Gdy za oknem mróz i wiatr, aż miło wrócić do domu pachnącego ciastem, cynamonem i pieczonymi owocami. I ta chrupiąca kruszonka…. Na weekend przygotowałam prosty deser, który trudno nazwać ciastem. To owoce pod bezglutenową kruszonką. Przypomną upalne lato, a jednocześnie rozgrzeją w jesienno-zimowe popołudnie.
Piekarnik ustaw na 190 stopni C. Przygotuj kruszonkę. Mąkę przesiej z karobem. W misce zagnieć mąkę z masłem, dodaj płatki owsiane, cukier wanilinowy i płatki migdałowe. Wymieszaj. Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w kostkę. Umyj owoce jagodowe. W żaroodpornej, natłuszczonej formie ułóż jabłka, a na nich owoce jagodowe. Każdą warstwę posyp cukrem wanilinowym. Formę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 minut. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy wierzch się nie przypieka. W razie potrzeby przykryj formę folią aluminiową.
Deser smakuje wyśmienicie na ciepło, podany z bezglutenowymi lodami waniliowymi. Można go również schłodzić w lodówce i serwować na zimno. Zachwycone będą i bezglutenowe dzieci, i bezglutenowi dorośli. A dodatek karobu doda deserowi cennych składników i będzie sugerował, że w cieście jest kakao, tak lubiane w wypiekach.