Liczysz na co dzień, ile zjadasz błonnika? Na pewno za mało ... Dlatego podpowiadam, jak wzbogacić proste danie cennym błonnikiem, białkiem i witaminami, tak potrzebnymi osobie z celiakią i na diecie bezglutenowej.
Oto szybki przepis na omlet bezglutenowy z płatkami owsianymi. To tylko 5 minut pracy, a ile smaku, zdrowia i rozkoszy dla zmysłów! Dla mnie nie ma lepszego śniadania, niż puszysty omlet, nigdy i się nie nudzi!
Uwaga! Upewnij się, że płatki owsiane, których chcesz użyć, są oznaczone jako bezglutenowe. Pamiętaj, że nie wszystkie produkty owsiane są wolne od glutenu. Płatki owsiane bezglutenowe marki Incola, prezentowane na zdjęciu przy składnikach, są bezpieczne dla osób z celiakią. Ich zaleta jest też to, że są bardzo drobne, więc dzieci nie wyczują w potrawie żadnych "podejrzanych" dodatków.
Błonnik spowalnia wchłanianie cukru, co może pomóc w stabilizacji poziomu glukozy we krwi.
Błonnik dodaje objętości posiłkom, co może prowadzić do uczucia sytości na dłużej, co z kolei może pomóc w kontroli apetytu i utracie wagi.
Dieta bogata w błonnik może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
KOMENTARZE