Blog

2

Puszysty wieniec cynamonowy bez glutenu

08/03/2015

Puszysty wieniec cynamonowy bez glutenu

08/03/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Macie czasem tak, że poetycka lub oryginalna nazwa potrawy pobudza Wasze kubki smakowe i wywołuje ślinotok? U mnie tak było z wieńcem cynamonowym. Przepis znalazłam na blogu koleżanki z Zielonej Góry i od razu postanowiłam przerobić go na wersję bezglutenową.

Dzięki instrukcjom i zdjęciom  poszło jak z płatka! Oto estoński przysmak: bezglutenowy kringel.

 

warsztaty Schaer jelenia Gora 2015 (7)Składniki:

Ciasto:

– około 300 g bezglutenowej mąki uniwersalnej lub chlebowej;

– saszetka suszonych drożdży lub 25 g świeżych;

– 3 łyżki cukru;

– 2 jaja;

– 25 g miękkiego masła

– niecałe 100 ml letniego mleka;

– szczypta soli;

– wanilia lub cukier waniliowy/wanilinowy bez śladowych ilości glutenu;

 

cynamonNadzienie:

– 3 łyżki roztopionego i ostudzonego masła;

– pół szklanki ksylitolu lub cukru;

– pół łyżki cynamonu bez śladowych ilości glutenu (np. Dary Natury);

 

 

wienie1Mąkę przesiałam. Świeże drożdże wymieszałam z łyżką mąki, łyżką cukru i paroma łyżkami letniego mleka. Zostawiłam, by wyrosły. Jaja ubiłam mikserem z 2 łyżkami cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Dodałam do jaj mąkę, masło, rozczyn i mleko.

Wyrobiłam mikserem na gęste, twardawe ciasto. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.

 

wienieRozpuściłam masło, a gdy wystygło, dodałam do nich ksylitol wymieszany z cynamonem.

Piekarnik ustawiłam na 200 stopni C. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowałam na stolnicy posypanej mąką na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Posmarowałam go masą maślano-cynamonową (można też samym masłem, roztopionym i ostudzonym).

 

DSC01489Zwinęłam rulon wzdłuż dłuższego boku i ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem rozcięłam go wzdłuż niemal do końca (zostawiłam około 4 cm nierozciętego rulonu). Jak podaje Kasia, powstało coś na kształt spodni.

Ramiona lekko rozchyliłam, wywinęłam na zewnątrz, a następnie splatałam warkocz (zerknij na profesjonalne zdjęcia).

 

wieniec cynamonowy Bodzia (3)Starałam się, by rozcięta część była cały czas na zewnątrz. Końce warkocza splotłam, rozcięłam zostawioną końcówkę i splotłam. Połączyłam oba końce warkocza. Posmarowałam je roztopionym masłem, zostawiłam na parę minut do wyrośnięcia i wstawiłam do piekarnika na około 25-30 minut.

Po 20 minutach przykryłam go folią, by mój bezglutenowy, wielkanocny wieniec drożdżowo-cynamonowy nie zrumienił się zbytnio.

 

wieniec cynamonowy Bodzia (4)Blachę  wyjęłam z piekarnika i zostawiłam ciasto do ostygnięcia.  Wyglądało urokliwie i baaardzo apetycznie. Dla dodania mu uroku polałam powierzchnię lukrem. W ten sposób powstało bezglutenowe wielkanocne ciasto.

Kroiliśmy je jak babkę, a zjadaliśmy po kilka porcji naraz. Piszę „zjadaliśmy”, ale osobiście tylko pożułam to cudo. Bo mój detoks cukrowy trwa!

 

Nasz bezglutenowy wieniec cynamonowy smakował zarówno bezglutenowcom jak i naszym glutenowym przyjaciołom. Zagustował w nim przede wszystkim kilkunastoletni Bartek, syn chrzestnego Zosi :). A nam było miło, że smakuje ;)

KOMENTARZE (2)

basiag 11/03/2015 16:23
Przepyszny wczoraj upieklam :)
Bezglutenowa Mama 15/03/2015 14:06
Super :) By ciasto zachowało po upieczeniu kształt wieńca, można wyrobić nieco twardsze ciasto, dają 10-20 ml płynu mniej.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się