Smażyłam już racuchy bezglutenowe z jabłkami, racuszki na jogurcie i tanie racuchy bezglutenowe, ale teraz mam zupełnie nowy przepis, inny niż wszystkie. To naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami, puszyste i chrupiące, słodziutkie, pełne błonnika i … tanie. Powstają z naturalnej mieszanki na chleb Dr. Żurka bez glutenu, która ma idealny skład, dodatek zakwasu i aż 4 rodzaje błonnika, tak ważnego w diecie bezglutenowej. Pewnie dlatego te racuchy nie „piją” tyle tłuszczu podczas smażenia i zachowują świeżość dłużej, niż racuchy z białego mixu.
Słodycz i miękkość nektarynek jest tak zaskakująca w racuchach, że ciągle sięgasz po więcej …. Ha, to coś zupełnie innego niż klasyczne racuszki bezglutenowe z jabłkami. Jeden placuszek drożdżowy to koszt zaledwie 45 groszy! Jeszcze coś: te naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami są tak pyszne, że zasmakowały naszej Zosi, która od lat nie je racuchów!
Składniki naturalnych racuchów bezglutenowych z nektarynkami
20 sztuk
Od razu nadmienię, że jeśli nie macie pod ręką nektarynek czy brzoskwiń lub moreli, śmiało użyjcie innych owoców. Sprawdzą się jabłka, gruszki, borówki, jagody, maliny, banany, mango itd. Racuszki będą tak samo naturalne, pyszne, lekkie.
W niektórych domach racuchy podaje się jako danie obiadowe. Moja Mama też czasem serwowała racuchy na obiad. W moim domu racuchy bezglutenowe jadamy na podwieczorek lub drugie śniadanie, bo w ogóle rzadko jadamy słodkie posiłki w ciągu dnia. Wszelkie naleśniki z dżemem czy miodem itp. to dania na kolacje lub drugie śniadanie. Ale co dom, to obyczaj, dlatego każdy jada jak chce i co chce. U osób z celiakią ważna jest jeszcze jedna zasada: muszą być to dania bezglutenowe 😁
KOMENTARZE