Blog

9

Świąteczne ciasteczka migdałowe

06/12/2016

Świąteczne ciasteczka migdałowe

06/12/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Boże Narodzenie pachnie słodko, choćby migdałami i wanilią… W moich najnowszym, świątecznym przepisie połączyłam te składniki z dobrym masłem i naturalnymi mąkami bezglutenowymi. Uwierzcie: tym bezglutenowym ciasteczkom migdałowym trudno się oprzeć. Bardzo trudno….

Składniki na około 30 ciastek

  • 120 g migdałów
    zmielonych np. w młynku do kawy
  • 200 g bezglutenowej mąki na ciasteczka
  • 50 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 50 g bezglutenowej mąki jaglanej
    można samemu zmielić przebraną kaszę jaglaną
  • 100 g masła
  • 2 żółtka +
    opcjonalnie białko do posmarowania ciastek
  • 80 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka bezglutenowego cukru waniliowego
  • bezglutenowa mąka do podsypania

Alergeny są podane pogrubioną czcionką

Sposób przygotowania

W jednej misce wymieszaj suche składniki. Dodaj zimne masło pokrojone w kawałki i żółtka. Szybko zagnieć jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki zimnej wody lub trochę mąki ryżowej. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Na stolnicy posypanej bezglutenową mąką rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj kształty. Ciasteczka układaj na blasze  wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz je posmarować rozkłóconym białkiem. Piecz około 10-12 minut. Ostudzone ciasteczka udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Przechowuj w metalowej puszce.

Te bezglutenowe ciasteczka migdałowe smakują wyśmienicie z kawą lub mlekiem, ale u nas sprawdzają się także w bezglutenowej śniadaniówce. Gdy zamiast masła użyję margaryny wegańskiej, mogę je serwować również Antkowi (jesienią i zimą musi unikać mleka). Ciasteczka są kruche i cudownie migdałowe. Ich kolejną zaletą jest duża zawartość mąki migdałowej. To cenny składnik: migdały obniżają poziom cukru i cholesterolu, zapobiegają napadom głodu.

Migdały należą do najzdrowszych produktów świata, do tak zwanej „superżywności”. Choć są kaloryczne, nie musimy się ich wystrzegać. Zawierają sporo białka, magnezu, wapnia i witaminy E. Warto po nie sięgać w czasie napadu głodu. Bo takie kalorie zaszkodzą nam mniej, niż ciasto z kremem i czekoladą…. Migdały świetnie sprawdzają się w wypiekach: poprawiają strukturę wypieku, nadają mu delikatność i aromat. W naszym bezglutenowym domu są nieodłącznym smakiem Bożego Narodzenia.

KOMENTARZE (9)

Magdalena 03/12/2018 21:28
Czy zamiast masła można dać olej kokosowy?
Gosa 11/12/2017 13:09
W tym roku ciasteczka migdałowe są hitem. W ubiegłym tygodniu upieczone - zjedzone od razu. Wczoraj piekłam z dwóch porcji -ciekawe czy dotrwają do świąt.
Bezglutenowa Mama 12/12/2017 22:45
Pewnie nie dotrwają, więc od razu podrzucam kolejny świetny przepis. Uwaga: ciasteczka korzenne silnie uzależniają. Jesz, aż nie znikną :) https://bezglutenowamama.pl/korzenne-ciasteczka/
beata 15/11/2017 19:12
czy migdały można zastąpić orzechami włoskimi? u rodziców w ogrodzie rośnie orzech i mam spory zapas :)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 17/11/2017 11:21
Jasne, tylko nie miksuj ich zbyt mocno - maja więcej tłuszczu niż migdały.
mamaAni 18/12/2016 17:54
może to być maka Celiko do kruchego lub schar mix C lub inny np z Nutree free (taki jak do tarty)
Bezglutenowa Mama 19/12/2016 09:46
Zgadza się - na zdjęciu produktów jest akurat pokazana mąka Celiko, ale Schaer lub mix per dolci Nutrifree lub uniwersalna Glutenexu - wszystkie będą OK;
Marta 07/12/2016 14:04
Czym zastąpić "bezglutenową mąkę na ciasteczka"?
Bezglutenowa Mama 19/12/2016 09:45
Marto, może być mąka pokazana na zdjęciu produktów: Celiko ciasto ruche, albo Schaer mix C albo każda bezglutenowa mąka uniwersalna.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się