Blog

6

Pyszna konfitura z czerwonej cebuli

30/03/2015

Pyszna konfitura z czerwonej cebuli

30/03/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Szukacie zdrowego, oryginalnego i taniego przepisu na bezglutenową (lub glutenową) Wielkanoc? Proponuję konfiturę z czerwonej cebuli – to danie oczaruje gości i domowników. Znakomicie smakuje z białą kiełbasą, ale i z wędlinami. Konfitura z czerwonej cebuli apetycznie pachnie, cieszy podniebienie słodko-kwaskowym smakiem i dostarcza nam mnóstwo minerałów oraz witamin. Serwują je znani kucharze,  m. in. Magda Gessler i Marcin Kręglicki.

 

 

 

 

cebulowa cwikla (3)Składniki (*):

– 6 czerwonych cebul;

– 8 łyżek oliwy do smażenia;

– 4 łyżki octu balsamicznego;

– 2 łyżki miodu;

– sól;

– pieprz bez śladowych ilości glutenu;

– tymianek bez śladowych ilości glutenu;

– opcjonalnie rodzynki lub żurawina bez śladowych ilości glutenu;

 

 

 

 

cebulaCebule obierz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej oliwę i na wolnym ogniu smaż cebulę przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy cebula się zeszkli i zacznie się rumienić, dodaj 4 łyżki octu balsamicznego i zagotuj. Dodaj 2 łyżki miodu i smaż, aż masa zgęstnieje, a ocet odparuje. Dodaj ewentualnie do smaku rodzynki lub suszoną żurawinę, dopraw.

 

 

 

 

cebulowa cwikla (4)Konfiturę z czwerwonej cebuli pierwszy raz jadłam rok teru w Warszawie, w Słonym u Magdy Gessler (tutaj relacja). Podano ją z białą domową kiełbasą bez glutenu i kromką razowego chleba bezglutenowego.

Oczarowała mnie od pierwszego kęsa, ale dopiero znaleziony w gazecie przepis Marcina Kręglickiego natchnął mnie do wykonania tej potrawy domu. Właśnie na Wielkanoc. Wczoraj zrobiłam próbę generalną :). Konfitura była gotowa w kwadrans i smakowała wszystkim (oczywiście Antek takich dań nie jada, więc nie próbował).

 

 

 

Czerwona cebula nie gości często na polskich stołach, a przecież jest bardzo zdrowa. Zawiera m.in. sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B3, B5, B6, CDzięki zawartym w soku fitoncydom ma właściwości lecznicze, przede wszystkim bakteriobójcze. Cebula odkwasza organizm, powoduje spadek cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi. Jedzmy ją jak najczęściej, także na Wielkanoc :).

 

 

(*) Przepis Marcina Kręglickiego.

 

 

KOMENTARZE (6)

elunia_1 18/09/2016 15:15
Czy można zrobić więcej i zapasteryzować?
admin 18/09/2016 22:27
Myślę, że śmiało można spróbować :).
Monika 30/03/2015 17:37
A jaki ocet jest bezpieczny ja szukalam w sklepie i na etykiecie były informacje, ze może zawierać gluten.
Bezglutenowa Mama 01/04/2015 08:41
Ocet balsamiczny Melissa jest OK. Sprawdzałam u producenta.
berta 30/03/2015 09:11
Tylko czy to smażenie jest zdrowe?
Bezglutenowa Mama 30/03/2015 10:02
To nie jest typowe smażenie, lecz szklenie cebuli i duszenie - więc nie takie najgorsze :) Powidła też się smaży :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się