Jeśli Twoje bezglutenowe dziecko ma trudności z zaakceptowaniem smaku bezglutenowego pieczywa, zaskocz je kolorami. Zapewniam, że każdy bezglutenowy przedszkolak lub uczeń uśmiechnie się na widok żółtej kanapki. Przepis na ten kolorowy chleb bezglutenowy bez alergenów jest bajecznie prosty. Wystaw zatem mąkę, drożdże, wodę, sól, olej oraz trochę kurkumy (dostępnej w każdym sklepie).
Jeśli używasz suszonych drożdży, zmieszaj je bezpośrednio z mąką, następnie dodaj sól i kurkumę (cukier pomiń), wymieszaj i wyrabiając ciasto dodawaj wodę, a na końcu olej.
Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: łyżkę mąki zmieszaj z cukrem i drożdżami, dodaj 3-4 łyżki letniej wody, zamieszaj i odstaw na 5-10 minut do wyrośnięcia. Mąkę zmieszaj z solą i kurkumą, wymieszaj.
Dodaj wyrośnięty rozczyn i miksując robotem (lub ręcznie) dodawaj wodę, a po 4-5 minutach wyrabiania dodaj olej i wyrabiaj jeszcze minutę. Całkowity czas wyrabiania ciasta robotem powinien wynieść 5 minut, a ręcznie – nawet 8 minut. Wyrobione ciasto przełóż do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy wysokości foremki). Wygładź powierzchnię łyżką zamaczaną w wodzie, przykryj foremkę folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C, a na dno połóż naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze. Chleb powinien niemal podwoić objętość, ale nie może wystawać poza foremkę. Piecz bochenek przez około godzinę, nie otwierając piekarnika. Gotowy chleb wyjmij delikatnie z foremki i odstaw na metalową kratkę, by zupełnie ostygł. Dopiero wtedy można go kroić.
W smaku kurkuma jest zupełnie niewyczuwalna, ale dzięki niej zyskujemy oryginalne kanapki, obok których nikt nie przejdzie obojętnie. Ponieważ ten chleb ma dużą zawartość skrobi, dość szybko podeschnie. Najlepiej po wystygnięciu skroić go zatem na kromki i zamrozić je. Potem wystarczy wyjmować na bieżąco tyle skibek, ile akurat potrzeba.
Ten chleb jest świetny w smaku, kolorze i konsystencji, natomiast należy wzbogacić jego wartości odżywcze odpowiednimi dodatkami. Serwujmy go więc ze sporą porcją wędliny, ryby lub jajka oraz z bogatym zestawem warzyw. Smacznego!