Blog

Przepis dla dzieci: półrazowe bagietki bezglutenowe pełne błonnika i białka

29/05/2024

Przepis dla dzieci: półrazowe bagietki bezglutenowe pełne błonnika i białka

29/05/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 5 osób
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Raczej tanie

Upiecz dzisiaj! Półrazowe bagietki bezglutenowe pełne błonnika i białka, idealne dla dziecka

To są bagietki bezglutenowe razowe idealne dla dziecka, bo delikatne w smaku i puszyste, a jednocześnie zawierają więcej błonnika i białka, niż tradycyjne białe. Zobacz koniecznie przepis!

Ten efekt uzyskuje się dzięki zmieszaniu dwóch bezglutenowych mąk chlebowych: białej i razowej. Od teraz możesz w domu piec świetne chleby, bułki czy bagietki!

I każdy sam decyduje, której mąki dać więcej: białej czy razowej i w zależności od tego uzyskuje jaśniejsze lub ciemniejsze pieczywo Razowa mieszanka Schär Mix It Dunkel Rusico ma zdecydowanie więcej błonnika i białka niż biała mieszanka mix B, a jednocześnie wypieki zachowują strukturę i elastyczność pszennego pieczywa.

To się nazywa idealne połączenie!

Składniki

  • 500 ml letniej wody
  • 250 g mieszanki jasnej bezglutenowej Mix for Bread Schär
  • 200 g razowej mieszanki bezglutenowej Mix It Dunkel Rustico Schär
  • 8 g suszonych drożdży lub 16 g świeżych
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki mix B do podsypywania stolnicy
  • opcjonalnie białko jaja do posmarowania bagietek przed wypiekiem
  • opcjonalnie nasiona do posypania przed pieczeniem (pestki dyni lub słoneczinka)

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się