Blog

7

Sezon na śliwki trwa!

19/09/2015

Sezon na śliwki trwa!

19/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przez kilka lat każdej jesieni suszyłam śliwki w domowej suszarce. Dojrzałe, pachnące i cudownie słodkie przypominały nam zimą taty działkę i upalne lato. Nie udało mi się jednak opracować sposobu na uzyskanie miękkich suszonych śliwek. Moje zawsze były twardawe, ale i tak chrupaliśmy je ze smakiem przed telewizorem. W tym roku mam dla śliwek inne przeznaczenie. Chociaż… jak piszę teraz o tym suszeniu, to  znów nabieram chęci do włączenia suszarki…

 

sliwkiNie lubię suszonych śliwek ze sklepu. Wyjątkiem są ekologiczne, ale te są bardzo drogie.  Z kolei zwykłe suszone śliwki, jak już nie zawierają śladowych ilości glutenu, to pełno w nim konserwantów i utrwalaczy. W Netto zerknęłam wczoraj na paczkę suszonych śliwek. Czego tam nie było!

Uwielbiam domowe suszone śliwki, zawsze pochodzące z taty działki, a więc dodatkowo wzbogacone witaminą M. W tym roku uznałam, że czas na roczną przerwę w suszeniu. Otworzyłam książki (m. in. Mama Alergika Gotuje) i wybrałam kilka przepisów. Od wczoraj smażę powidła oraz gotuję słodkie kremy do pieczywa i deserów, zastępujące nutellę.

 

sliwkodaktyl (4)Powidła wyszły znakomite (nie chwaląc się:)) m. in. dlatego, że dodałam do nich cukru dark muscovado (oczywiście połowę porcji z przepisu). Bezkonkurencyjny okazał się bezglutenowy krem daktylowo-śliwkowy, który powstaje szybko i równie szybko znika ze słoiczka (na zdjęciu). Jest tak doskonały, że dorabiam kolejną porcję na zimę. W szerokim rondlu smażą się jeszcze śliwki na karobśliwkę czyli krem niby-czekoladowy. Nie mogę się doczekać efektu.

Tymczasem znikam do garnków i do piekarnika. Śliwki wołają! Czy Was też tak pochłania czarowanie śliwek na zimę? Kupujecie je w markecie, na targu, a może macie szczęście mieć dostęp do działkowych?

 

KOMENTARZE (7)

aga 19/09/2015 21:11
Aaa, poproszę o przepis na ala nutelle ze śliwek
Bezglutenowa Mama 20/09/2015 12:31
To właśnie śliwki z karobem (zamiast kakao);
aga 20/09/2015 15:34
A w jakich proporcjach Pani robi? Bo ja wzięłam przepis z netu z kakao, ale średnio mi smakowały. Może za mało kakao, albo za krótko się smażyły.
Bezglutenowa Mama 22/09/2015 22:20
Hmm, to było chyba 1 kg wydrylowanych śliwek, cukier dark muscovado i 3 łyżki karobu.
aga 19/09/2015 21:10
Ja juz zrobiłam kilka słoików tzw czekośliwki, przedwczoraj powidła z imbirem, pycha! Oprócz tego do zamrażarki, knedle jaglane tez juz były, a teraz mam szał na dynie.
Bezglutenowa Mama 20/09/2015 12:31
Właśnie dziś zastanawiałam się, czy zamrozić śliwki, czy przetrwają w dobrym stanie.
aga 20/09/2015 15:30
Raczej nie, przynajmniej u mnie po rozmrozeniu schodzi z nich od razu skóra. Ale można na mus takie zużyć, do ciasta są ok, gorzej z knedlami, bo rozmiekczaja ciasto podczas lepienia.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się