W naszej rodzinie nie świętujemy hucznie Halloween, ale co roku przygotowujemy jakieś makabryczne wypieki bezglutenowe. Zawsze to jakaś okazja do łasowania przy ciachu i kubku bezglutenowej Inki :). Oto przepis na robakowca, czyli na proste marchewkowe ciasto z bita śmietaną, czekoladą i robakowymi żelkami.
Składniki na dekorację:
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Prostokątną blachę do placka wyłożyłam papierem do pieczenia. Wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, karob i kardamon. Starłam marchew na drobnych oczkach tarki. Jajka z cukrem ubiłam na puszystą masę, ciągle miksując dodałam olej i marchew, a na końcu dodawałam po łyżce suchych składników. Masę przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na 40 minut.
Po tym czasie wyjęłam blaszkę i wystudziłam ciasto. Ubiłam śmietanę, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Na drobnych oczkach tarki starłam czekoladę. Ostudzone ciasto posmarowałam bitą śmietaną i w kilka miejsc włożyłam żelki-węże. Całość posypałam obficie wiórkami czekoladowymi. Wstawiłam ciasto na 3 godziny do lodówki.
Nie chcecie wiedzieć, jaka była reakcja domowników…. Tak oto prosty marchewkowiec urósł do rangi niezwykłego bezglutenowego ciasta na Halloween.
KOMENTARZE