Blog

8

Rolada z boczku bezglutenowa

27/10/2015

Rolada z boczku bezglutenowa

27/10/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jesienią i zimą organizm sam domaga się rozgrzewających dań i tłustych mięs. Sklepowe wędliny odstraszają chemicznym składem (patrz ramka pod tekstem), więc pozostaje nam domowy wyrób szynek, pieczeni czy boczków. Nie martwcie się: jest kilka wędlin, które można przygotować szybko i z niewielu składników. W naszej bezglutenowej kuchni powstał właśnie rolowany boczek bezglutenowy. Pełen czosnku niedźwiedziego, kurkumy, majeranku. Pachnący i pyszny.

 

Balviten Leszno 2015 (84)Składniki:

 

 

rolada boczkowa (3)aBoczek umyłam i osuszyłam na sitku. Przygotowałam marynatę: wszystkie przyprawy wymieszałam z olejem na papkę (niezbyt gęstą – w razie potrzeby można dodać parę łyżek oleju więcej). Z boczku wycięłam chrząstki. Mięso ułożyłam chudszą częścią   do góry i posmarowałam marynatą. Obrany czosnek pokroiłam w plasterki i rozłożyłam w rzędach na boczku.

 

 

rolada mala (1)Mięso zwinęłam dość ciasno wzdłuż długiego boku i obwiązałam sznurkiem kuchennym (do kupienia np. w pasmanteriach). Roladę owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na dobę do lodówki.

Następnego dnia wyjęłam boczek2 godziny przed pieczeniem, by nabrał pokojowej temperatury. Piekarnik ustawiłam na 200 stopni C. Na rozgrzanej, dużej patelni podsmażyłam roladę z każdej strony. Przełożyłam ją do podłużnej foremki szklanej (można piec w brytfannie, na blasze lub w rękawie do pieczenia – jak kto woli). Obsypałam czerwoną papryką w proszku.

 

rolada mala (2)Roladę piekłam w 200 stopniach przez pierwsze 15 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam boczek przez 1,5 godziny. W czasie pieczenia kilkakrotnie podlewałam mięso wrzątkiem oraz wywarem, który powstawał. Upieczoną roladę zostawiłam w stygnącym piekarniku. Wyjęłam pieczeń z formy, a gdy zupełnie ostygła, wstawiłam ją do lodówki. Wiem, że niektórzy są przeciwnikami mrożenia, ale zabiegana bezglutenowa mama i żona musi sobie ułatwiać zadania.

 

 

bbocekPołowę porcji od razu zamroziłam – za 2 tygodnie zdążymy zatęsknić za jej aromatem i smakiem i wtedy będzie na nas czekać. Nie będziemy zdani na sklepowe boczki, dostępne w powszechnej sprzedaży (pomijam np. boczek firmy Tradycyjne Jadło itp.). Wczytywaliście się kiedyś w skład takich produktów?

Oto przykładowy boczek z marketu: boczek wieprzowy, sól, maltodekstryna, glukoza, przeciwutleniacz: E 301, aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego), naturalny aromat, ekstrakt przypraw, regulatory kwasowości: E 326 E 261, E 262, bakterie kwasu mlekowego, substancja konserwująca: E 250. 100 g wyrobu wyprodukowano ze 100 g boczku wieprzowego… Są chętni? ;)

 

KOMENTARZE (8)

basiag 27/10/2015 17:25
Apetycznie to wygląda, napewno zrobię , dziękuję za ten przepis :)
Bezglutenowa Mama 27/10/2015 21:37
Powodzenia i smacznego :)
Marek 27/10/2015 11:44
A jakiej firmy Pani wzięła Boczek? Będę potrzebował na święta i zastanawiam gdzie można go dostać i z jakiej firmy. Jakby Pani mogła mniej więcej w jakiej cenie bywa i jaka waga jest boczka. Byłbym wdzięczny i z góry dziękuję za informacje.
Bezglutenowa Mama 27/10/2015 21:37
Boczek surowy kupiłam w mięsnym koło domu. Nie pamiętam ceny....
Marek 29/10/2015 13:07
Dziękuję, myślałem że bezglutenowy jakiś, ponieważ co do surowego pewności 100% się nie ma że jest bez glutenu. Chyba że sklep mięsny sprawdza stan mięsa.
Bezglutenowa Mama 29/10/2015 21:10
Surowy boczek zawsze jest w 100% pewny - ryzyko jest przy wędzonym;
Marek 02/11/2015 10:58
Nie do końca sklepy mięsne biorą mięso z hurtowni a w niektórych hurtowniach wstrzykują chemię, aby np powiększyć wagę. Potem takie mięso ląduje w sklepie i niby surowe a z glutenem. Nie każdy sklep to weryfikuje.
elżbieta 30/10/2015 19:51
Ja boję się kupowac nawet surowe mięso,bo ryzyko jest zawsze w sklepie,gdzie są też wędliny(deski,noże,wagi)Nigdy nie wiemy czym było np.krojone mięso na zapleczu,czy tam nie ma jednej-wspólnej wagi,czy mięso przez noc nie leżało w pojemniku np.po kiełbasie.Taka obsesja a sklepów typowo tylko mięsnych nie ma.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się