Blog

7

Schaer nie ma wpływu na Kaufland…

09/12/2014

Schaer nie ma wpływu na Kaufland…

09/12/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jak już pisałam kilka dni temu, nie podoba mi się, że w Kauflandzie mąki bezglutenowe Schaer stoją w oparach krupczatki i innych glutenowych mąk. Skontaktowałam się więc z polskim przedstawicielem firmy Dr Schaer.

Okazuje się, że Kaufland ma specyficzną politykę bezglutenową, na dodatek w całej Europie: po prostu nie chce nas dyskryminować….

 

kaufland

Wiele sieci handlowych, w tym Kaufland, ustawia produkty bezglutenowe na regałach ich glutenowych odpowiedników, czyli make przy mące, makaron przy makaronie itp. – wyjaśnia Bezglutenowej Mamie Jacek Boraś, polski przedstawiciel firmy Schaer w Polsce. – Argumentują to w ten sposób, że jakoby ustawienie produktów bezglutenowych na jednym regale byłoby objawem dyskryminacji części społeczeństwa. Oznacza to także, że producent ma nikły wpływ na miejsce ekspozycji produktu. 

 

 

WP_20141201_005W Kauflandzie we wszystkich krajach produkty bezglutenowe rozłożone są w różnych działach – mówi dalej Jacek Boraś.

I dodaje, że suche oraz mrożone produkty marki Schaer dostępne są w sklepach sieci Kaufland nie tylko w Polsce, ale także w Niemczech, Czechach, Słowacji, Rumunii i Bułgarii.

 

 

O tym, dlaczego produkty bezglutenowe, zwłaszcza mąki, nie powinny stać przy glutenowych, czytaj tutaj.

 

KOMENTARZE (7)

Mąka Schaer jest już w Kauflandzie bezpieczna! | Bezglutenowa mama 27/10/2016 14:38
[…] glutenu (czytaj tutaj). O sprawie powiadomiłam też polskiego przedstawiciela firmy Schaer (czytaj tutaj). Wydawało się, że nic nie wskóramy, bo europejska sieć rządzi się swoimi prawami i […]
Marta 10/12/2014 08:34
Wita serdecznie, jesteś moją ostatnią deską ratunku...odwiedziłam wszystkie możliwe strony www i nigdzie nie znajduję odpowiedzi na pytanie do czego służy skrobia pszenna bezglutenowa. Stawiam pierwsze kroki w prowadzeniu swojej córeczki na diecie. w szale zakupów internetowych zakupiłam chyba niopatrznie właśnie tą mąkę...i nie wiem co z nią zrobić. Proszę pomóż jeśli możesz... Gorąco pozdrawiam, Marta
Bezglutenowa Mama 10/12/2014 09:52
Marto: skrobia pszenna bezglutenowa to po prostu skrobia, taka jak ziemniaczana czy kukurydziana, tylko na etapie produkcji oczyszczona z glutenu. Skoro jest bezglutenowa i z firmy Glutenex czy Balviten czy Bezgluten, to OK - jest bezpieczna. Możesz jej używać, dosypując po trochę do kopytek, klusek, biszkoptów, chlebów, bułek, sosów - tak, jak ziemniaczanej :). Jeśli Twoja córeczka nie ma uczulenia na pszenicę, to spokojnie możesz używać tej skrobi. Możesz jej tez użyć do Waszych, glutenowych przepisów, jako zastępnika ziemniaczanej.
Marta 10/12/2014 11:59
LOVE YOU:) bardzo bardzo dziękuję za odpowiedź i za całego Twojego bloga, którego codziennie monitoruję:) chciałam zrobić córeczce domek z piernika w wersji bezglutenowej i może ta skrobia pszenna bg "utrzyma" go w pionie:) dam znać o postępach. pozdrawiam serdecznie
Bezglutenowa Mama 10/12/2014 16:42
Domek z piernika - podziwiam i trzymam kciuki.... Ja w tym roku się nie podejmuje takiego wyzwania :)
Marta 10/12/2014 12:23
Pani Marto, zapytam jeszcze o jedną rzecz...za namową pediatry staraliśmy się o orzeczenie dla córeczki i dostaliśmy odmowna decyzję. myślimy żeby się odwołać, ale czytamy, że to właściwie bez szans. Czy Wasze dzieci mają orzeczenia?
Bezglutenowa Mama 10/12/2014 16:41
Antek nie ma, bo nie ma celiakii a tylko nadwrażliwość i w przedszkolu- z zalecenia dietoterapeuty - ma jeść gluten, a w domu bezglutenowo. Zosia ma celiakię, ale orzeczenia nie dostała. Mam nawet pismo z ministerstwa zdrowia odnośnie orzeczeń dla celiaków - w wolnej chwili napisze o tym na blogu.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się