Blog

3

Pasztet bezglutenowy dla alergika

17/03/2017

Pasztet bezglutenowy dla alergika

17/03/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Glutenowy Daniel wprowadził do naszej rodziny tradycję pieczenia pasztetu na Wielkanoc. Od kilku więc lat zbieramy różne przepisy i przygotowujemy na święta pasztet bezglutenowy. Przepis, który dziś przedstawiam, wydaje się być idealny: to bezglutenowy pasztet dla alergika. Jest pyszny i efektownie wygląda, a jednocześnie nie zawiera żadnych alergenów: jaj, mleka, wołowiny, selera, pszenicy itd. Im ciekawiej udekorujecie pasztet bezglutenowy, tym większą będzie ozdobą bezglutenowej Wielkanocy.

Składniki (keksówka)

  • 500 g wieprzowiny lub drobiu
    np. po kawałku karkówki, łopatki, uda indyczego
  • 250 g boczku surowego
  • 250 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • około 100 g słoniny w kawałku
  • ulubione i dozwolone przyprawy do gotowania mięsa
    np. sól, pieprz, tymianek, kurkuma, majeranek, pieprz Cayenne
  • 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego bezglutenowego
  • bułka bezglutenowa
    np. Ciabatta Schaer
  • 2 cebule
  • marchew, pietruszka, 2-3 gałązki natki pietruszki i lubczyku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    ewentualnie gotowa przyprawa bezglutenowa do pasztetów
  • bezglutenowa bułka tarta do oprószenia formy

Wykonanie

Warzywa zagotuj w małej ilości wody, dodaj przyprawy: sól, pieprz. Do wrzątku włóż mięso i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Do wywaru dodaj pieprz, kurkumę, tymianek, pieprz cayenne, a także łodygi zielonej pietruszki i parę listków lubczyku. Wywar posól dopiero pod koniec gotowania. Wątróbkę i posiekane cebule zeszklij na maśle. Namocz i odciśnij bułkę. Ostudzone mięso zmiel wraz z bułką, słoniną i podsmażoną wątróbką z cebulą. Dodaj siemię lniane, wymieszaj łyżką w dużej misce. Dopraw obficie przyprawami, by pasztet nie był mdły. Dla urozmaicenia możesz dodać suszoną żurawinę lub ziarenka zielonego pieprzu. Gęstą masę włóż do jednej dużej keksówki lub dwóch mniejszych foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub posmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Wyrównaj powierzchnię mokrą łyżką. Wierzch pasztetów udekoruj według uznania (żurawiną, listkami laurowymi itp.). Foremki włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piecz przez niespełna godzinę.

Pyszny pasztet bezglutenowy dla alergika

Pasztet bezglutenowy dla alergika ozdobi bezglutenową Wielkanoc, ale będzie również pożywnym i bardzo smacznym daniem. Bezglutenowy pasztet przygotowany według tego przepisu ma aksamitną konsystencję, jest delikatny w smaku. Świetnie smakuje jako samodzielne danie, jak i z bezglutenowym pieczywem. Po prostu rarytas. A co najważniejsze: pasztet bezglutenowy przygotowany w domu zawiera tylko te składniki, które sami dodamy…. Słowem: wiem, co jem ;)

KOMENTARZE (3)

Justyna 27/03/2018 21:49
Wszystkie prZepisy na pasztet zawieraja bulke. Czy mozna jakos ominac ten skladnik? Dodac extra jajko lub kaszke kukurydziana?czy ma Pani moze jakis pomysl?
Bezglutenowa Mama 27/03/2018 22:37
Jasne - po prostu pomiń bułkę, możesz dodać tak jak piszesz kaszkę kukurydzianą lub np. mielone migdały.
MiejskoWiejsko 23/03/2017 10:15
Uwielbiam takie domowe pasztety :) U nas czasem ląduje w nim jeszcze kasza gryczana i duuużo zielonej pietruszki :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się