Blog

7

Orzechowe batoniki bez cukru

02/01/2016

Orzechowe batoniki bez cukru

02/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

batony daktyloweKto ma noworoczne postanowienie związane z wyłączeniem z diety cukru, nie musi od razu odstawiać wszystkich słodkich przekąsek. Na szczęście istnieją naturalne słodziki, takie jak daktyle. Przykład? Oto bezglutenowe batony zbożowe, słodzone daktylami i miodem, pełne orzechów i witamin. Są łatwe w przygotowaniu i świetnie sprawdzą się jako przekąska dla bezglutenowego przedszkolaka i ucznia.

 

 

batony daktylowe a (1)Składniki (*)

– 50 g daktyli bez  glutenu

– ½ szklanki orzechów bez glutenu (np. włoskie, laskowe, nerkowca)

– 80 g masła;

– 100 ml wrzącej wody;

– 1 szklanka bezglutenowych płatków owsianych 

– ½ szklanki bezglutenowej mąki gryczanej

– 1/3 łyżeczki soli;

– 1 łyżeczka cynamonu bez glutenu

– 2 łyżki miodu;

 

batony daktylowe a (2)Daktyle zalałam 100 ml wrzątku. Posiekałam orzechy i chwilę podprażyłam je na suchej, rozgrzanej patelni. W rondelku rozpuściłam masło. Do masła dodałam resztę składników i dokładnie wymieszałam łyżką. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Masę przełożyłam do keksówki (wymiary około: 22 cm x 12 cm) na grubość około 1,5-1,7 cm. Foremkę wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Po wystudzeniu pokroiłam w prostokąty i kwadraty, owinęłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki.

 

platki glutBezglutenowe batony orzechowe są przepyszne, a ponieważ użyłam orzechów włoskich, smakują bardzo wyraziście. Nie są przesłodzone – przecież zawierają tylko daktyle i 2 łyżki miodu na całą porcję. Świetnie sprawdzą się jako przekąska dla bezglutenowego ucznia czy przedszkolaka. Dorośli z celiakią i na diecie bezglutenowej też będą zachwyceni. Batoniki są zdrową przekąską, bo dostarczają cennych składników w płatkach owsianych, orzechach, daktylach i mące gryczanej. To też smaczna propozycja dla dzieci i dorosłych z celiakią, którzy nie przepadają za płatkami owsianymi w naturalnej postaci.

 

maka grycz(*) Przepis z książki Julii Bator „Zamień chemię na jedzenie”. Nowe przepisy”. Wydawnictwo Znak, Kraków 2014 r.

Uwaga: kupujcie mąkę gryczaną oznaczoną wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy” 

KOMENTARZE (7)

Izka 09/02/2021 11:07
Coś zdecydowanie dla mnie. Ostatnio mocno ograniczam wszystko co wysokokaloryczne. Spróbowałam tych batoników i mogę powiedzieć krótko – WOW. Smaczne, fajna konsystencja i dobra kaloryka – w sam raz dla mnie! Jedna z najlepszych form jeśli chodzi o płatki owsiane. W ogóle ich nie czuć, co jest dodatkowym plusem tego przepisu. Dzięki!
Anna 03/01/2016 22:12
Ja używam mąki gryczanej Bezglutenu... Mam jeszcze w domu kilka paczek.Czy myślisz, że nie powinnam jej już używać? Nie wiedziałam, że Bezgluten może być niebezpieczny...
Bezglutenowa Mama 04/01/2016 12:24
Mnie osobiście ta firma nie przekonuje... Ale trudno mi odpowiedzieć, byś wyrzuciła produkt...
gosiasit 04/01/2016 14:26
Co jest nie tak z firmą Bezgluten,bo chyba coś mi umknęło?
admin 04/01/2016 22:34
Parę lat temu mieli wpadkę z mąką gryczaną, o której nie poinformowali klientów - dowiedziałam się przypadkiem, że sanepid wycofuje jakąś partię ze sklepów. Od tej pory straciłam zaufanie i trudno mi je odzyskać...
gosiasit 05/01/2016 14:57
No to nieczysto zagrali,kupowałam od nich sporadycznie,na szczęście nigdy nie kupiłam mąki.już wiem że nie kupię od nich nic więcej za taką wpadkę!
admin 06/01/2016 21:48
Mało kto o tym wie, bo nie pochwalili się ;) Wiedzieli, co to oznacza marketingowo. Jakieś 5 lat temu Glutenex miał wpadkę z mąką kukurydzianą, którą kupowali od dostawcy, wraz z badaniami na zawartość glutenu. Niestety, wtedy nie mieli audytu stowarzyszenia i nie mieli praktyki, by wyrywkowo sprawdzać producentów. Wyszli z afery z twarzą, zmienili praktykę, mają międzynarodowego kłosa. Mimo to do dziś niektórzy kojarzą ich z aferą kukurydzianą... A Bezgluten - jest "czysty" ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się