Na dzisiejszej konferencji bezglutenowej we Wrocławiu mieliśmy okazję degustować świeże pieczywo z nowej bezglutenowej, dolnośląskiej piekarni Hert.
Piekarnia Hert oferuje obecnie trzy rodzaje świeżego bezglutenowego chleba: jasny, jasny z ziarnami, ciemny z ziarnami. Mnie najbardziej przypadł do gustu chleb razowy, pełen smaków i zdrowych składników. Co interesujące, te bezglutenowe chleby powstały w oparciu o własne mieszanki składników, stworzone przez technologów piekarni Hert. I choć zawierają skrobię pszenną bezglutenową, to nie zawierają ani gumy guar, ani gumy ksantanowej, ani innych zagęstników.
Piekarnia Hert rozważa w przyszłości wprowadzenie bezglutenowego chleba bez skrobi pszennej bezglutenowej, a w jej ofercie już są bezglutenowe muffinki, pączki, bułki, brownie, bułka tarta, nasiona, drożdżówki.
Obecnie bezglutenowy chleb z piekarni Hert jest sprzedawany w firmowych sklepach w województwie dolnośląskim i opolskim. Piekarnia prowadzi też sklep internetowy ze świeżym pieczywem bezglutenowym i ciastami.
Smaczne i różnorodne przekąski zapewnili nam na konferencji także inni producenci bezglutenowej żywności: Bakels Polska, Jizerke Pekarny, Nutri Free, Balviten Glutenex, Drobimex, Schaer.
Konferencję z okazji XI Międzynarodowego Dnia Celiakii (sobota, 21 maja 2016 r.) zorganizowały Katedra i Klinika Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.