20/01/2014
20/01/2014
Nie wiem, jak smakują ptysie glutenowe, ale bezglutenowe są pyszne! Na dodatek łatwo je upiec, a jeszcze prościej wypełnić bitą śmietaną lub innymi dozwolonymi dodatkami. Dla dzieci będzie to świetna zabawa.
Na niedzielny podwieczorek u rodziny w Wolsztynie Zosia zjadła trzy ptysie. Antka to puszyste cudo nie ruszyło…wybrał ciasteczka Amarelki.
– 100 ml wody;
– 30 gram masła;
– 100 gram bezglutenowej mąki uniwersalnej dowolnej firmy;
– 2 duże jajka;
– szczypta soli;
Wodę zagotuj w garnku z masłem i szczyptą soli. Do gorącej wody wsyp mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż z ciasta utworzy się kula – gęsta i lśniąca. Zdejmij rondel z ognia i dodawaj po jednym jajku, mieszając ciasto mikserem. Szprycą lub zwykłą łyżką nakładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz w temp. 200 stopni C przez 10-15 minut. Przez pierwsze 10 minut nie otwieraj piekarnika, bo ptysie mogą opaść.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (używamy firmy Piątnica 36 %) ubij na sztywno, pod koniec dodając cukru pudru. Upieczone i ostudzone ptysie przekrój w poprzek i wypełnij bitą śmietaną.
Ptysie mają neutralny smak, więc można je nadziewać również wytrawnym farszem. Jak wypróbuję konkretne nadzienie, podzielę się przepisem i opinią. A może ktoś ma pomysł?
Zapisz się
KOMENTARZE