Wyjątkowo słodkie maliny, soczyste jagody i pełne witamin borówki są pyszne właśnie teraz, prosto z krzaczka lub z targu, ale genialnie smakują zanurzone w świeżych wypiekach bezglutenowych.
Bogatą kolekcję bezglutenowych ciast i drożdżówek ze świeżymi owocami sezonowymi znajdziecie w piekarni Putka Bez Glutenu. Puszyste drożdżówki bogato nadziane malinami lub morelami, biszkoptowe ciasto z jagodami, muffiny z owocami leśnymi czy placek z wiśniami.... na sama myśl cieknie ślinka, by zobaczyć takie bezglutenowe ciasto przy swojej filiżance kawy :)
Druga dobra wiadomość jest taka, że piekarnia bezglutenowa Putka wysyła swoje wypieki do każdego zakątka Polski! Ja zamówiłam taką słodką paczkę na wakacje, na pole namiotowe! Skorzystajcie i Wy, póki trwa sezon!
Nie mogłam się oprzeć sezonowym wypiekom bezglutenowym, które piekarnia Putka Bez Glutenu tak apetycznie prezentowała na Facebooku i Instagramie.
Byłam akurat na krótkich wakacjach w Górach Sowich, pod namiotem, na campie. Rano przed południem złożyłam zamówienie, a już następnego dnia odebrałam paczkę w recepcji pola namiotowego.
I słuchajcie: drożdżówka bezglutenowa ze świeżymi malinami wymiata. Mówisz sobie, że już dość, ale sięgasz po kolejny kawałek. I jeszcze jeden. I dopiero można poczęstować sąsiadów z namiotu obok....
Bo oczywiście zamówiłam mały zapas, by pobiesiadować przy kawie z sympatycznymi sąsiadami ze Śląska. Dla mnie takie pogawędki i degustacje są zawsze okazją do opowiedzenia o celiakii i diecie bezglutenowej. Niech wiedza idzie w świat :)
Bezglutenowa drożdżówka z malinami to dla mnie numer jeden, bez dwóch zdań. Pewnie dlatego, że uwielbiam maliny, więc automatycznie każde ciasto bezglutenowe z tym owocem zdobędzie moje serce.
Drożdżówka bezglutenowa od Putki jest puszysta, apetycznie skręcona i baaardzo bogato nadziana malinami. Jest pyszna prosto z opakowania, ale wszystkie zmysły uszczęśliwia po podgrzaniu w piekarniku (5 minut około 160 st. C). na dodatek nie zawiera mleka, jest więc idealna dla dorosłych i dzieci z celiakią oraz na diecie bezmlecznej. Oprócz jajek nie zawiera jakichkolwiek innych alergenów.
Naszym sąsiadom z namiotu obok najbardziej za to przypadło do gustu ciasto bezglutenowe ze świeżymi jagodami. Puszyste, lekkie, biszkoptowe.
Po raz pierwszy w życiu jedli ciasto bezglutenowe i stwierdzili, że smakuje jak klasyczne, pszenne!
To chyba największy komplement, jaki może usłyszeć osoba na diecie bezglutenowej :)