Szukacie zdrowego, oryginalnego i taniego przepisu na bezglutenową (lub glutenową) Wielkanoc? Proponuję konfiturę z czerwonej cebuli – to danie oczaruje gości i domowników. Znakomicie smakuje z białą kiełbasą, ale i z wędlinami. Konfitura z czerwonej cebuli apetycznie pachnie, cieszy podniebienie słodko-kwaskowym smakiem i dostarcza nam mnóstwo minerałów oraz witamin. Serwują je znani kucharze, m. in. Magda Gessler i Marcin Kręglicki.
– 6 czerwonych cebul;
– 8 łyżek oliwy do smażenia;
– 4 łyżki octu balsamicznego;
– 2 łyżki miodu;
– sól;
– pieprz bez śladowych ilości glutenu;
– tymianek bez śladowych ilości glutenu;
– opcjonalnie rodzynki lub żurawina bez śladowych ilości glutenu;
Cebule obierz i pokrój w talarki. Na patelni rozgrzej oliwę i na wolnym ogniu smaż cebulę przez kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy cebula się zeszkli i zacznie się rumienić, dodaj 4 łyżki octu balsamicznego i zagotuj. Dodaj 2 łyżki miodu i smaż, aż masa zgęstnieje, a ocet odparuje. Dodaj ewentualnie do smaku rodzynki lub suszoną żurawinę, dopraw.
Konfiturę z czwerwonej cebuli pierwszy raz jadłam rok teru w Warszawie, w Słonym u Magdy Gessler (tutaj relacja). Podano ją z białą domową kiełbasą bez glutenu i kromką razowego chleba bezglutenowego.
Oczarowała mnie od pierwszego kęsa, ale dopiero znaleziony w gazecie przepis Marcina Kręglickiego natchnął mnie do wykonania tej potrawy domu. Właśnie na Wielkanoc. Wczoraj zrobiłam próbę generalną :). Konfitura była gotowa w kwadrans i smakowała wszystkim (oczywiście Antek takich dań nie jada, więc nie próbował).
Czerwona cebula nie gości często na polskich stołach, a przecież jest bardzo zdrowa. Zawiera m.in. sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminy: E, B1, B2, B3, B5, B6, C. Dzięki zawartym w soku fitoncydom ma właściwości lecznicze, przede wszystkim bakteriobójcze. Cebula odkwasza organizm, powoduje spadek cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu we krwi. Jedzmy ją jak najczęściej, także na Wielkanoc :).
(*) Przepis Marcina Kręglickiego.