Blog

Oto produkt, który z pozoru budzi zaufanie celiaków, prawda?

24/06/2014

Oto produkt, który z pozoru budzi zaufanie celiaków, prawda?

24/06/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

wafle Biedronka z glutenem (3)W Biedronce znalazłam produkt, który wydaje się być bezpieczny dla osób na diecie bezglutenowej. Potwierdzacie? Zerknijcie sami na etykietę, a w dalszej części znajdźcie wyjaśnienie zagadki. Jestem właśnie po rozmowie z działem jakości producenta.

 

 

 

wafle Biedronka z glutenem (3)Skład wafli ryżowych o smaku papryki  wydawał się gluten free: ryż brązowy, ryż biały, grys kukurydziany, olej rzepakowy, sól, papryka w proszku, aromaty (w tym dymu wędzarniczego), cukier, cebula w proszku, substancje wzmacniające zapach i smak ((E621 i E627), pomidory w proszku, serwatka w proszku (z mleka)fruktoza, mieszanka serów dojrzewających podpuszczkowych, czosnek w proszku, przyprawy i zioła, barwnik: annato.

 

A jednak gluten tam JEST. Ciekawa jestem, który z tych produktów go zawiera? Zwróćcie uwagę, że producent  (Good Food) napisał: „ZAWIERA”, a nie „MOŻE” zawierać. I nie chodzi o to, że te wafle wyprodukowano dla Biedronki, a więc, jak sądzą niektórzy, użyto innych składników.  Identyczne wafle, o identycznym składzie, są sprzedawane pod marką własną Good Food w marketach.

Zagadka wyjaśniła się dziś rano.

Gluten znajduje się w części aromatycznej i jest pochodzenia jęczmiennego – wyjaśniła mi w rozmowie telefonicznej pracownica działu kontroli jakości w Good Food Products w Skórzewie koło Poznania. – Wykonywaliśmy badania tego produktu i czasem zawierał powyżej 20 ppm glutenu, a czasem poniżej. Producent aromatu również zaleca umieszczanie na etykiecie informacji o zawartości glutenu, mimo że czasem jego norma bezpieczna dla osób z celiakią nie jest przekroczona. Odradzam więc spożywanie tych wafli osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej.

 

Nie najemy się więc waflami paprykowymi, ale osobiście wcale nie żałuję. Uwielbiam  bezglutenowe wafle ryżowe i kukurydziane Good Food z licencjonowanym Przekreślonym Kłosem, uwielbiam ich bezglutenowe wafle w ciemnej czekoladzie, a dzieciom czasem serwuję ich wafle w czekoladzie mlecznej. Mamy też w sklepach znakomite, licencjonowane, bezglutenowe wafle Sonko: ryżowe, smakowe, w czekoladzie, w polewach smakowych. Naprawdę jest w czym wybierać.

 

W Good Food i innych firmach, produkujących jednocześnie produkty bezglutenowe licencjonowane, jak i glutenowe, nie musimy się obawiać zanieczyszczeń krzyżowych. Firmy, które mają licencjonowany Przekreślony Kłos, mają wydzielone linie technologiczne, wyspecjalizowane działy kontroli jakości i bardzo często badają swoje produkty.  Mamy więc pewność, że tam norma glutenu (20 ppm) nie będzie przekroczona.

 

 

ZNAK-AOECSPrzykład etykiety wafli paprykowych pokazuje, jak wiele pułapek czyha na etykietach na nas, osoby z celiakia. Dlatego jestem za tym, żeby ZNAKOWAĆ PRAWDZIWIE BEZGLUTENOWĄ ŻYWNOŚĆ licencjonowanym kłosem i kupować sprawdzone produkty. Bo, jak pokazuje ten przykład, to, co na etykiecie może nam się wydawać bezglutenowe, w rzeczywistości zawiera gluten… i cała dieta pójdzie na nic.

Owszem, po zjedzeniu glutenowego wafla możemy nie odczuć żadnych objawów, ale odczuje je nas organizm…

 

Ktoś z Was kupuje wyłącznie produkty licencjonowane lub oznaczone jako bezglutenowe?

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się