Blog

Papryka zapiekana z mięsem

19/10/2016

Papryka zapiekana z mięsem

19/10/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy na obiad znudzi nam się schabowe, mielone, duszone i pieczone z sosem,   serwuję aromatyczne mięso zapiekane w strąkach papryki. Kolorowe, soczyste, lekkie i delikatne – idealne w diecie bezglutenowej, ale i w tradycyjnej. Wykonanie jest dużo prostsze od przyrządzenia kotletów mielonych. Wypróbujcie :).

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kostkę i poddusiłam z oliwa na patelni. Zdjęłam z ognia i ostudziłam. Mielone mięso wymieszałam z jajkiem, przyprawami i zeszklona cebulą z czosnkiem. Wyrobiłam na jednolita masę i doprawiłam do smaku.

Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C. Z umytych papryk odcięłam kapelusze, wydrążyłam gniazda nasienne. Do papryk nałożyłam mięso i ustawiłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika na około 40 minut, pod koniec pieczenia papryki przykryłam kapeluszami.

Podałam gorące danie, z dodatkiem kaszy jaglanej. Smakowało wybornie: delikatne mięso nabrało soczystości i aromatu papryki oraz przypraw. Mięciutka papryka rozpływała się w ustach. Zgodnie orzekliśmy, że do takiego dania nie są potrzebne żadne dodatki. Myślę, że sprawdzi się również jako świetna bezglutenowa potrawa na kolację: mięso i warzywa, bez zbędnych na noc węglowodanów.

Składniki (4 porcje)

Składniki:

– 4 papryki  wydrążone (jeden kolor lub różnokolorowe);

– 500 g dowolnego mięsa mielonego (indyk, kurczak, wieprzowina);

– 1 jajko (można pominąć);

– opcjonalnie: 1-2 łyżki bezglutenowej bułki tartej;

– 1 cebula;

– 2-3 ząbki czosnku;

– 3 łyżki oliwy;

– sól, pieprz;

– opcjonalnie przyprawy bez śladowych ilości glutenu (Dary Natury): ½ łyżeczki czosnku, szczypta tymianku, ¼ łyżeczka kurkumy, ¼ łyżeczki majeranku;

Dodatki do obiadu:

– ogórki kiszone;

– kasza jaglana bez śladowych ilości glutenu lub razowy makaron bezglutenowy;

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się