Porządnie napracowaliśmy się tydzień temu na bezglutenowych warsztatach kulinarnych w Zielonej Górze. Dzięki temu uczestnicy „Walentynek z Glutenexem” nabrali wilczego apetytu na wszystkie smakołyki.
Ze stołu degustacyjnego w mig znikały bułeczki, brownie, pączki, racuszki, oponki, chleb i przekąski – ku uciesze organizatorów.
„Walentynki z Glutenexem” zorganizowało Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W warsztatach wzięło udział blisko 50 osób: dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej z województwa lubuskiego. Były to już nasze kolejne warsztaty w tym mieście.
Po raz kolejny pracowaliśmy w doskonale wyposażonej pracowni kulinarnej Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze.
Przy nieocenionej pomocy kilkorga uczniów oraz nauczycieli szkoły, warsztaty przebiegały bardzo sprawnie i smacznie. Już podczas gotowania mogliśmy degustować małe kanapeczki przygotowane przez uczennice, raczyliśmy się też bezglutenową Inką i kawą od baristów. Ponieważ zarówno szkoła, jak i stowarzyszenie, promuje zdrową dietę bezglutenową, w menu znalazły się dania oparte na różnych produktach.
Pracowaliśmy na mixach, ale i na naturalnie bezglutenowych mąkach. Używaliśmy ziaren, orzechów, roślin strączkowych, bakalii, a także zamienników jaj, mleka czy kakao. Wzbogacaliśmy dodatkami mixy bezglutenowe, dzięki czemu potrawy nabierały nowych smaków i wartości odżywczych. Podczas kilkugodzinnego spotkania przygotowaliśmy: kolorowe ciasteczka kruche, muffinki bananowe bez jaj i mleka, andruty z karobem (bez mleka), kilka rodzajów bułek i chlebów, dania z amarantusa, pączki, oponki bez alergenów, prażoną ciecierzycę, łazanki, brownie z płatkami owsianymi ( bez kakao), bezglutenowe pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą, bułeczki z fasoli mung i kokosowe racuszki. Ramię w ramie pracowały dzieci z dorosłymi i uczniami szkoły. Hitem okazały się jasne bułeczki z mixu vitalnego, pączki, racuszki i kolorowe ciasteczka. Ale uwierzcie: podczas degustacji z talerzy zniknęło WSZYSTKO….. Przepisy na potrawy przygotowywane na warsztatach „Walentynki z Glutenexem” dostępne są TUTAJ.
Jak zawsze nasze warsztaty były okazją do wymiany doświadczeń, integracji i poznania nowych produktów oraz przepisów. Wszyscy uczestnicy otrzymali książeczki z bezglutenowymi przepisami, a także materiały edukacyjne stowarzyszenia. Pod koniec spotkania wśród uczestników wylosowaliśmy szczęśliwca, który otrzymał mini-piekarnik do odświeżania bezglutenowego pieczywa, ufundowany przez firmę Glutenex.
Właściciel innego losu otrzymał z kolei od stowarzyszenia książkę „Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje”. To cenna książka dietetycznymi poradami i przepisami.
Podczas warsztatów pracowaliśmy na produktach z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem: Glutenex, Amarello, Libella, Inka, a także na ziarnach i bakaliach Denver Food oraz na przyprawach Dary Natury.
Serdecznie dziękujemy dyrekcji Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze, a także nauczycielom przedmiotów zawodowych: Annie Banasiak-Kazubskiej i Piotrowi Dubec oraz uczniom, którzy przez kilka godzin aktywnie uczestniczyli w naszych bezglutenowych warsztatach.
Produkty Glutenexu w Zielonej Górze można kupić w Auchan oraz w sklepie Witaminka.
Galeria zdjęć z piątkowych i sobotnich warsztatów Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej „Walentynki z Glutenexem” w Zielonej Górze: