Blog

15

Sekret bezglutenowych pierogów

28/12/2015

Sekret bezglutenowych pierogów

28/12/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie da się ukryć: bezglutenowe pierogi, nawet ulepione z doskonałej mąki, różnią się od glutenowych. Jak słyszę na warsztatach z uczniami – różni je przede wszystkim smak oraz twardość ciasta.

Młodzież mówi, że glutenowe pierogi są po ugotowaniu mięciutkie, a ciasto rozpływa się w ustach. Z kolei bezglutenowe pierogi mają twardsze ciasto. Ale jest na to sposób!

 

uszka (4)Po pierwsze: bezglutenowe pierogi warto lepić ze specjalnej mąki pierogowej. Przetestowałam wiele i stwierdzam, że najdoskonalsza jest mąka Mix per Pasta Fresca Nutrii Free, a potem Mehf Farine Schaer.

Bezglutenowe pierogi gotujemy tak, jak glutenowe. Od razu są gotowe do jedzenia i zdaniem mojej rodziny – bardzo smaczne, wręcz pyszne. Ale mogą być jeszcze pyszniejsze. Otóż po ostygnięciu podsmażcie bezglutenowe pierogi na maśle. Nabiorą chrupiącej skórki, ale również zmiękną. Ich ciasto staje się delikatne, naprawdę rozpływa się w ustach.

KOMENTARZE (15)

KasiaL 17/09/2016 12:25
Postanowilam jeszcze dopisac, bo moze komus sie przyda informacja o tym jak zrobic miekkie pierogi bezglutenowe. Nie jestem ekspertem, bo przygotowywalam je raptem kilka razy, ale ciasto zawsze bylo miekkie i zostalo nawet pochwalone przez moja mame za miekkosc. Ja nie daje jajka, bo podobno utwardza ciasto jak napisalam powyzej, samo ciasto tez robie miekkie (to wazne) i niewiele posypuje makka. Trzeba wtedy walkowac walkiem silikonowym na silikonowej stolnicy lub pomiedzy arkuszami papieru do pieczenia, bo sie troche klei, gotowac tez krotko i wyciagac chwile po wyplynieciu, bo sie moga rozpadac (ale ja robie cienkie i to moze dlatego). Jezeli nie dajemy jajek warto podsypywac przy walkowaniu troszke makki kukurydzianej, bo daje zolty kolor. Pierogi tuz po przygotowaniu a przed gotowaniem nie moga tez wysychac, trzeba przykrywac je wilgotna sciereczka, ja smaruje je olejem pedzelkiem i przykrywam folia, nie wysychaja wtedy i moge je gotowac nawet nastepnego dnia. Pozdrawiam!
admin 18/09/2016 22:26
Ok, dzięki za cenne wskazówki. Powiedz proszę, czy takie pierogi zmieszczą duża farszu i dobrze się zlepiają?
KasiaL 19/09/2016 19:01
Ja daje calkiem sporo farszu, trudno mi sie odniesc do tego ile to jest duzo. Jak dotad robilam je z maki Schaer Mehl, ale Nutri Free juz czeka na swoja okazje. Pierogi dobrze sie sklejaja wedlug mnie, ale trudno mi tez porownac do innych metod lepienia, bo inaczej nigdy nie robilam. Wazne jest tez oczwiscie zeby zalewac make goraca woda, bo wtedy ciasto staje sie elastyczne, ja je potem rowniez utrzymuje w cieple w trakcie lepienia zeby nastepna partia tez byla elastyczna, przykrywam folia, zeby nie wysychalo. To wszystko wiem z forum Celiakia.pl i blogow w interncie, wiele dni zbieralam informacje zanim odwazylam sie zrobic swoje pierwsze pierogi i to w dodatku bezglutenowe. Nie ukrywam, ze caly czas jest to dla mnie trudne i pracochlonne, no ale ciasto jest miekkie i smakuje nawet "glutenowcom", moja glutenowa siostrzenica jadla nawet takie pol na pol z maka gryczana az jej sie "uszy trzesly".
Bezglutenowa Mama 21/09/2016 09:22
Świetnie, że eksperymentujesz, zbierasz różne opinie, a potem sama uatrakcyjniasz recepturę. Powodzenia w dalszym lepieniu :)
KasiaL 15/09/2016 16:27
Pierogi bezglutenowe tez moga byc miekkie, trzeba po prostu przygotowac ciasto bez jajek.
admin 18/09/2016 22:25
Jaka wtedy jest ich konsystencja?
Katarzyna 07/04/2016 10:33
Dołączam się do pytania gdzie taką mąkę można kupić?? Mam też inne, czy testowała Pani mąkę z samopszy? W necie pisze się o niej jako mące, która mogą spożywać osoby na diecie bezglutenowej, ale piszą jako przypuszczenie a nie pewnik. Ciekawa jestem czy coś pani wie na ten temat.
Dorota 29/03/2016 13:41
Witam gdzie mozna kupic taka mąkę? Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 07/04/2016 13:41
Doroto: http://italiabezglutenu.pl/maka-bezglutenowa/129-mieszanka-mak-do-makaronow-i-pierogow-nutri-free.html
Magdalena 06/07/2017 01:38
Niestety nasza ulubiona mieszanka na pierogi i inne cudowne produkty firmy Nutrii Free zostały wycofane z polskiego rynku. I jak ja mam teraz powiedzieć dziecku, że to już ostatnie takie pierogi w jej życiu. Wie może Pani coś na ten temat, a może są jeszcze gdzieś do kupienia zapasy mieszanki do pierogów? :(
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 09/07/2017 06:58
Też uwielbiam tę mieszankę, serwowaliśmy z niej pierogi na Magicznych koloniach z Bezglutenową Mamą we Wieleniu 2017. Niestety, były to moje ostatnie zapasy.... Obecnie w Polsce nie uda się już kupić produktów tej firmy. Możesz sprawdzić w zagranicznych sklepach internetowych lub w Czechach, na Słowacji, w Chorwacji, Niemczech, we Włoszech - może to będzie impuls do zagranicznej podróży wakacyjnej? A tak serio: jak poszukuję jakichś niedostępnych w Polsce produktów, to posiłkuję się znajomymi - i zazwyczaj pomagają w takich trudnych zakupach za granicą.
Klaudia 01/01/2016 21:44
witam, gdzie mozna kupic taka mąkę?? pozdrawiam, dziekuje za ten blog, jest wysmienity!!!:))
Bezglutenowa Mama 07/04/2016 13:41
Klaudio: http://italiabezglutenu.pl/maka-bezglutenowa/129-mieszanka-mak-do-makaronow-i-pierogow-nutri-free.html
Ola 29/12/2015 00:10
Mogę prosić o przepis na pierogi?
admin 29/12/2015 07:10
Proszę bardzo: http://bm.wysylaj.pl/wloskie-pierogi-miesne-bez-glutenu/
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się