Blog

Przepis na chrzanowy chleb bezglutenowy na Wielkanoc

03/04/2025

Przepis na chrzanowy chleb bezglutenowy na Wielkanoc

03/04/2025

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 10 osób
Czas 120 minut
Poziom Raczej łatwe
Budżet Raczej tanie

Chrzanowy chleb bezglutenowy na Wielkanoc, 100% naturalny i zdrowy

Dawno nie jadłam tak dobrego chleba! Chrzanowy chleb bezglutenowy na Wielkanoc, 100% naturalny i zdrowy. Zawsze się udaje, jest bardzo smaczny i pełen błonnika!

Upiekłam go z naturalnej mieszanki bezglutenowej z rzemieślniczej piekarni Dr Żurek bez glutenu, która jest znana z pieczywa i mąk bogatych w błonnik. 

Dlatego ten zdrowy chleb bezglutenowy zachwyci wszystkich, którzy dbają o jedzenie przyjazne dla jelit. Na dodatek jest miękki i zachowuje świeżość przez 3-4 dni.

Oczywiście na blogu mam też inne przepisy bezglutenowe na Wielkanoc - sprawdź poniżej specjalny serwis wielkanocny Bezglutenowej Mamy. 

Przepisy bezglutenowe na Wielkanoc - zobacz specjalny serwis Bezglutenowej Mamy

Składniki bezglutenowego chleba chrzanowego

  • 500 g mieszanki bezglutenowej na chleb ciemny DR ŻUREK BEZ GLUTENU
  • 160 g chrzanu ze słoiczka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 500 g letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • opcjonalnie - kilka oliwek zielonych lub czarnych, drylowanych
  • opcjonalnie białko jaja i 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych
Tu kupisz mieszankę na zdrowy chleb marki Dr Żurek bez glutenu
naturalny chleb bezglutenowy dr zurek bez glutenu

Wykonanie

  • Mieszankę wymieszaj z solą i chrzanem;
  • Świeże drożdże rozpuść w 50 ml wody (odjętej z ogólnej porcji podanej w składnikach), wlej do miski;
  • Jeśli chcesz użyć suszonych drożdży, wsyp je bezpośrednio do mąki;
  • Porcjami wlewaj wodę i miksuj ciasto mikserem przez 5 minut, używając haków, czyli mieszadeł do twardego ciasta;
  • Pod koniec dodaj olej;
  • Miskę przykryj bawełnianą ściereczką;
  • Ciasto na chrzanowy chleb bezglutenowy odstaw na 50-60 minut – aż stanie się porowate, pulchne, wyrośnięte. Uwaga: czas rośnięcia zależy m. in. od temperatury otoczenia;
  • Stolnicę oprósz delikatnie mąką ryżową lub ziemniaczaną;
  • Dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia;
  • Rozwałkuj kilkakrotnie wyrośnięte ciasto i uformuj okrągły lub podłużny bochenek; jeśli chcesz, powciskaj w ciasto oliwki;
zdrowy chleb bezglutenowy chrzanowy dr zurek bez glutenu

Podoba Ci się mój przepis? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczenie chrzanowego chleba bezglutenowego

  • Mokrym ostrym nożem zrób nacięcia w chlebie;
  • Oprósz go lekko mąką ryżową, przykryj bawełnianą ściereczka i odstaw na około 30 minut, aż niemal podwoi objętość;
  • Piekarnik nastaw na 230 st C, do gorącego wnętrza na środkową półkę wstaw blachę z chlebem, piecz około 60-60 minut, do tzw. suchego patyczka;
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika, ale zostaw chleb w środku jeszcze przez około 15 minut;
  • Ułóż go na drewnianej deseczce, a po 20 minutach - na metalowej blaszce, by odparował;
  • Krój dopiero po ostudzeniu;
  • Smacznego 🙂
  • Ten zdrowy chleb bezglutenowy najlepiej przechowywać w foliowym worku lub w bawełnianej ściereczce (tam jednak trochę szybciej wyschnie);

TIP Bezglutenowej Mamy: chrzanowy chleb bezglutenowy można mrozić, najlepiej po ostudzeniu pokroić część bochenka w kromki i zamrozić;

naturalny chleb bezglutenowy dr zurek

W rzemieślniczej piekarni bezglutenowej Dr Żurek bez glutenu kupisz on line znakomite chleby pełne błonnika, a także babką marmurkową i muffinki. 

Zobacz całą ofertę piekarni bezglutenowej Dr Żurek bez glutenu

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się