Blog

Przepis na naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami

22/09/2021

Przepis na naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami

22/09/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Smażyłam już racuchy bezglutenowe z jabłkami, racuszki na jogurcie i tanie racuchy bezglutenowe, ale teraz mam zupełnie nowy przepis, inny niż wszystkie. To naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami, puszyste i chrupiące, słodziutkie, pełne błonnika i … tanie. Powstają z naturalnej mieszanki na chleb Dr. Żurka bez glutenu, która ma idealny skład, dodatek zakwasu i aż 4 rodzaje błonnika, tak ważnego w diecie bezglutenowej. Pewnie dlatego te racuchy nie „piją” tyle tłuszczu podczas smażenia i zachowują świeżość dłużej, niż racuchy z białego mixu.

Słodycz i miękkość nektarynek jest tak zaskakująca w racuchach, że ciągle sięgasz po więcej …. Ha, to coś zupełnie innego niż klasyczne racuszki bezglutenowe z jabłkami. Jeden placuszek drożdżowy to koszt zaledwie 45 groszy! Jeszcze coś: te naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami są tak pyszne, że zasmakowały naszej Zosi, która od lat nie je racuchów! 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Składniki naturalnych racuchów bezglutenowych z nektarynkami
20 sztuk

  • 300 g naturalnej mieszanki bezglutenowej
    na chleb jasny Dr Żurek bez glutenu KLIK
  • 25 g drożdży świeżych
    lub 8 g suszonych bez glutenu
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • około 250 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 małe nektarynki
  • olej do smażenia 

Wykonanie naturalnych racuchów bezglutenowych z nektarynkami

  • nektarynki pokrój na drobne kawałki
  • wymieszaj łyżką suche składniki: mąkę, cukier, sól, drożdże (a jeśli chcesz użyć świeżych, rozpuść je w 3 łyżkach letniego mleka)
  • wbij jajka 
  • stopniowo wlewaj mleko i miksuj przez około 5 minut ciasto na naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami
  • pod koniec wlej olej i dodaj nektarynki
  • wymieszaj ciasto łyżką i skrop olejem
  • miskę przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą, odstaw na 30-50 minut, by ciasto stało się porowate i puszyste

Naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami – smażenie

  • na patelnię wlej sporą porcję oleju, przynajmniej do połowy wysokości ścianek
  • rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu i porcjami nakładaj ciasto
  • aby uzyskać w miarę równomierny kształt, łyżką wyrównaj powierzchnię ciasta
  • smaż z obu stron na złoty kolor
  • gotowe racuchy bezglutenowe z nektarynkami układaj na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • gorące racuchy podawaj z cukrem pudrem lub z dodatkiem konfitur, mrożonych lub sezonowych owoców
  • naturalne racuchy bezglutenowe z nektarynkami sprawdzą się również w szkolnej śniadaniówce, gdyż równie dobrze smakują „na zimno”
  • oczywiście te racuszki można mrozić, a następnie rozmrażać w temperaturze pokojowej lub w piecyku (około 7 minut, temp. 150 stopni C)
  • smacznego!

Racuchy bezglutenowe z nektarynkami – pyszne o każdej porze dnia

Od razu nadmienię, że jeśli nie macie pod ręką nektarynek czy brzoskwiń lub moreli, śmiało użyjcie innych owoców. Sprawdzą się jabłka, gruszki, borówki, jagody, maliny, banany, mango itd. Racuszki będą tak samo naturalne, pyszne, lekkie. 

W niektórych domach racuchy podaje się jako danie obiadowe. Moja Mama też czasem serwowała racuchy na obiad. W moim domu racuchy bezglutenowe jadamy na podwieczorek lub drugie śniadanie, bo w ogóle rzadko jadamy słodkie posiłki w ciągu dnia. Wszelkie naleśniki z dżemem czy miodem itp. to dania na kolacje lub drugie śniadanie. Ale co dom, to obyczaj, dlatego każdy jada jak chce i co chce. U osób z celiakią ważna jest jeszcze jedna zasada: muszą być to dania bezglutenowe 😁

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się