Blog

5

Smakowe chrupki kukurydziane Flips na 100% bez glutenu

18/07/2014

Smakowe chrupki kukurydziane Flips na 100% bez glutenu

18/07/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

flipsy (2)Dziś w Netto, w koszu przy kasach, znalazłam smakowe, bezglutenowe chrupki kukurydziane grupy BGK z licencjonowanym Przekreślonym Kłosem. Promocyjna cena za opakowanie Flipsów: 1,29 zł (w innych sklepach około 2-2,50 zł).

Mają przyzwoity skład (to znaczy: nie są skrajnie naładowane chemią) i smakują bezglutenowym dzieciom, a także glutenowym. Świetnie, że są produktem bezglutenowym, ogólnodostępnym.

 

 

 

flipsy (3)Prawdziwie bezglutenowe chrupki kukurydziane nie jest tak łatwo kupić. Grys kukurydziany, służący do ich produkcji, jest z natury bezglutenowy, ale jak pokazały liczne wpadki, często zawiera gluten pochodzący z zanieczyszczeń w młynach, magazynach itp.

Gdy więc w popularnym dyskoncie zobaczyłam najbezpieczniejszy dla celiaków produkt, bo oznaczony licencjonowanym Przekreślonym Kłosem, nie wahałam się ani chwili.

 

 

 

flipsy (5)No, dla pewności zerknęłam na skład, czy jest w miarę nieszkodliwy dla człowieka :).

Oto skład smakowych chrupek kukurydzianych Flips (smak toffi): grys kukurydziany, olej roślinny, krem o smaku toffi (cukier, olej roślinny, serwatka w proszku – z mleka, mączka sojowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyna sojowa), aromaty, barwnik (E-160a), cukier.

 

 

 

flipsy (4)A to skład smakowych chrupek kukurydzianych Flips (smak czekoladowy): grys kukurydziany, olej roślinny, krem o smaku czekoladowym (cukier, olej roślinny, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, mączka sojowa, emulgator: lecytyna sojowa, aromaty), czekolada 1% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny, emulgatory (lecytyna sojowa, E 476), aromat.

Truskawkowych nie kupiłam, więc nie mogę podać ich składu.

 

 

flipsy (1)Przyznacie, że skład jest w miarę OK? Żadnych totalnie chemicznych i przetworzonych składników. Ekologia to oczywiście nie jest, ale uznałam, że na okazjonalną bezglutenową przekąskę dla naszych dzieci nadaje się znakomicie. Te chrupki można kupić w marketach, osiedlowych sklepikach, a teraz także w Netto. W tym ostatnim są pewnie tylko do wyczerpania zapasów, a nie jako stały asortyment. Teraz bezglutenowe Flipsy kosztują w Netto około złotówkę taniej, niż  w zwykłych sklepach.

 

 

 

 

ZNAK-AOECSDla mnie najważniejsze jest to, że chrupki Flips  mają licencjonowany Przekreślony Kłos (z literką „c” w nawiasie). To gwarancja, że produkt jest całkowicie bezpieczny dla osób na diecie bezglutenowej, przebadany, a jego produkcja podlega stałej kontroli Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Oczywiście można również kupować chrupki oznaczone po prostu napisem „produkt bezglutenowy”, „nie zawiera glutenu” lub „gluten free”. To i tak lepiej, niż chrupki bez żadnego oznaczenia. Sam napis oznacza jednak wyłącznie deklarację producenta. Wierzę, że jest ona poparta badaniami. Gdy jednak mam wybór, kupuję produkty z licencjonowanym Przekreślonym Kłosem.

 

 

KOMENTARZE (5)

Ewa 14/07/2018 09:43
A ja właśnie mam truskawkowe i skład mają trochę lepszy i bez E. Ale najlepsze są te chrupki kolorowe kulki "Kargowa" skład naprawdę wart uwagi, a cena groszowa.
Ola 21/04/2018 13:43
nawet w tych chrupkach E476? trochę szkoda ;o
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 21/04/2018 19:20
Niestety, te różne dodatki są niemal w całej żywności przetworzonej....
Bezglutenowa Mama 11/05/2015 18:17
Nie znałam ich jeszcze. Jaką mają ładną kaczuszkę :). A skład - super!
ela 05/05/2015 16:34
A ja odkryłam ostatnio takie bezglutenowe chrupki: <a href="http://wrazliwesmaki.pl/lang/381-bezglutenowe-chrupki-kukurydziane-angelina-z-marchwia-i-jablkiem-4x15g-cibi-8588004638754.html" rel="nofollow">http://wrazliwesmaki.pl/lang/381-bezglutenowe-chrupki-kukurydziane-angelina-z-marchwia-i-jablkiem-4x15g-cibi-8588004638754.html</a> Są co prawda znacznie droższe od Flipsów, ale skład mają o wiele zdrowszy i fajny kształt. Oczywiście z certyfikatem. P.S. Bardzo fajny blog!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się