Czy wigilijne pierogi muszą być nadziewane kapustą i grzybami? Nie powinny być mięsne, to rzecz oczywista, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by podczas wieczerzy podać na stół pierogi z owocami….
Na przykład z bezglutenowym musem wiśniowym lub brzoskwiniowym.
Składniki na bezglutenowe pierogi:
– 250 g bezglutenowej mąki Mehl Farine Schaer;
– 50 g bezglutenowej mąki gryczanej;
– 3 jajka;
– szczypta soli;
– około ćwierć szklanki wody;
Składniki na farsz:
– bezglutenowy mus owocowy np. Just! Mousse firmy Menii: smak wiśniowy, brzoskwiniowy lub inny;
– bezglutenowa mąka ryżowa lub
– bezglutenowy kleik ryżowy;
Mąki, jajka, sól i wodę wymieszałam mikserem. Zostawiłam ciasto na 10 minut. Musy zagęściłam bezglutenową mąką ryżową (może być kleik). W garnku nastawiłam wodę z olejem i solą.
Stolnicę obsypałam mąką bezglutenową. Wyłożyłam na nią ciasto, rozwałkowałam i szklanką wycinałam krążki. Na każdy krążek nakładałam łyżeczką mus i dokładnie zlepiałam brzegi.
Pierogi wrzuciłam do wrzątku i gotowałam na małym ogniu przez parę minut. Zajadaliśmy je polane masłem, rewelacyjnie smakowały też polane roztopionym miodem. Pycha, miód malina!
Bezglutenowe pierogi nie sprawiają mi już żadnych kłopotów przy stolnicy. Od niedawna nadziewam je coraz to bardziej wymyślnymi farszami. Ryba, ser, mięso, soczewica, kasza jaglana, ziemniaki, owoce. Chętnie eksperymentuję też z dodawaniem zdrowych mąk do podstawowego przepisu. I jestem otwarta na wasze podpowiedzi :).
A bezglutenowa Wigilia tuż tuż. A mnie coraz trudniej zdecydować, czy na naszej wieczerzy królować będą pierogi z kapustą i grzybami, z rybą, a może jednak te owocowe? Przecież bezglutenowe Boże Narodzenie może być słodkie ;)