Gdy na obiad znudzi nam się schabowe, mielone, duszone i pieczone z sosem, serwuję aromatyczne mięso zapiekane w strąkach papryki. Kolorowe, soczyste, lekkie i delikatne – idealne w diecie bezglutenowej, ale i w tradycyjnej. Wykonanie jest dużo prostsze od przyrządzenia kotletów mielonych. Wypróbujcie :).
Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kostkę i poddusiłam z oliwa na patelni. Zdjęłam z ognia i ostudziłam. Mielone mięso wymieszałam z jajkiem, przyprawami i zeszklona cebulą z czosnkiem. Wyrobiłam na jednolita masę i doprawiłam do smaku.
Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C. Z umytych papryk odcięłam kapelusze, wydrążyłam gniazda nasienne. Do papryk nałożyłam mięso i ustawiłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiłam do piekarnika na około 40 minut, pod koniec pieczenia papryki przykryłam kapeluszami.
Podałam gorące danie, z dodatkiem kaszy jaglanej. Smakowało wybornie: delikatne mięso nabrało soczystości i aromatu papryki oraz przypraw. Mięciutka papryka rozpływała się w ustach. Zgodnie orzekliśmy, że do takiego dania nie są potrzebne żadne dodatki. Myślę, że sprawdzi się również jako świetna bezglutenowa potrawa na kolację: mięso i warzywa, bez zbędnych na noc węglowodanów.
Składniki:
– 4 papryki wydrążone (jeden kolor lub różnokolorowe);
– 500 g dowolnego mięsa mielonego (indyk, kurczak, wieprzowina);
– 1 jajko (można pominąć);
– opcjonalnie: 1-2 łyżki bezglutenowej bułki tartej;
– 1 cebula;
– 2-3 ząbki czosnku;
– 3 łyżki oliwy;
– sól, pieprz;
– opcjonalnie przyprawy bez śladowych ilości glutenu (Dary Natury): ½ łyżeczki czosnku, szczypta tymianku, ¼ łyżeczka kurkumy, ¼ łyżeczki majeranku;
Dodatki do obiadu:
– ogórki kiszone;
– kasza jaglana bez śladowych ilości glutenu lub razowy makaron bezglutenowy;
KOMENTARZE