Blog

Przepis na kilogram naturalnego chleba bezglutenowego Doves Farm

27/11/2021

Przepis na kilogram naturalnego chleba bezglutenowego Doves Farm

27/11/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Są mixy bezglutenowe zbyt drogie w stosunku do jakości, ale ten akurat jest wart swojej ceny. Wiem, bo upiekłam kilogram naturalnego chleba bezglutenowego z mieszanki Seeded Bread Mix Doves Farm. Podkreślę, że uzyskałam kilogram genialnego, wegańskiego chleba bezglutenowego, z własnego piekarnika, pachnącego i długo świeżego. Struktura i konsystencja są niesamowite, ale to w końcu Doves Farm – naturalne mieszanki, ubóstwiane w Europie (sami tak pisaliście niedawno na moim profilu na Facebooku).  

To teraz o pieniądzach. Pół kilo mieszanki Seeded Bread Mix Doves Farm kosztuje około 28 zł. Dużo. Ale mix jest zdrowy, kompletny (zawiera drożdże i wszystko inne, co jest potrzebne do upieczenia chleba) i bosko łatwy w użyciu. Podobno niemożliwe, by się komuś nie udał. A czy w tej samej cenie kupisz kilogram chleba bezglutenowego o tak doskonałym składzie, świeżego i pysznego? 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki kilograma domowego chleba bezglutenowego Doves Farm

forma około 35 x 12 cm

  • 500 g naturalnej mieszanki bezglutenowej
    Seeded Bread Mix Doves Farm
  • 430 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju

Przepis na kilogram chleba bezglutenowego z ziarnami 

  • keksówkę wyłóż papierem do pieczenia
  • do miski wsyp mękę Seeded Bread Mix Doves Farm 
  • stopniowo wlewaj wodę i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec wyrabiania dodaj olej
  • ciasto na chleb bezglutenowy przelej do keksówki, skrop lekko olejem
  • mokrym nożem zrób kilka nacięć na powierzchni ciasta
  • przykryj formę folią spożywczą i odstaw na około 45-90 minut; chleb powinien niemal podwoić objętość; czas rośnięcia zależy m. in. od temperatury otoczenia
  • piekarnik nastaw na 220 stopni C, opcja góra-dół
  • formę wstaw na środkową półkę piekarnika
  • kilogram chleba bezglutenowego będzie się piekł około 50-60 minut – do tzw. suchego patyczka
  • wyłącz piekarnik, ale drzwiczki otwórz dopiero po 5 minutach
  • po kolejnych 5 minutach wyjmij keksówkę, a po upływie około kwadransa delikatnie ułóż chleb bezglutenowy na metalowej kratce, by odparował i ostygł
  • nie krój chleba, dopóki zupełnie nie wystygnie – przy wypiekach z naturalnych mieszanek bezglutenowych Doves Farm to naprawdę jest ważne – chyba, że chcesz zaryzykować powstaniem tzw. wtórnego zakalca 
  • smacznego i na zdrowie!

Kilogram naturalnego chleba bezglutenowego – to się opłaca

Jak wspomniałam, pół kilo mieszanki Seeded Bread Mix kosztuje około 28 zł – na Allegro, w sklepach internetowych i stacjonarnych. Teoretycznie w tej samej cenie mamy około 1,5 kilograma klasycznej, jasnej mieszanki na chleb bezglutenowy, która jednak zawiera zamienniki glutenu i dodatki funkcjonalne. Nie wszyscy je akceptują w swojej diecie bezglutenowej, dlatego Doves Farm to alternatywa dla takich osób, ale i dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. 

Jakie są zalety tej mieszanki? Czy mix bezglutenowy Doves Farm jest wart swojej ceny?

  • mieszanka zawiera drożdże i wszystkie niezbędne składniki, dodajemy tylko wodę i olej
  • wykonanie jest dziecinne proste, podobno ten chleb zawsze się udaje
  • w miękiszu chleba są m.in. ziarenka maku i inne drobne nasionka; dzięki temu ten chleb bezglutenowy jest atrakcyjny dla dzieci z celiakią, bo nie odstraszają ich wielkie pestki dyni czy słonecznika (słonecznik tu co prawda jest, ale go nie widać)
  • chleb zachowuje świeżość przez około tydzień, przechowywany w bawełnianej ściereczce na blacie kuchennym jest ciągle lekko wilgotny i miękki, elastyczny
  • kromki chleba mają lekką, ale zwartą strukturę; nie są sztucznie nadmuchane (bo mieszanka Seeded Bread Mix nie zawiera dodatków funkcjonalnych)
  • chleb łatwo smarować masłem; kromki nie kruszą się, a w buzi nie rozpadają na tysiące okruszków
  • to kilogram wegańskiego chleba bezglutenowego – nie zawiera mleka, jaj, soi, skrobi pszennej bezglutenowej
  • jest pyszny!

Tak dla porównania: w dobrej piekarni rzemieślniczej za kilogram chleba bezglutenowego trzeba zapłacić ponad 30 zł. Zatem cena 28 zł za kilogram domowego chleba bezglutenowego z mieszanki Seeded Bread Mix jest adekwatna do jakości i realiów. Mnie ta mieszanka przekonuje i przy kolejnym zamówieniu zrobię zapas.

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się