Blog

7

Świąteczne pierniczki pani Alicji z Glutenexu

14/12/2014

Świąteczne pierniczki pani Alicji z Glutenexu

14/12/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziś na bezglutenowych Mikołajkach w Rotondo Fit Food w Poznaniu upiekliśmy pierniczki z niemal piętnastu kilogramów ciasta….. Oto przepis autorstwa Alicji Konewki, technologa z Glutenexu. Słuchajcie, 15 lat doświadczenia z bezglutenowymi recepturami robi swoje: ciasto jest fenomenalne, a dodatek ziemniaczanego puree sprawił, że piszę i ciągle podjadam z blachy :).  Przy okazji podaję link do przepisu na bezglutenowe pierniczki bez jajek, mleka i kakao – KLIKNIJ.

 

Składniki:

– 320 -350 g koncentrat ciasta bezglutenowego Glutenex (mąka uniwersalna);

– 1 łyżka (10 g) przyprawa bezglutenowa piernikowa np. Dary Natury (lub domowa: przepis tutaj);

– 1 łyżka (10 g) kakao bez śladowych ilości glutenu (np. Kruger, Celiko);

– 50 g cukru;

– 1 łyżeczka (7 g) sody oczyszczonej bez śladowych ilości glutenu (np. Oetker);

– 100 g powideł lub dżemu bez śladowych ilości glutenu;

– 3 łyżki (100 g) miodu;

– 100 g puree ziemniaczanego ;

– 60 g miękkiego masła;

– 1 jajko (50 g);

 

WP_20141205_005Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Dodaj pozostałe surowce. Wymieszaj ciasto ręcznie lub mikserem na jednolitą masę i wstaw do lodówki, by stężało. Na stolnicę posypaną bezglutenową skrobią kukurydzianą (lub inną bezglutenową mąką)  wyłóż ciasto i rozwałkuj, lekko posypując mąką.

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj niezbyt gęsto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Już na tym etapie można posmarować pierniczki rozkłóconym jajkiem i posypać kolorową posypką bezglutenową, wiórkami kokosowymi itp. Piecz pierniczki przez około 10-15 minut. Gdy ostygną, dekoruj lukrem, czekoladą i bakaliami bez śladowych ilości glutenu.

 

Pierniczki wyśmienicie smakują zarówno grubsze, jak i cienkie. Na bezglutenowych warsztatach pierniczkowych w Poznaniu nasze wypieki znikały w okamgnieniu. Wszystkie renifery, jeżyki, kotki, wilki, serduszka i choinki znikały na pniu. Mali cukiernicy byli tak spragnieni degustacji, że większość pierniczków ulotniła się ze stołu zanim przystąpiliśmy do dekoracji. A my, dorośli, z panią Alicją na czele, gorąco im kibicowaliśmy. Na zdrowie!

KOMENTARZE (7)

kasia 07/12/2015 22:31
Jak zrobić puree?? Czy pierniczki muszą lezakowac?
Agnieszka 21/12/2014 17:45
Puree gotowe???
Bezglutenowa Mama 22/12/2014 12:13
Nie, samemu się gotuje ziemniaki;
MR 16/12/2014 10:53
Link obok przypraw bezglutenowych pierników jest nieprawidłowy
Bezglutenowa Mama 16/12/2014 13:09
Dzięki za info - teraz jest OK :)
M 15/12/2014 16:24
A czy zamiast masełka mogłabym dodać olej rzepakowy? (Dieta bezglutenowa oraz bezmleczna)
Bezglutenowa Mama 16/12/2014 09:12
A może lepiej margarynę/masło roślinne?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się