Blog

16

Po co nam skrobia pszenna bezglutenowa?

28/09/2015

Po co nam skrobia pszenna bezglutenowa?

28/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Większość polskich firm bezglutenowych wytwarza żywność głównie na bazie  skrobi pszennej bezglutenowej. To u nich nieodzowny składnik gotowych chlebów i bułek, makaronów, ciastek czy przekąsek. Z drugiej strony wszyscy producenci dostrzegają zapotrzebowanie na produkty całkowicie pozbawione pszenicy. Bo o ile skrobia pszenna bezglutenowa nie szkodzi chorym na celiakię, to szkodzi uczulonym na pszenicę. A ci drudzy też kupują produkty bezglutenowe. 

 

expo (11)Gdy byłam dzieckiem, w Polsce jedynie dwie firmy produkowały żywność bezglutenową: Glutenex oraz Celiko. Nie wiem, jak było w Celiko, ale Glutenex bazował na skrobi pszennej bezglutenowej, sprowadzanej m. in. z Francji. Była to skrobia pozbawiona glutenu i bezpieczna dla chorych na celiakię.   Lata mijały, a w Polsce i na świecie rozwinął się rynek żywności bezglutenowej.

 

Schaer Wroclaw (8)Zdecydowana większość firm w Europie i na świecie odeszła od skrobi pszennej bezglutenowej, zastępując ją kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną itp. Zobaczcie sami: Włochy, które są prekursorem na rynku bezglutenowym i wiodą prym w osiągnięciach naukowych związanych z celiakią, niemal zupełnie odeszły od skrobi pszennej bezglutenowej. Czołowi producenci, jak Dr Schaer oraz Nutri Free, w ogóle nie używają tego składnika.

 

buly jasneLekarze na Słowacji uważają, że osoby chore na celiakię nie powinny jadać produktów ze skrobią pszenną bezglutenową. W Niemczech czołowi producenci bezglutenowi również odchodzą od skrobi pszennej bezglutenowej.

W Polsce zdania są podzielone. Część lekarzy i dietetyków odradza celiakom jadanie produktów ze skrobią pszenną bezglutenową, inni nie widzą w niej niczego złego.

 

20150726_110856Po co w ogóle producentom skrobia pszenna bezglutenowa? Przede wszystkim za jej stosowaniem przemawia cena, a z drugiej strony receptury, oparte właśnie na tym składniku. Nie bez znaczenia są również właściwości pszenicy – nawet pszenica pozbawiona glutenu gwarantuje pulchne, pięknie wyrośnięte wypieki. Dopiero od paru lat Glutenex i Balviten, a także nowi producenci pieczywa bezglutenowego (m. in. piekarnia WOLNA, PUTKA bez glutenu)  wprowadzają produkty pozbawione skrobi pszennej bezglutenowej. Np. chleb vitalny Glutenexu (i mąka o tej samej nazwie), paluszki Balvitenu, Mix for Bread Balviten. Widać, że wsłuchali się w rynek, w oczekiwania bezglutenowych konsumentów i w naukowe osiągnięcia zachodniej konkurencji. Bo produkty bez pszenicy są potrzebne osobom uczulonym na pszenicę czy osobom z autyzmem, a także tym szukającym produktów bezglutenowych o niższym indeksie glikemicznym.

 

Osobiście unikam produktów ze skrobią pszenną bezglutenową. Przemawia do mnie fakt, że najwięksi bezglutenowi producenci, prowadzący na dodatek własne instytuty badawcze, tejże skrobi nie używają…. Nie mam jednak żadnego jednoznacznego argumentu przemawiającego za szkodliwością skrobi pszennej bezglutenowej. To po prostu mój wybór, aczkolwiek też zdarza mi się używać mieszanek mąk bezglutenowych ze skrobią pszenną bezglutenową. Mam oczywiście na myśli mąki i produkty z międzynarodowym licencjonowanym Przekreślonym Kłosem (czyli np. Glutenexu czy Balvitenu). Nie wiem, jak jest z Incolą: firma nie ma międzynarodowego znaku, a w składzie swych nowych chlebów podaje po prostu: „skrobia”, nie wskazując jej pochodzenia.

Jakie jest Wasze zdanie o skrobi pszennej bezglutenowej? Zwracacie uwagę na jej obecność w produktach bezglutenowych?

KOMENTARZE (16)

Magda 18/03/2022 15:47
Dzień dobry Syn ma celiakie wykrytą w wieku 3 lat W zeszłym tygodniu Kupiłam bułki ze skrobią przenną bezglutenową. Od razu dostał wysypki na twarzy i pośladkach Ewidentnie to mu zaszkodziło Już nigdy czegoś takiego nie kupię Pozdrawiam
Barbara 29/10/2019 18:05
"Bo produkty bez pszenicy są potrzebne osobom uczulonym na pszenicę czy osobom z autyzmem, a także tym szukającym produktów bezglutenowych o niższym indeksie glikemicznym." - a jaka jest korelacja pomiędzy pszenicą, a autyzmem?
Joanna 31/05/2016 06:03
Bardzo ciekawy artykuł. :) Ja wprawdzie nie jestem uczulona na pszenicę ani nie mam celiaki, ale cierpię na zespół jelita drażliwego i stosuję dietę Low FODMAP. Muszę wyeliminować zboża, w tym pszenicę i mam wielki problem z zakupem chleba bezglutenowego bez pszenicy... Na szczęście Glutenex ma 1 rodzaj pieczywa, który mogę jeść. Czekam jednak z utęsknieniem na rozszerzenie oferty innych producentów. Zwłaszcza, że chleby ze skrobią zwykle są bardzo niesmaczne... :/
admin 31/05/2016 22:44
To prawda, polskie firmy dopiero zaczynają eksperymentować z innymi skrobiami, więc czekamy z utęsknieniem :).
Karolina bez glutenu :) 29/09/2015 19:50
Ja po zjedzeniu ciastek z firmy bezgluten w których składzie była skrobia pszenna bezglutenowa dostałam zawrotów głowy, mdłości i wysokiej temperatury. Objawy ustąpiły dopiero po kilkunastu godzinach. Wtedy w ogóle po raz pierwszy się dowiedziałam, ze coś takiego istnieje, jak przeanalizowałam skład wszystkiego co zjadłam w ciągu dnia, tylko ten składnik był podejrzany.
Bezglutenowa Mama 01/10/2015 18:18
A jesteś uczulona na pszenicę, czy masz celiakię?
Michał 29/09/2015 15:43
Skrobia pszenna jest produktem bezglutenowy i jest dobrym nie ma co się bać go spożywać i robić zamieszania!
Bezglutenowa Mama 01/10/2015 18:15
Nie mówię, że jest niebezpieczna, ale nie mam do niej po prostu przekonania. Pszenica jest tak przetworzona, że jej nie lubię :) Po co mam korzystać z odglutenionej skrobi skoro są skrobie naturalnie bezglutenowe?
aga 29/09/2015 22:21
Owszem, z kłosem jest bezpieczna, ale nie wiadomo czy oprócz celiakii człowiek nie jest uczulony na samą pszenicę, stąd ludzie ja odrzucają.
iguana 05/05/2016 09:58
Ja osobiście nie mam celiakii bo ją rozumiem ma się od dziecka? Od niedawna jednak jestem uczulona na pszenice, i po naleśnikach ze skrobii pszennej spuchły mi usta :/
Nikola 26/08/2016 15:37
Żle myślisz. Celiakię mozna mieć od dziecka, ale ukrytą. Stres i choroby ją uaktywaniają. Zatem nie możesz być pewna, ze nie masz celiakii. Najlepiej odrzuć i gluten. Będziesz miała spokój. A badania... no cóż...bolesne i nie potrzebne. Gluten skażony i zniekształcony plus pszenica i syrop glukozowo fruktozowy to najgorsi zabójcy zdrowia...
Bezglutenowa Mama 05/05/2016 10:54
Iguano, z celiakią się człowiek rodzi, natomiast może się ona uaktywnić u dorosłego lub seniora. Bywa, że chory wiele lat chodzi do lekarzy z różnymi objawami i dopiero po 5-10 latach ktoś zleci badanie w kierunku celiakii.
aga 28/09/2015 21:01
Pani Marto, chciałam Wam napisać, że sklep Netto wyszedł nam wszystkim naprzeciw i zorganizował na stałe półkę z produktami bezgluten. Widziałam na własne oczy w niedzielę wieczorem, gdy Panie to układały. U mnie w Sulechowie były tak: baton kokosowy coś jak Bounty za 1 zł, rurki Alaska za 1 zł, wafle kukurydz. za 3 zł, makaron za 6 zł, chleb rustykalny za chyba 6 zł, Celiko chleb w proszku za chyba 4-5 zł. Wszystko z różnymi klosami przekreślonymi :) kto wie, może z czasem się powiększy ta półka ;) ruszajcie do sklepów! Pzdr serdecznie!
Bezglutenowa Mama 28/09/2015 21:07
Super, wreszcie i Netto wychodzi nam naprzeciw. Ileż ja e-maili się do nich nawysyłałam....
aga 28/09/2015 20:52
Ja na wszelki wypadek unikam juz ze 2 lata. Mało używam mixow, ale jeśli muszę na chleb/bułki to tylko Schara.
Bezglutenowa Mama 28/09/2015 21:06
Tak, lepiej unikać w ogóle miksów, ale raz kiedyś gotowce nie zaszkodzą :) :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się