Blog

5

Słoneczny chleb bezglutenowy

10/05/2016

Słoneczny chleb bezglutenowy

10/05/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli Twoje bezglutenowe dziecko ma trudności z zaakceptowaniem smaku bezglutenowego pieczywa, zaskocz je kolorami. Zapewniam, że każdy bezglutenowy przedszkolak lub uczeń uśmiechnie się na widok żółtej kanapki. Przepis na ten kolorowy chleb bezglutenowy bez alergenów jest bajecznie prosty. Wystaw zatem mąkę, drożdże, wodę, sól, olej oraz trochę kurkumy (dostępnej w każdym sklepie).

 

mixBSkładniki na mały bochenek:

 

 

 

 

zolty chleb (2)Jeśli używasz suszonych drożdży, zmieszaj je bezpośrednio z mąką, następnie dodaj sól i kurkumę (cukier pomiń), wymieszaj i wyrabiając ciasto dodawaj wodę, a na końcu olej.

Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: łyżkę mąki zmieszaj z cukrem i drożdżami, dodaj 3-4 łyżki letniej wody, zamieszaj i odstaw na 5-10 minut do wyrośnięcia. Mąkę zmieszaj z solą i kurkumą, wymieszaj.

 

chleb zolty schaer (2)Dodaj wyrośnięty  rozczyn i miksując robotem (lub ręcznie) dodawaj wodę, a po 4-5 minutach wyrabiania dodaj olej i wyrabiaj jeszcze minutę. Całkowity czas wyrabiania ciasta robotem powinien wynieść 5 minut, a ręcznie – nawet 8 minut. Wyrobione ciasto przełóż do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy wysokości foremki). Wygładź powierzchnię łyżką zamaczaną w wodzie, przykryj foremkę folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C, a na dno połóż naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze. Chleb powinien niemal podwoić objętość, ale nie może wystawać poza foremkę. Piecz bochenek przez około godzinę, nie otwierając piekarnika. Gotowy chleb wyjmij delikatnie z foremki i odstaw na metalową kratkę, by zupełnie ostygł. Dopiero wtedy można go kroić.

 

zolty chleb (1)W smaku kurkuma jest zupełnie niewyczuwalna, ale dzięki niej zyskujemy oryginalne kanapki, obok których nikt nie przejdzie obojętnie. Ponieważ ten chleb ma dużą zawartość  skrobi, dość szybko podeschnie. Najlepiej po wystygnięciu skroić go zatem na kromki i zamrozić je. Potem wystarczy wyjmować na bieżąco tyle skibek, ile akurat potrzeba.

Ten chleb jest świetny w smaku, kolorze i konsystencji, natomiast należy wzbogacić jego wartości odżywcze odpowiednimi dodatkami. Serwujmy go więc ze sporą porcją wędliny, ryby lub jajka oraz z bogatym zestawem warzyw. Smacznego!

KOMENTARZE (5)

Olga 28/05/2020 16:36
Musiałam dodać niemalże podwójna porcję wody ..
Daga 06/01/2019 19:18
Czy konsystencja ciadta do chleba jest klejąca? Czy raczej ciasto powinno odchodzic od rąk/łopatek miksera?
Bezglutenowa Mama 08/01/2019 07:42
Ciasto ma być nieco gęste, ale elastyczne, nie może być gliniaste. Jeśli będzie gliniaste i ciężkie po 5 minutach wyrabiania, to dodaj kilka łyżek wody. Ciasta na pieczywo bezglutenowe z mixów zazwyczaj są klejące, mi zawsze oblepią mieszadełka robota.
KuchcikTonyBezgluten 10/05/2016 15:23
Dzięki kurkumie chlebek jest piękny i na pewno smaczny. Czy smak przyprawy jest mocno wyczuwalny w trakcie jedzenia? Zapraszam również do mnie.
admin 10/05/2016 16:25
Nie, kurkuma jest niewyczuwalna, dała tylko kolor.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się