Blog

11

Razowe bułeczki bezglutenowe z amarantusem

25/11/2014

Razowe bułeczki bezglutenowe z amarantusem

25/11/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Piekłam już białe bułki bezglutenowe z amarantusem, a wczoraj wymyśliłam ich razową wersję, jeszcze zdrowszą.

Słuchajcie…. wyrosły znakomicie, a smakowały tak nieziemsko, że glutenowy Daniel zjadł od razu połowę wypieku. Dobrze, że uchowałam co nieco na śniadanie dla dzieci. Zosia spałaszowała je z oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi, a Antek wybrał wersję z masłem.

 

IMG_0725Składniki:

– 200 g bezglutenowej mąki razowej Schaer Mix Dunkel;

– 50 g mąki amrantusowej bezglutenowej (Amarello);

– 15 g świeżych drożdży lub 8 gram suszonych;

– 1 łyżeczka cukru;

– ½ łyżeczki soli;

– 4 łyżki oleju;

– garść ziaren, np. ziaren lnu bez śladowych ilości glutenu;

– około 180 -200 ml letniej wody;

– 1 jajko do posmarowania;

– bezglutenowe ziarna do posypania: mak, siemię lniane, sezam, dynia, słonecznik itp.;

 

makaZe świeżych drożdży w temperaturze pokojowej zrobiłam rozczyn w garnuszku:  roztarłam cukier, łyżkę mąki, drożdże i dodałam parę łyżek letniej wody. Odstawiłam przykryte spodkiem na10 minut. Gdy się spulchniło i urosło, było gotowy do użycia. Wsypałam do miski mąkę amarantusową, razową i sól. Wymieszałam dokładnie. Dodałam rozczyn i wodę. Wyrobiłam dokładnie mikserem, dodałam olej, ponownie wymieszałam.

 

 

IMG_0702Pozostawiłam do wyrośnięcia na 15-20 minut (objętość ciasta ma się zwiększyć prawie dwukrotnie). Mokrymi dłońmi odrywałam z ciasta  kawałki (ta ilość ciasta wystarcza na około 9 bułeczek lub rogalików). Formowałam bułeczki małe i duże oraz rogaliki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno być puszyste, plastyczne, nie twarde, ani nie lejące. Ma dać się łatwo formować w dłoniach. Bułki posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam ziarnami.

 

 

SONY DSCBlachę z bułkami i rogalami wstawiłam do zimnego piekarnika. Ustawiłam go na 175 stopni i włączyłam termoobieg. Piekłam około 20 minut. Sprawdziłam patyczkiem – duże bułki były w środku lekko wilgotne i wystraszyłam się, że to zakalec…. Ale nie, po wystygnięciu wszystko było OK. Bułeczki okazały się puszyste, elastyczne, mięciutkie, smaczne. Po prostu cudo.

Od razu, mimo późnej pory (północ) przystąpiliśmy z Danielem do degustacji. To była uczta! Bułka z masłem i pełnia szczęścia….

 

 

Rano dzieci były zachwycone. Zosia cieszyła się z wielkich, podłużnych bułek. Antkowi podobał się kolor. Zosia zażyczyła sobie na śniadanie oliwę oliwek z ziołami prowansalskimi, w której niczym rodowita Włoszka zamaczała razową bułeczkę.  Na jej talerzu nie zabrakło oczywiście białka: była pasta z awokado oraz pieczeń indycza i żółta papryka. Antek z kolei poprzestał na bułeczce z masłem, na pieczeni i papryce. Takie wynalazki jak oliwa to nie dla niego :).

 

Gdy z uwagi na alergie nie możesz użyć jajka, wyrośnięte rogale posyp makiem, lekko dociśnij, a następnie posmaruj olejem. Jeśli Twój piekarnik nie ma termo obiegu, piecz bułki w 200 stopniach przez około 30 minut. Studź na metalowej kratce.

 

PS Przepis z inspiracji książki „Amarantus smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne” autorstwa Grażyny Konińskiej i Waldemara Sadowskiego.

KOMENTARZE (11)

natalia zawisza 17/12/2014 20:50
Pieklam dzisiaj te bułeczki.Jesli je robić na mace gryczanej to 200 G dać i 50 G amarantusowej czy mogę zmieszać gryczana z kukurydzianą
Bezglutenowa Mama 17/12/2014 21:48
Zasada jest taka: około 200 g mixu, reszta dowolna :) Może być sama gryka, sam amarantus, albo mieszanka mąk naturalnych;
Bea 05/12/2014 07:34
My na razie nie możemy jeść gryki :/ Mamy ścisłą dietę ;) Ale za rok już może spróbujemy ;)
Bezglutenowa Mama 05/12/2014 09:23
Ok - to może też być mąka ze zmielonego w domu brązowego ryżu, z prosa bg itp. Jeśli kasztany i żołędzie - to tylko 10-15%, a reszta mixu :)
Bea 04/12/2014 20:21
Zrobiłam z mąki Schar Mix-B - powiem tak, to najsmaczniejsze bułki nie bezglutenowe, ale w ogóle najsmaczniejsze bułki jakie kiedykolwiek jedliśmy:) Dziecko zjadło 3 sztuki :D PYYYYYYYYYYCHHHHHHAAAAA :) Dziękuję za ten przepis ;)
Bezglutenowa Mama 04/12/2014 22:19
Bardzo się cieszę -to największe szczęście, gdy dziecko ze smakiem zjada bezglutenowe pieczywo :) Identyczne bułki możesz upiec z mąką gryczaną bezglutenową Balvitenu lub Bezglutenu lub własną :) W tym przypadku nie sprawdzi się mąka gryczana Glutenexu, bo na razie mają tylko gryczaną z mąki gryki palonej;
Ida 25/11/2014 16:15
Witam, a ile bułeczek wychodzi z podanego przepisu? Bo na pierwszy raz nie chcę roibc za dużo, nie wiaodomo czy mi wyjdą :)
Bezglutenowa Mama 25/11/2014 22:25
Mnie wychodzi 9 rogali albo 9 bułeczek. Zawsze możesz na próbę zrobić z połowy porcji - na początku też tak eksperymentowałam, dopóki nie "nauczyłam się" konsystencji ciasta;
Ewa 25/11/2014 19:02
Podane jest w treści, że ok. 9 sztuk.
Ida 25/11/2014 20:48
Oj, nie widziałam. Dziwne :D Ale chyba upiekę je w końcu :) Bo po ostatnnim chlebie i drożdzówkach mam "niedosyt" :)
Bezglutenowa Mama 25/11/2014 22:26
To prawda - jak już się zacznie piec, to trudno skończyć :). Ja właśnie nastawiam piekarnik na bułeczki z gryką :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się