Dzisiejszy bezglutenowy piknik rodzinny w Lesznie jak co roku obfitował w atrakcje. Dzieciom bardzo podobała się ścianka wspinaczkowa, lody w wafelkach i pyszne bezglutenowe hot-dogi, dorośli natomiast skorzystali z wykładu dietetyka o diecie bezglutenowej, poznali nowe bezglutenowe produkty, lepili bułki i spędzili czas na rozmowach przy ognisku. Na szczęście tym razem pogoda nas rozpieszczała.
Dziś (sobota, 4 czerwca) w pracowni ogrodniczej Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie (Leszno-Grzybowo) kilkadziesiąt rodzin z całej zachodniej Polski bawiło się na bezglutenowym pikniku. Niektórzy przyjechali do Leszna z odległości ponad 100 km, choć dominowali uczestnicy z regionu leszczyńskiego (licznie przybyli dzięki współpracy z zaprzyjaźnionymi mediami: Radio Elka, Telewizja Leszno, Radio Merkury, Panorama Leszczyńska, Gazeta ABC).
Wśród nas było sporo „bezglutenowych weteranów”, jak i wiele osób będących od niedawna na diecie bezglutenowej. To głównie do nich był adresowany wykład dietetyka Karola Mulczyńskiego z Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Lesznie. Interesująca była również prezentacja Daniela Ratajczaka z firmy Kaminiarz (firma jest producentem boczku i wędlin z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem). Na prezentacji można było zapoznać się ze sztandarowymi wyrobami firmy Kaminiarz, a potem, przy ognisku, mogliśmy degustować bezglutenowe kiełbaski od tego producenta.
W programie imprezy znalazły się m. in.: malowanie buziek, zwiedzanie wozu strażackiego, zajęcia z bańkowym czarodziejem, zajęcia z animatorami z sali zabaw WMB w Lesznie oraz przygoda survivalowa na ściance wspinaczkowej i przejażdżki bryczką oraz kucykiem.
Bezglutenowa Mama prowadziła warsztaty pieczenia bezglutenowych bułek w piecu chlebowym. Przerobiliśmy kilka kilogramów bezglutenowego miksu vitalnego firmy Glutenex.
Przygotowaliśmy z nich niezliczoną ilość bułek z płatkami owsianymi, z makiem i nasionami chia. Z kolei Ania, mama bezglutenowego nastolatka, przez kilka godzin niestrudzenie pracowała przy stoisku z bezglutenowymi hot-dogami, które serwowane były dzięki wsparciu firmy Schaer. Hot-dogi cieszyły się niesłabnącym zainteresowaniem dzieci i dorosłych – dopóki nie skończyły się produkty, przy stoisku ciągle ustawiała się długa kolejka.
Zwieńczeniem pikniku były bezglutenowe kiełbaski z rusztu oraz prezent od firmy Grycan: owocowe sorbety i jogurtowe lody mango, serwowane w bezglutenowych wafelkach od firmy Miran.
Dorośli uraczyli się również wędzoną karkówką i wędzonym schabem, które w wędzarni przygotował Jakub Puślednik z Zespołu Szkół Rolniczo – Budowlanych, , gospodarz pikniku.
Wszystkie bezglutenowe dzieci otrzymały paczki z produktami od zaprzyjaźnionych firm. Dzięki hojności bezglutenowych producentów (i dzięki hojności marketu Carrefour) udało się przygotować naprawdę bogate paczki.
Oczywiście wszystkie atrakcje były bezpłatne, a w ich przygotowanie zaangażowanych było wielu wolontariuszy, pracujących nad projektem przez kilka miesięcy.
Partnerami pikniku zorganizowanego przez leszczyński oddział Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej byli:
Zespół Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie, Schaer, Glutenex, Celiko, Balviten, Carrefour market Leszno, producent bezglutenowej kawy Inki, Miran, Kaminiarz, Survivalteam, Zaczarowany Świat WMB, Grycan, Gluten-free.pl, Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Lesznie.
Zobacz zdjęcia z bezglutenowego pikniku rodzinnego w Lesznie (2016 r.):