PO OKRUSZKU BOLI W BRZUSZKU, czyli bezglutenowa Zosia w przedszkolu

Przygotowuję się właśnie do sobotnich warsztatów Schaera w Zielonej Górze i przy blasku lampy przebieram kaszę gryczaną. Będzie nam potrzebna do upieczenia gryczanej babki z czekoladą. Gryka jest oczywiście naturalnie bezglutenowa, ale praktyka uczy, że sporo tam glutenu. No, znów opłaciło sie bawić w Kopciuszka. W 180 g kaszy gryczanej znalazłam aż 8 obcych, glutenowych ziaren. Gdybym nie przebrała tej gryki, nieźle bym podtruła uczestników warsztatów…

 

przekreslony_klosOd lat niczym Kopciuszek przebieram kaszę gryczaną (białą i paloną), jaglaną, soczewicę, len, quinoę, sorgo, ryż. Słowem wszystkie bezglutenowe zboża, które pojawiają się w mojej bezglutenowej kuchni. No, wyjątkiem jest amarantus, ale kupuję tylko certyfikowany, z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem (Amarello) – to więc pewniak nad pewniaki.

I jeszcze się nie zdarzyło, bym nie znalazła czegoś podejrzanego. Nie ma znaczenia, czy kupuję ziarna Radix Bis, Melvit czy Kupca. Za każdym razem wyławiam glutenowe ziarna: pszenicę, owiec, żyto. Z tych zbiórek uzbierałam już sobie słoiczek glutenu 🙂

 

 

siemie lniane Rossmann (1)Oczywiście przyzwyczaiłam się do tej „roboty” i nie narzekam. Bezglutenowe zboże, oczyszczone z glutenowych ziaren (i wszelkich połamanych odrobinek), jest zupełnie bezpieczne. Wystarczy je otrząsnąć na sitku, wypłukać porządnie zimną wodą i można gotować.

Trudniej przebrać siemię lniane, sezam czy quinoę, ale jak trzeba, to trzeba. Acha, „czyste” siemię czy sezam możemy kupić pod marką Kresto.

 

Pollagra 2014 (7)Inaczej rzecz się ma z płatkami, np. jaglanymi, ryżowymi czy gryczanymi. One są prasowane i rozdrabniane  przez maszyny – wraz z glutenowymi zanieczyszczeniami. Dlatego nie jesteśmy w stanie już ich przebrać. Pozostają nam certyfkowane, bezglutenowe płatki zbożowe – m. in. owsiane Glutenexu czy Proveny, gryczane Szarłatu itp.

Niestety, obecnie chyba żadna firma nie oferuje na polskim rynku certyfikowanych, w pełni bezpiecznych bezglutenowych zbóż. Zanieczyszczenia są wszędzie, więc… celiacy nie powinni gotować kasz w woreczkach ani jadać kasz poza domem, w niepewnych miejscach… Po co się truć?

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:06:20+00:007 maja 2015|

    25 komentarzy

    1. mamaAni 8 maja 2015 w 11:05 - Odpowiedz

      Dziękuję za ten cenny wpis, ja przez dłuższy czas nie przebierałam kasz oraz dawałam dziecku gotowane płatki ryżowe Kupca, ale zaprzestałam tych praktyk. Najczęściej obce ziarna znajduję w kaszy gryczanej.

      Tak na marginesie – jaką mąkę ziemniaczaną używać? Na początku używałam zwykłej ze sklepu spożywczego taka jaka wpadła mi w ręce, teraz nie używam wcale bo się boję tej zwykłej a certyfikowanej jakoś nie mogę natrafić lub zapomnę kupić. Moja córka od 5 lat na diecie i wciąż ma przeciwciała 🙁

      • Sebastiasia 8 maja 2015 w 13:09 - Odpowiedz

        Ja nie stosuje ziemniaczanej tylko skrobie kukurydziana z klosem. Mam pewność, ze jest bezpieczna. A co do przeciwciał. Zainteresuj sie kosmetykami, których corka uzywa. Gluten jest w szamponach, pastach do zebow, tabletkach do zmywarek. Niemieckie stowarzyszenie daje swoim członkom spis bezpiecznych kosmetyków ale w Polsce trzeba dociekać samemu. Ja bym na to nie wpadła… Moje dziecko trulo sie pasta do zebow. Pozdrawiam

        • Monika 8 maja 2015 w 17:09 - Odpowiedz

          Jakich więc past używać i jak znaleźć gluten w kosmetykach wiem ze w szamponie Emolium jest gluten zanim u córki zdiagnozowano celiakie tylko tego szamponu uzywalam nie mając świadomości szkody

          • Natalia Zawisza 8 maja 2015 w 19:49 - Odpowiedz

            W Emolium jest gluten?Ja stosuje u córki balsam do ciał Emolium

          • jola 8 maja 2015 w 23:58 - Odpowiedz

            mój syn używa pasty do zębów AJONA 25 ml, koszt ok 10 zł, do nabycia w aptekach… pasta bardzo wydajna , wystarczy kropla , dziwi mnie natomiast szampon Emolium, nie stosuję go co prawda, ale jest to szampon hipoalergiczny więc nie powinien mieć dodatków alergicznych

            • Monika 9 maja 2015 w 11:34

              Z tego co pamiętam ma w skladzie wheat protein ale może teraz się skład zmienił ja tez uzywalam kiedyś tylko kosmetyków emolium teraz je odstawilam

          • Bezglutenowa Mama 11 maja 2015 w 21:19 - Odpowiedz

            W szamponie Emolium jest gluten? Skąd masz takie informacje? Też używam Emolium. Z drugiej strony nie jemy przecież glutenu z kremu do ciała… Inaczej rzecz się ma z pastą do zębów u dzieci. Niestety, nadal niewielu producentów kosmetyków oznacza gluten w składzie…. Wiem, że seria kosmetyków z Buska Zdrój jest OK.

      • Bezglutenowa Mama 11 maja 2015 w 21:13 - Odpowiedz

        Wiele osób nie wie, że trzeba przebierać kasze albo unikać „śladowych ilości glutenu” lub produktów opisanych jako „naturalnie bezglutenowe”. Tak naprawdę gwarancję dają tylko produkty z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem, z literką „c” w kółeczku. One są regularnie badane i audytowane zgodnie z europejskimi wytycznymi. Mąki ziemniaczanej uzywam np. z Biedronki czy Lidla, ale tylko wtedy, gdy stoi ona w kartoniku, a nie wśród glutenowych mąk. Piszesz, że Twoja córeczka ma nadal przeciwciała. Czy używacie chlebów i mąk jednego konkretnego producenta, czy raczej różnych firm?

        • mamaAni 13 maja 2015 w 14:01 - Odpowiedz

          Używamy pieczywa/mąk różnych producentów, także kupuję pieczywo w Margicie oraz piekę (na razie niewiele). Najgorsze to że od listopada ub.roku zaostrzyliśmy dietę do produktów z kłosem, a przeciwciała na poziomie 36-37, wcale nie spadły od tego czasu ale gastroskopia wyszła ok. nic już nie rozumiem …

    2. sebastiasia 9 maja 2015 w 17:24 - Odpowiedz

      Nie wiem czy wierzyć czy nie,ale szukałam kiedyś dość skrupulatnie gdzie może byc ukryty gluten. Znalazłam informacje , że znajduje się w tej substancji, którą nabłyszczają owoce….strach się bać…

      • Bezglutenowa Mama 11 maja 2015 w 21:14 - Odpowiedz

        O, tego jeszcze nie słyszałam…

    3. elżbieta 10 maja 2015 w 11:23 - Odpowiedz

      czy kasza Kupca mimo napisu na opakowaniu Produkt bezglutenowy jest bezpieczna?Zawsze na ten napis zwracałam uwagę i sądziłam ,żę gwarantuje bezpieczeństwo (unikam np.ryżu Kupca z napisem Produkt z natury bezglutenowy)

      • Sebastiasia 10 maja 2015 w 21:00 - Odpowiedz

        Ja przeglądam kazda kasze. Nawet te z napisem bezglutenowa. Podstawowa zasada w celiakii, nie ufaj nikomu ☺

        • Bezglutenowa Mama 11 maja 2015 w 21:16