Blog

5

Owsiane ciasteczka bezglutenowe

01/09/2015

Owsiane ciasteczka bezglutenowe

01/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie wszystkie dzieci przepadają za jogurtem z musli, niektórych nie da się przekonać do jedzenia bezglutenowej owsianki…. A gdyby tak połączyć oba składniki i stworzyć słodką, zdrową przekąskę?

Oto kruche ciasteczka dla bezglutenowego przedszkolaka i ucznia: bez glutenu i chemii, za to pełne wartościowego owsa i amarantusa. Przygotujecie je bez miksera nawet wówczas, gdy goście już parkują przed domem ;).

 

Składniki:
– 160 g bezglutenowego musli Kolumba Amarello 
– 140 bezglutenowych płatków owsianych (
– 120 g bezglutenowej mąki uniwersalnej;
– ½ łyżeczki soli;
– 100 g cukru;
– 3 łyżki płynnego miodu;
– 2 jajka;
– 130-150 g roztopionego masła;
– łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;
– pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie);

-3 łyżki preparatu Bebilon Alerlac (opcjonalnie)

 

 

amarello1Rozgrzałam piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia. W rondelku roztopiłam masło i je ostudziłam.

Wymieszałam w misce suche składniki: musli, bezglutenowe płatki owsiane, mąkę, Bebilon Alerlac, sól proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Zrobiłam w środku otwór, dodałam tam miód, rozkłócone jajka, masło.

 

 

amarelloStarannie wymieszałam, by powstała gęsta, kleista masa. Porcje ciasta wykładałam na blachę łyżką, lekko je przyciskając i formując dłonią lub drugą łyżką oprószoną mąką. Piekłam 15-20 minut, aż stały się lekko złote. Pozwoliłam im ostygnąć na blasze przez kilka minut, aż stwardnieją. Dopiero potem przełożyłam na talerz i pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce i serwować w razie potrzeby przedszkolakowi, uczniowi, mężowi….

 

KOMENTARZE (5)

gosiasit 05/09/2015 20:32
Proponuję zamiast cukru dodać sam miód w większej proporcji,albo chociaż cukier trzcinowy,no bo nie każdego stać na ksylitol, a to zawsze lepsze niż biały cukier prawda? :-)
admin 15/02/2016 23:45
Dobra sugestia :)
Bezglutenowa Mama 07/09/2015 22:04
Miód - OK, ale cukier trzcinowy jest tylko minimalnie lepszy od białego, więc zdaniem mojej dietetyczki nie jest wcale dobrym produktem. Ale miód - zawsze i wszędzie :)
gosiasit 09/09/2015 23:46
A ja myślałam,że jest dobry :-( bo brązowy to ewidentnie oszustwo,no ale dlaczego trzcinowy nie jest lepszy?
Bezglutenowa Mama 11/09/2015 11:26
Nie wiem, moja dietetyczka mi tłumaczyła, że trzcinowy jest lepszy od białego tylko trzy miejsca po przecinku.... Szkoda kasy, choć brązowy cukier daje ciekawsze efekt smakowy, zwłaszcza dark muscovado - jako dodatek ;
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się