy chleb po otwarciu próżniowego woreczka najlepiej przechowywać w woreczku w lodówce parę dni - nic mu się nie stanie. Nie wiem, skąd para w opakowaniu. Gdyby dochodziło do mikrouszkodzeń woreczka, to chleb zacząłby pleśnieć.
anianaj 17/01/2016 19:56
Miłego odpoczynku☺ W końcu bez "garów" !!!
admin 17/01/2016 20:16
DZięki :) Miłe uczucie :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się