Blog

Spotykamy się w sobotę

19/01/2017

Spotykamy się w sobotę

19/01/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przygotowania do jutrzejszych bezglutenowych warsztatów w Poznaniu nabierają tempa. Zgromadziłam już kilogramy miksów, mąk naturalnych, ziaren, płatków i przekąsek. Jeszcze tylko odbiorę w drukarni broszury z przepisami i mogę ruszać w drogę do Oberży Pod Dzwonkiem.

Sporo potraw mącznych

Na bezglutenowych warsztatach w Poznaniu przygotujemy dania obiadowe, pieczywo oraz słodkie wypieki. Pod okiem Bezglutenowej mamy powstaną przede wszystkim potrawy mączne. Nic dziwnego – nowo zdiagnozowanym, ale i niektórym „weteranom” właśnie bezglutenowe mąki sprawiają najwięcej kłopotów. Usmażyć schabowego w bezglutenowej panierce to żadna sztuka, podobnie jak zrobienie sałatki warzywnej czy ugotowanie bezglutenowego krupniku na kaszy jaglanej. Ale upieczenie chleba czy rogali, przygotowanie bezglutenowego żurku w chlebie czy wykonanie bezglutenowych pyz drożdżowych to już pewna magia. Kto się zgadza?

Gotujemy na zdrowych składnikach

Uczestnicy znajda na stołach sporo produktów dobrej jakości, zaliczanych do zdrowej żywności. Będziemy pracować m. in. na mące owsianej, gryczanej czy amarantusowej. Użyjemy nasion chia, sorgo, pestek dyni, płatków z quinoa i karobu. Poznamy nowe na polskim rynku, niemieckie produkty bezglutenowe SEITZ – oznaczone certyfikatem BIO. Nie zabraknie również produktów do degustacji – na stołach pojawią się bezglutenowe chleby na zakwasie, czipsy BIO, ciasteczka korzenne, chlebek chrupki i ciasteczka dla alergików. Większość produktów, które pojawią się na bezglutenowych warsztatach w Poznaniu, jest oznaczona międzynarodowym przekreślonym kłosem. Bo na warsztatach Bezglutenowej mamy dbamy o bezpieczeństwo uczestników i promujemy żywność najbezpieczniejszą dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

Do zobaczenia w sobotę :).

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się