Blog

6

Spleśniały chleb bezglutenowy ze sklepu

27/09/2016

Spleśniały chleb bezglutenowy ze sklepu

27/09/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Spieszyłam się dziś z przygotowaniem dzieciom śniadania do szkoły. Czekała mnie jednak przykra niespodzianka. Bo gdy otworzyłam paczkę z kupionym chlebem i okazało się, że kilka kromek pokrywa zielona pleśń!!! A ja nie miałam w zapasie innego chleba…Niestety wiem, że taka sytuacja nie jest rzadkością w bezglutenowych domach. I nie jest winą producentów. Przeczytajcie.

 

chleb-plesn-1Mimo, że pleśń była widoczna tylko na kilku kromkach, zepsuty był cały bochenek, więc wyrzuciłam do śmietnika całe opakowanie. Pozbawieni chleba, ratowaliśmy się tym co było w lodówce. Do śniadaniówek zapakowałam dzieciom paluszki rybne z wczorajszego obiadu, ryżowy chlebek chrupki, paski papryki i marchewki, suszone owoce i orzechy. Z głodu nie osłabną, na takim prowiancie przeżyją kilka godzin w polskiej szkole. W razie głodu mogą sobie dokupić świeże jabłko w szkolnym sklepiku.

 

chleb-plesn-4-dataWracając do spleśniałego pieczywa, który ma jeszcze dobrą datę przydatności do spożycia (upieczony w sierpniu 2016 r., ważny był do grudnia br.). Otóż gotowe bezglutenowe pieczywo ma zazwyczaj bardzo długi termin – nawet 3-4 miesiące (ale po otwarciu paczki już tylko 3-4 dni).

 

ciabatta-glutenexCzasem to efekt chemii, a czasem specjalnej technologii i próżniowego pakowania w atmosferze ochronnej. Obecnie wszystkie bezglutenowe chleby i bułki dostępne w sklepach są pakowane próżniowo (pomijam lokalne piekarnie bezglutenowe, które oferują świeże bezglutenowe pieczywo). I mimo starań producentów chyba każdemu z nas zdarzyło się przynieść ze sklepu bezglutenowy chleb, który po otwarciu opakowania był spleśniały. Mimo, że produkt nie był jeszcze przeterminowany.

 

biedra (25)Rozmawiałam na ten temat z wieloma polskimi i zagranicznymi producentami pieczywa bezglutenowego. Wszyscy znają problem. Wiedzą, że chleb czy bułki pleśnieją wtedy, gdy dojdzie do mikrouszkodzenia próżniowego opakowania (dodam na marginesie, że to opakowanie jest grube, a nie cieniutkie). Może to się zdarzyć w magazynie producenta, przy rozładunku towaru lub układaniu go na półkach w sklepie, w naszej torbie pełnej zakupów – okazji są dziesiątki.

Zanim taki chleb czy bułki spleśnieją, minie czasem kilka lub kilkanaście dni. I dlatego bywa, że kupujemy w sklepie chleb, który dobrze wygląda i ma dobry termin ważności, a po 2 tygodniach leżenia w domowej szufladzie jest już spleśniały. Bywa też, że już na półce sklepowej odnajdujemy chleb z pleśnią. Apeluję, by taki chleb od razu przekazać kierownikowi działu – by ktoś inny nie wrzucił go do swojego koszyka z zakupami.

 

22 07 (3)Co zrobić, gdy dopiero w domu spostrzeżemy, że chleb jest spleśniały? Po pierwsze, trzeba mieć paragon, jako dowód zakupu. Najlepiej chleb zareklamować osobiście –  a w razie zakupów internetowych skontaktować się ze sklepem i ustalić sposób postępowania (bo przecież nie wyślemy na własny koszt chleba do sklepu – może wystarczą precyzyjne fotografie?). Można również e-mailem powiadomić o sytuacji producenta lub polskiego importera.

 

kromkaDzięki takiej informacji firma zyska być może wiedzę o sklepach, w których najczęściej klienci skarżą się na spleśniałe pieczywo bezglutenowe.

A jeśli nie mamy faktury ani paragonu albo sklep jest w innym mieście (bo przecież wielu bezglutenowych rodziców kupuje bezglutenowe produkty podczas pobytu w innych miastach, gdy dostrzeże np. promocję lub ciekawy towar) – po prostu spisujemy wydane pieniądze na straty.

 

I jeszcze najważniejsza sprawa: pod żadnym pozorem nie zjadamy ani jednej kromki z opakowania, w którym znaleźliśmy choćby jedną nadpleśniałą skibkę. Mimo, że na pozostałym pieczywie nie widać pleśni, ona jest tam obecna. I może zaszkodzić, zwłaszcza bezglutenowemu dziecku.

KOMENTARZE (6)

elżbieta 30/09/2016 22:33
Moje pytanie dotyczy boczku. Czy kupuje Pani boczek na wagę surowy wędzony?czy może lepiej paczkowany z oznaczeniem bezgl?
Bartłomiej 08/05/2017 18:47
Polecamy boczek firmy Dobija z Żywca (dostępny w niektórych sklepach na Śląsku - nie wiem jak z resztą kraju) - oryginalnie zapakowany boczek parzony (paczka ok. 1kg) ma informację że to produkt bezglutenowy.
Bezglutenowa Mama 08/05/2017 21:50
Tak, znam ten produkt i tę firmę, bardzo lubię ich salami bezglutenowe.
admin 01/10/2016 10:10
Nie, kupuje tylko zwykły surowy boczek, a wędzony tylko z właściwym oznaczeniem na etykiecie. Boczki bezglutenowe oferuje firma Kaminiarz - można ich znaleźć w Tesco, Kaufland, Intermarche itd.
Magdalena 27/09/2016 23:44
Znalazłam kiedyś spleśniałe bezglutenowe pieczywo w zamówieniu z e-zakupów Tesco. Zaraz napisałam się z nimi skontaktowałam i po kilku dniach wpadł kurier oddać mi te kilka zł za paczkę. Miałam przygotowany chleb do zwrotu (coraz bardziej spleśniały), ale pan go nie chciał.
Bezglutenowa Mama 28/09/2016 07:25
Porządna firma, że przysłała kuriera, bez fatygowania Ciebie do sklepu. A że chleba nie chciał, to się nie dziwię - taka duża sieć nie chce się bawić w detaliczne zwroty. Najważniejsze, że sprawa została pomyślnie załatwiona.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się