Blog

2

Przepis na thermomix: bezglutenowy placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

03/05/2022

Przepis na thermomix: bezglutenowy placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

03/05/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wczoraj w Lidlu kupiłam polski rabarbar i od razu wiedziałam, że upiekę bezglutenowy placek drożdżowy z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. To ulubione ciasto mojej Zosi i mojego Taty jeszcze z czasów, gdy jedli gluten. Na blogu mam tradycyjne przepisy (bez użycia thermomixa czy lidlomixa) na drożdżowe ciasto bezglutenowe ze śliwkami KLIK i innymi owocami, ale rabarbar tu jeszcze nie gościł. Placek z tym owocem wcale nie musi być kwaśny, przecież słodka kruszonka zrównoważy wszystkie smaki no i jeszcze to miłe chrupanie …. Niestety, tym razem obyło się bez chrupania, bo omyłkowo dałam za dużo masła i …. bezglutenowa kruszonka rozpłynęła się, wtopiła w ciasto – też pysznie, choć bez efektu wizualnego i dźwiękowego.

Bazą placka z rabarbarem jest oczywiście bezglutenowa mieszanka do wypieków drożdżowych (chleba, bułek, rogalików itp.). Użyłam Mix for Bread Balvitenu, bo jest sprawdzony w takich wypiekach, a niedawno na promocji zrobiłam spory zapas tej mąki. To co, kto kompletuje składniki i idzie piec bezglutenowy placek drożdżowy w thermomixie?

Bezglutenowy placek drożdżowy z rabarbarem – składniki ciasta

forma około 20 x 15 cm

  • 550 g bezglutenowej mieszanki do wypieków drożdżowych
    użyłam Mix B – Bread Mix Balviten KLIK 
  • 1,5 opakowanie (12 g) suszonych drożdży bez glutenu
    lub 30 g świeżych drożdży
  • 250 g cukru
    lub 300 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego bez glutenu
  • 2 jajka
  • 600 ml letniego mleka
  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • dodatkowo 2-3 łyżki cukru do osłodzenia owoców

Bezglutenowy placek drożdżowy z rabarbarem – składniki kruszonki

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • około 90 g mąki owsianej bezglutenowej
    lub uniwersalnej mąki bezglutenowej

Przygotowanie kruszonki bezglutenowej w thermomixie

  • do naczynia miksującego wsyp mąkę i cukier
  • dodaj zimne masło pokrojone na kawałki
  • wymieszaj 10 s/obr. 4
  • przełóż do miseczki
  • bezglutenową kruszonkę wstaw do lodówki

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Bezglutenowe ciasto drożdżowe z rabarbarem – wykonanie w thermomixie lub w lidlomixie

  • do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj drożdże, cukier i cukier waniliowy
  • podgrzewaj 2 min 30 s/37°C/obr. 1
  • dodaj mąkę i jajka, wyrób w programie Ciasto (znaczek zboża)/2 min
  • sprawdź konsystencję – ciasto na bezglutenowy placek drożdżowy z rabarbarem ma być dość rzadkie (zobacz to na filmiku – KLIK)
  • w razie potrzeby dodaj kilka łyżek mleka lub 1-2 łyżki mąki i wyrób jeszcze przez chwilę na tym samym programie
  • ciasto przełóż do dużej miski, przykryj mokrą ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-60 min; ciasto ma stac sie porowate, mają w nim powstać pęcherzyki powietrza (sprawdź to, podważając delikatnie łyżką powierzchnię ciasta)

Zobacz na filmie, jak piekę bezglutenowy placek drożdżowy

Bezglutenowe ciasto drożdżowe z rabarbarem  z thermomixa – dekorowanie i pieczenie

  • formę wyłóż papierem do pieczenia (lub natłuść masłem i oprósz bezglutenową bułką tartą)
  • przygotuj owoce: umyj i obierz ze skórki łodygi rabarbaru, pokrój na kawałki o długości około 1 cm
  • wyrośnięte ciasto zamieszaj łyżką, by je odgazować i przelej do formy, wygładź powierzchnię
  • rozgrzej piekarnik do temperatury 200  stopni C
  • owoce posyp 1 łyżką mąki bezglutenowej i 2-3 łyżkami cukru, wymieszaj całość
  •  na cieście ułóż równomiernie owoce
  • kruszonkę zagnieć palcami, aby powstały większe grudki i posyp nią ciasto
  • bezglutenowy placek drożdżowy z rabarbarem piecz około 60 minut – do tzw. suchego patyczka
  •  wyjmij blachę z piekarnika i zostaw ciasto do ostudzenia, krój na zimno lub gdy placek jest jeszcze lekko ciepły

Smakuje jak pszenny – bezglutenowy placek drożdżowy z kruszonką i rabarbarem

Przyznaj, że przepis na bezglutenowy placek drożdżowy z thermomixa jest dziecinnie prosty? Można go wykonać zarówno w lidlomixie, jak i w thermomixie: sposób działania jest identyczny, nieznacznie może się tylko różnić np. nazwa funkcji wyrabiania ciasta. Tak jak wspomniałam, placek bezglutenowy z rabarbarem można wykonać również tradycyjnie, przy użyciu miksera – KLIK

Przepis zakłada upieczenie dużej blachy ciasta, ale śmiało możesz zmniejszyć o połowę porcję składników i wtedy też ewentualnie skrócić czas pieczenia. Mam też dobrą wiadomość: bezglutenowy placek drożdżowy można mrozić, a odmrażać w temperaturze pokojowej lub w około 150 stopniach C – najlepiej wtedy owinąć kawałek ciasta folia aluminiową, by nie podsuszyły się brzegi.

Cóż, pozostaje mi życzyć smacznego! I jeszcze jedno: ten bezglutenowy placek drożdżowy z rabarbarem smakuje identycznie jak pszenny!

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (2)

Natalia 14/06/2023 16:50
Czy w przepisie na zwykłe ciasto drożdzowe można zmienić mąkę pszenną ma Mix B w proporcji 1:1? Albo użyć Mixu C w proporcji 1:1? 😊
Bezglutenowa Mama 17/06/2023 11:02
Teoretycznie tak, do drożdżowych wypieków najlepszy jest mix B, ale trzeba mieć już doświadczenie w rozpoznawaniu właściwej konsystencji bezglutenowego ciasta drożdżowego. Na początek lepiej korzystać z przepisów bezglutenowych, tym bardziej, że mix każdej firmy ma trochę inny skład, a tym samym są inne proporcje w przepisie ....
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się