Blog

6

Omlet kokosowy bez glutenu po powrocie z wakacji

06/08/2015

Omlet kokosowy bez glutenu po powrocie z wakacji

06/08/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Po sześciogodzinnej podróży znad morza należało się nam pożywne śniadanie. Gdy już odespaliśmy jazdę, jednomyślnie zdecydowaliśmy, że zjemy omlety. Puszyste, usmażone na maśle, z dodatkiem owoców i bitej śmietany (ta ostatnia w domyśle, bo lodówka świeciła pustkami). Stęskniona dań ze zdrowymi składnikami , dosypałam do masy jajecznej trochę mąki kokosowej. I parę minut później na talerzach zawitały omlety: rumiane z zewnątrz, a śnieżnobiałe w środku.

 

 

omlet kolor3Składniki (dla 4 osób):

– 5 jaj (osobno białka i żółtka);

– 5 łyżeczek bezglutenowej mąki kokosowej;

– szczypta soli;

– kilka łyżek mleka (u nas bezlaktozowe);

– 50 g masła do smażenia;

– do dekoracji: owoce lub bita śmietana lub ketchup czy wszelkie ulubione dodatki;

 

 

omlety kokosowe (2)Jajka umyłam, oddzieliłam białka od żółtek. Rozgrzałam dużą patelnię z masłem (na małym ogniu, by nie przypaliło się masło). Białka z solą ubiłam mikserem na sztywną pianę, dodałam żółtka, mąkę kokosową i 3 łyżki mleka. Delikatnie wymieszałam masę i wylałam ją na dużą patelnię z roztopionym masłem. Smażyłam omleta z obu stron na złoty kolor (w razie potrzeby trzeba dodawać masło na patelnię).

 

 

Gorący placek pokroiłam i rozłożyłam na talerzach. Bezglutenowy omlet kokosowy od razu wzbudził mój zachwyt: w środku był śnieżnobiały i puszysty, a w smaku niezwykle delikatny i lekko kokosowy. Prawdziwa uczta i nagroda dla podniebienia za prowadzenie nad morzem 19-dniowej, bezglutenowej kuchni polowej. Smak kokosa był na tyle subtelny, że dzieci nie zorientowały się, że „znowu czegoś dosypałaś mamo”.

 

 

Dzieci zjadły omleta z keczupem (to ich jedyny dopuszczalny dodatek do tego dania), a my z przyjemnością posypaliśmy go owocami. Takimi, jakie znaleźliśmy w zamrażarce. Bo po 19 dniach wakacji w namiocie dom i lodówka świecą pustkami. A stęskniona pichcenia mam już w planach wypieki ciast i chleba, także z dodatkiem mąki kokosowej.

 

 

kokoswaOczywiście nie jest ona moim odkryciem – używam jej od kilku lat, dosypując do racuchów, owsianki, ciast, ciasteczek czy chleba. Po raz pierwszy jednak wsypałam ją do omleta i już wiem, że placki w tej wersji będą się pojawiać częściej na naszym stole. Mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny, jest więc idealna dla bezglutenowych diabetyków oraz osób dbających o linię. Zawiera też bardzo dużo błonnika, który jest wskazany w diecie bezglutenowej.

Włączenie mąki kokosowej do naszej diety może w istotnym stopniu zmniejszyć ryzyko rozwinięcia się choroby serca, obniżyć poziom cholesterolu i ochronić nas przez rakiem i cukrzycą.

 

 

maka-kokosowa-Glutenex-1Mąka kokosowa zawiera zdrowe tłuszcze pobudzające metabolizm. Należy ją przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, by nie chłonęła wilgoci. Pamiętajcie, że mąka kokosowa chłonie płyny o wiele bardziej, niż inne mąki. Jeśli dodajecie jej do dań, zwiększcie jednocześnie ilość wody/mleka – o kilka łyżek.

Jeszcze jedna uwaga: osoby chore na celiakię i uczulone na gluten/ zboża powinny używać wyłącznie mąk  od specjalistycznych bezglutenowych producentów. U nas dostępna jest bezglutenowa mąka kokosowa specjalistycznych firm: Incola i Glutenex i Pięć Przemian. Bądźcie ostrożni podczas kupowania mąki kokosowej firm, które wyraźnie nie oznaczają jej jako „produkt bezglutenowy”. Dla przykładu: mąkę kokosową (i inne zdrowe mąki) produkuje firma Olvita. Na stronie internetowej firmy działa rubryka pod nazwą: „produkty bezglutenowe” i jest tam m. in. mąka kokosowa. Niestety – jak ustaliłam w firmie – produkowane od marca br. mąki mogą już zawierać śladowe ilości glutenu w związku z wprowadzeniem do zakładu zarodków pszennych i owsa. Szkoda tylko, że Olvita nie usunęła mylącej kategorii ze swej strony….

 

 

KOMENTARZE (6)

Bezglutenowa Mama 25/08/2015 07:53
Ależ kusisz :)
gosiasit 22/08/2015 00:41
Co do mąki kokosowej,robiłam dziś chleb bananowo-kokosowy,wyszedł obłędny! przepis znalazłam na opakowaniu mąki kokosowej Incola. polecam
Bezglutenowa Mama 22/08/2015 10:48
Widziałam ten przepis, jest zachęcający.
gosiasit 23/08/2015 00:55
Polecam ci go naprawdę wyszedł taki wilgotny,lepszy jest nawet następnego dnia,smakuje trochę jak chleb trochę jak nie słodka babka. ja zrobiłam ciasto jak w przepisie i upiekłam w automacie,bo nie trzeba pilnować :-)
Bezglutenowa Mama 07/08/2015 09:36
Dziękuję za czujność, żółtka "uciekły" mi z tekstu :) - oczywiście są konieczne w omlecie. U nas Antek nie je ziemniaków, bo ich nie cierpi od wielu lat. A Zosia je uwielbia. Nie jest to związane z żadnym uczuleniem. Trzymam kciuki za lepsze Wasze wyniki :)
GosiaB 06/08/2015 14:32
/te omlety to bez żółtek ? Pisała Pani kiedyś że jedno z dzieci nie je ziemniaków co uczula w tych ziemniakach MY w badaniach z2013 r, mieliśmy podkreślone z wykrzyknikiem ziemniaki - skrobia ziemniaczana Obecnie czekamy na wyniki badań robione lipcu br.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się