Blog

Pyszna galaretka z indyka od Bezglutenowej Mamy

19/11/2019

Pyszna galaretka z indyka od Bezglutenowej Mamy

19/11/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

„…Jutro znów będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu w wczoraj… ” ;) Nie macie pomysłu, co zrobić z porcją rosołu z obiadu? Dla mnie to zawsze okazja, żeby przygotować bezglutenową galaretkę z indyka (lub z kurczaka). Wystarczy litr wywaru, trochę mięsa i warzyw, jajko, oliwki i co tam kto jeszcze lubi. Bezglutenowy galat KLIK to danie z mojego dzieciństwa. Pojawiał się na Wielkanoc i Wigilię (w grudniu to z karpiem). Dziś, we własnym domu, przygotowuję galat bezglutenowy częściej, na przykład gdy zostanie nam z obiadu porcja rosołu, która wystarczy na pomidorową i coś jeszcze. Gdy mam za mało mięsa, dokupuję jeszcze trochę filet z indyka, gotuję go w istniejącym już rosole, a następnie kroję na kawałeczki, a płyn zaprawiam żelatyną. Potem lodówka, cytryna i szybki obiad lub wykwintna kolacja gotowa :). Tak, cytryna, bo raczej nie przepadamy za octem, a zbeszczeszczenie bezglutenowej galaretki drobiowej octem byłoby niewybaczalne. Zatem tylko cytryna ;) A jeśli mowa o szybkim obiedzie, to u nas często w niedzielę jest wymiatanie lodówki i wtedy każdy zjada to, co lubi i znajdzie. W tę niedzielę mnie przypadła właśnie drobiowa galaretka bezglutenowa, o czym pisałam na profilu Bezglutenowej Mamy na Facebooku KLIK.

Składniki na galat z indyka bezglutenowy – 4 porcje

  • 1 litr rosołu bezglutenowego
    lub wywaru warzywnego
  • 1/2 kg mięsa drobiowego
    np. filet z indyka lub kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1/3 puszki groszku zielonego
  • 3 jajka
  • czarne lub zielone oliwki
    opcjonalnie
  • posiekana natka pietruszki
  • około 5 łyżeczek żelatyny
    bez zawartości glutenu
    dawkowanie według przepisu na opakowaniu

Jak przygotować bezglutenową galaretkę drobiową?

  • Do gorącego rosołu włóż mięso oraz marchewkę i gotuj je do miękkości na małym ogniu
  • Ugotuj i obierz jajka, odsącz groszek z puszki, posiekaj natkę pietruszki
  • Mięso oraz warzywa pokrój w kostkę
  • Do gorącego rosołu dolej wrzącą wodę – tyle, by w sumie uzyskać litr płynu, dopraw solą i pieprzem
  • Wsyp żelatynę – tyle łyżeczek na litr, ile zaleca przepis na opakowaniu konkretnej żelatyny; mieszaj płyn, aż do rozpuszczenia żelatyny
  • Do szklanych miseczek wsyp część pietruszki i marchewki, ułóż jajko pokrojone w ćwiartki oraz mięso
  • W wolne przestrzenie poukładaj oliwki, marchewkę i groszek. Całość zalej chłodnym bulionem 
  • Miseczki odstaw do zastygnięcia do lodówki na kilka godzin
  • Bezglutenową galaretkę drobiową można przechowywać w lodówce nawet 4-5 dni

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się