Szybkie racuszki bezglutenowe bez drożdży są absolutnym hitem tegorocznego zimowiska bez glutenu w Tatrach. W czasie śniadania schodzą na pniu bez względu na to, jak dużo ich usmażymy. Naprawdę, zapytajcie uczestników bezglutenowego turnusu rodzinnego 2019 :). Na blogu mam już kilka przepisów na świetne racuchy bezglutenowe, ale żadne nie są tak szybkie. Otóż ciasto na racuchy bezglutenowe bez drożdży nie musi rosnąć. Wlewamy je na patelnię tuż po połączeniu składników. Oszczędzamy tym samym jakieś 40 minut – a to czas bezcenny, zwłaszcza rano. Ten przepis na racuchy bezglutenowe bez drożdży pochodzi od pani Zosi, szefowej kuchni w pensjonacie bezglutenowym. Pani Zosia jest Polką, ale mieszka na Ukrainie i zna wiele przepisów na potrawy tanie, szybkie i sycące. Racuchy bezglutenowe na proszku do pieczenia powstały na bazie rodzinnej receptury, ale mąkę pszenną zastąpiłyśmy mixem do słodkich ciast i naleśników – Mix Cake.
Na tarce zetrzyj jabłka lub pokrój je w kostkę. W misce połącz suche składniki: mix, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodaj jajka i kefir. Ubijaj ciasto trzepaczką lub mikserem, ale na wolnych obrotach. Ma powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Dodaj jabłka i wymieszaj ciasto łyżką. Rozgrzej patelnię i wlej porządną porcję oleju (1/3 wysokości patelni). Chochelką nabieraj porcje ciasta i smaż z obu stron na złoto racuchy bezglutenowe bez drożdży. Układaj na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju. Udekoruj racuchy cukrem pudrem lub dżemem i podawaj na bezglutenowe śniadanie lub podwieczorek. Smacznego ;)
Racuszki bezglutenowe na proszku do pieczenia zachowują świeżość przez 2-3 dni. Najlepiej przechowywać je w lodówce, przykryte bawełnianą ściereczką. Przed podaniem warto je podgrzać w piekarniku – 180 stopni C, 3-4 minuty. Aby nieco „uzdrowić przepis”, można 1/4 porcji mixu zastąpić np. mąką amarantusową, gryczaną, jaglaną lub ryżową pełnoziarnistą. W tym przypadku trzeba samodzielnie dozować mąkę i kefir, by uzyskać właściwą konsystencję ciasta.
Racuchy bezglutenowe na proszku do pieczenia to dobra alternatywa dla dzieci i dorosłych z celiakią, uczulonych jednocześnie na drożdże.